Naast fietsen, en tegenwoordig ook wielen, heeft Cannondale al een tijdje helmen in het assortiment. De moedermaatschappij van Cannondale heeft veel accessoires in het assortiment, maar deze hebben vaak een andere naam. Denk maar aan Sugoi (kleding) of Fabric (zadels, bidons en multitool). Bij de helmen is dat dus niet het geval en de helm die ik review draagt de naam Cannondale Cypher Aero.

Aero
Zonder aero-helm tel je tegenwoordig niet meer mee in helmen land en ook Cannondale sluit probleemloos aan bij deze trend. De Cannondale Cypher is een bestaand model dat middels een kap aero wordt gemaakt. Eigenlijk krijg je bij deze helm twee voor de prijs van een. De helm is verkrijgbaar in drie kleurcombinaties. Zwart/groen, zwart/grijs en zwart/oranje; in mijn geval wordt het de zwart/oranje helm met grotendeels oranje aero-kap. En, zoals we inmiddels van Cannondale een beetje gewend zijn, is de oranje kleur lekker fel. Dat valt dus wel op.

De helm oogt compact, gestroomlijnd en qua design heeft hij een mooie afwisseling tussen zwart en oranje. In het midden grotendeels oranje en aan de zijkanten is het merendeel zwart, afgewisseld met oranje  Op de oranje stukken staat met duidelijk zichtbare letters Cannondale; tevens het logo van het merk. In totaal heeft de helm eenendertig ventilatiegaten zonder kap. Wanneer je de kap op de helm klikt blijven er nog negentien ventilatiegaten over. Hiervan zitten er acht aan de zij- en bovenkant en de overige elf zitten aan de achterkant. Met de kap erop is de helm bijna geheel oranje. De achterkant heeft nog een aantal zwarte stukken en op de kap zie je een gedeelte van het logo aan beide kanten van de helm. Naar mijn idee een stoer en strak ogende helm, zowel met als zonder kap. Het binnenwerk van je helm kan je middels een draaiknop achterop je hoofd verstellen zodat deze goed om je hoofd klemt. Dit binnenwerk is daarnaast ook in drie verschillende hoogtes te verstellen. In de schaal zit aan de binnenkant de padding verwerkt. Last but not least zijn de straps die de helm onder je kin klemmen, deze zijn ook in de opvallend oranje kleur met zwarte gespjes.

Helm op en gaan…
De eerste paar ritten die ik met de helm fiets, fiets ik nog zonder kap. Dit omdat het qua temperatuur toen nog vrij warm was voor de tijd van het jaar. Het opzetten van de helm gaat prima, echter moet ik nog even uitvogelen welke hoogte van het binnenwerk mij het best zit. Eventjes proberen en passen en ik kies ervoor om de helm op de ‘laagste’ stand te zetten. Dit gaat allemaal simpel en snel, zoals je eigenlijk van een helm mag verwachten. De straps afstellen kost me iets meer moeite. Doordat de bandjes schuin door de gesp lopen heb ik ze de eerste paar keer dubbel in de gesp zitten waardoor deze niet goed sluit. Het beste werkt om even de helm af te zetten en in alle rust de bandjes op de juiste manier af te stellen en de gesp te sluiten. Om de straps mooi sluitend en recht rondom je hoofd te krijgen ben ik wel een kwartiertje bezig, aanzienlijk meer tijd dan ik bij overige helmen heb gehad. Dit afstellen doe je gelukkig maar een keer. Helm weer op, bril op en we kunnen op pad. Bij het opzetten van de bril merk ik dat het uiteinde van de pootjes tegen het binnenwerk van de helm komt. Doordat de plastic rand waarmee je de helm om je hoofd klemt op het laagst is gezet, komt deze in contact met de bril. Op zich geen probleem, eventjes de pootjes iets optillen en over deze plastic rand klemmen. De helm voelt stevig aan en wiebelt niet wanneer ik met mijn hoofd schud. Tijdens het fietsen voel je dat de ventilatie gaten goed hun werk doen en een verfrissende luchtstroom door de helm laten gaan. De combinatie van de padding en het verstelbare binnenwerk zorgt niet voor drukpunten of irritaties tijdens het rijden. De helm zit lekker en (wat ik persoonlijk erg op prijs stel) je hebt amper door dat je een helm draagt. Na een tijdje begin ik wat meer te zweten door de hoge temperatuur. Ik merk dat er wat zweetdruppels aan de voorkant langs m’n hoofd onder de helm vandaan komen. Achteraf niet heel vreemd, aangezien er twee plekken zijn waar de padding niet doorloopt aan de voorkant van de helm.

cannondale-cypher-aero-9

Aerokap
In eerste instantie liet ik de kap van de helm eraf i.v.m. hoge temperaturen. Maar de temperatuur moet eigenlijk niet bepalend zijn voor het dragen van de aero kap op deze helm. Toegegeven; met een regenbui is het wel prettig dat je hoofd niet direct nat wordt; maar het gaat uiteindelijk om de aerodynamica. En dat is niet temperatuur afhankelijk natuurlijk. Een graadje of vijfentwintig, strak blauwe lucht, de zon hoog aan de hemel en de aero-kap op, maar de helm blijft een koele luchtstroom houden. Aan de zijkant zitten twee luchtgaten waar de rijwind door komt. Daarnaast zitten er aan de achterkant en bovenkant voldoende gaten waar de warmte door weg kan. Logischerwijs merk je wel dat deze luchtstroom afneemt bij lagere snelheden. Hierdoor zal ik persoonlijk niet gauw met een aero-helm in de bergen gaan rijden als de zon schijnt. Dit geldt voor alle aero-helmen en niet specifiek voor deze Cannondale Cypher.

Het monteren van de aero kap op de Cypher helm is eenvoudig. Je schuift de kap eigenlijk over de helm heen totdat je een klik voelt. Dan zit de kap vast. Het afhalen gaat in tegengestelde richting en ook dat is dus erg eenvoudig. De kap is een dunne plastic laag en lijkt daardoor wat fragiel, maar niets is minder waar. Tijdens het crossen komt er nog wel eens een tak tegen de helm, maar de kap blijft heel. Ook niet onbelangrijk, hij blijft ook op zijn plek.

Specificaties
Cannondale Cypher Aero zwart/oranje
Maat S-M (52-58 cm)
Adviesprijs: € 184,90

Pluspunten
+ Aero kap is verwijderbaar
+ Goede ventilatie
+ Looks
+ Pasvorm goed instelbaar

Minpunten
– Geen doorlopende padding aan de voorkant
– Kap niet los verkrijgbaar

Conclusie:
Zoals ik al zei krijg je met de Cannondale Cypher Aero eigenlijk twee helmen voor de prijs van een. Ben je al in het bezit van een Cypher kan je er helaas geen losse kap bijkopen. Dat, in combinatie met de niet doorlopende padding is wat mij betreft het enige minpunt. De ventilerende werking van deze helm is zowel met als zonder aero-kap super te noemen. Met name wanneer de aero-kap op de helm is gemonteerd is de ventilatie top. Naar mijn idee zou deze helm hoog scoren in vergelijking met andere aero-helmen als het op ventilatie aankomt. Het instellen van de helm is op meerdere manieren mogelijk. Zowel in de hoogte als in de omtrek heeft de helm meerdere mogelijkheden. Dit kost in het begin even wat extra tijd, maar wanneer de helm de juiste instelling heeft zit hij dan ook super.

cannondale-cypher-aero cannondale-cypher-aero-8  cannondale-cypher-aero-2 cannondale-cypher-aero-6 cannondale-cypher-aero-4 cannondale-cypher-aero-7