Het derde en tevens laatste item dat we deze winter hebben getest uit de cross collectie van Castelli is de zogeheten ‘Lung Warmer’. Een klinkt een beetje oneerbieding misschien, maar het is eigenlijk een slabbetje met kraag. Niet zomaar een slabbetje, maar eentje van het bekende Windstopper materiaal. Volgens de beschrijving van Castelli is dit prima voor het eerste deel van de wedstrijd, of voor een frisse ochtendrit. Net als het Prerace Jacket is ook de Lung Warmer specifiek voor de profs ontwikkeld. Zie het een beetje als vervanger van de ‘oldschool-krant-achter-je-jersey-truc’, die je ook tegenwoordig nog wel eens in een bergetappe voorbij ziet komen.

Warme longen
Het slabbetje ga ik in eerste instantie testen tijdens een trainingsrit waarbij er een oostenwind staat. Voor de zekerheid gaat er wel een windstoppertje mee, een jasje dus, ‘just in case’. Bij het omdoen valt me op dat de kraag voor mij een klein beetje aan de hoge kant is. Het vlak klittenband is breed genoeg om de kraag ‘strak’ om de hals vast te maken. De stof aan de binnenkant van deze kraag is zacht en irriteert niet. Het slabbetje kan je vervolgens glad strijken en achter de bretels van je broek schuiven zodat het ook mooi glad blijft en op die manier de gehele borst uit de wind houdt. Eenmaal op de fiets heb je eigenlijk niet door dat je borst uit de wind wordt gehouden, totdat je er echt op gaat letten en de kraag eventjes af doet. Dan merk je pas de frisse wind op de borst. Wat dat betreft een slim item, echter tijdens een training is een windstopper in de vorm van een bodywarmer voor mij ook geen probleem. Na ruim een uur fietsen begint het stugge klittenband-gedeelte te irriteren. Het klittenband is het stugste gedeelte in de kraag en doordat je voorover zit begint het bij mij in de nek te schuren. Niet dat het pijnlijk is, irritant is het wel.

In de beschrijving geeft Castelli aan dat je de Lung Warmer kan gebruiken bij het begin van de wedstrijd om deze half koers in de post te gooien. Die vlieger gaat in mijn geval niet op en dus had ik de keus om de Lung Warmer de hele koers te dragen, of de hele koers niet. Het werd de tweede optie, simpelweg omdat ik nooit een koud bovenlichaam heb in de koers en ik geen zin heb in irriterende kledingstukken. Voor de profs ligt dit allemaal wat anders. Zij kunnen er juist wel makkelijker voor kiezen om het alleen tijdens de warming-up of alleen het begin van de koers te gebruiken. Daarmee is er ook minder kans op irritatie.

Pluspunten
+ Houdt je borstkas uit de wind
+ One size, fits all

Minpunten
– Klittenband gaat irriteren bij langdurige gebruik

Conclusie
Wellicht ben ik misschien net iets te klein, of heb ik de nek te kort, waardoor de kraag na een tijdje gaat irriteren. Los van dat werkt de Lung Warmer prima en doet wat je ervan verwacht. Hij houdt je borstkas uit de wind, waardoor je minder gauw afkoelt. Ik durf niet te zeggen of er profs zijn die gebruik maken van de Lung Warmer, maar voor een amateurcrosser vind ik hem, net als het Prerace Jacket, toch wat overbodig. Tijdens trainingen is een licht windstopper jasje, of een base-layer met windstopper, een prima oplossing voor hetzelfde resultaat. Als prof kan de warmer wel handig zijn voor kortstondig gebruik. In een koers heb ik in Nederland en omliggende landen nog nooit de situatie meegemaakt dat het dusdanig koud was dat je specifiek je borstkas moest bedekken.

Castelli-Lung-Warmer-Cyclocross-02 Castelli-Lung-Warmer-Cyclocross-04 Castelli-Lung-Warmer-Cyclocross-03

Gerelateerd