Een van de reacties op de review die ik laatst schreef over de Castelli dames kledingset was dat dit toch wel het zoveelste zwarte pakje was. Dat is bij deze Castelli kit voor de winter wel anders, in de kleur laguna met fluor gele details. Naast deze Perfetto Womens Jacket testte ik ook een bijpassend thermoshirt (Prosecco Womens Longsleeve) en een lange broek (Nano Flex Donna Bibthight). Een complete uitrusting die wel eens te pas zou kunnen komen nu het kouder is.

Castelli Perfetto W Jacket
Waarschijnlijk dat je wel al eens gehoord hebt van de Gabba. Dit jasje is daarop geïnspireerd en verder geperfectioneerd volgens Castelli, vandaar dus ook de naam. Coen heeft hiervan de heren versie al eens getest. Het mooiste van dit jasje vind ik dat regen druppels er gewoon op blijven liggen. Als de wind er langs gaat zie je de druppels er afrollen. Bij een niet te extreme regenbui houdt deze jas je minstens enkele uren helemaal droog. Ik had verwacht dat ik het water afstotende laagje na veel gebruik en wassen er langzaam af zou gaan. Na meer dan 30 ritten en ongeveer even veel wasbeurten rollen waterdruppels er nog steeds af.

Daarnaast is hij ook behoorlijk warm. Ik ben hem voor het eerst gaan dragen bij gevoelstemperaturen van rond de 15 graden, omdat dit volgens Castelli het advies was hem te dragen vanaf 15 tot 6 graden. Zelf vond ik hem toen nog echt te warm. Gelukkig zitten er ritsjes links en rechts op het voorpand, die je kan openritsen voor ventilatie. Dit jasje heeft me tijdens trainingsritjes waar het tussen de 10 en 0 graden was prima warm gehouden, ik droeg hieronder dan enkel het thermoshirt die ook in deze review staat. Dat hij zo warm is komt waarschijnlijk onder andere doordat in het voorpand van de jas een windstopper zit verwerkt. Ook is de rits voorzien van een flap over de volledige lengte om de wind buiten te houden. En dat merk je wel, vooral bij koude winderige ritjes heb ik genoten van deze Perfetto. Ook voor de achterkant is gedacht aan een manier om de kou en water buiten te houden. De achterpand van het jasje is voorzien van een extra lange lap die je onderrug beschermt tegen opspattend water van de weg. Hij is voorzien van een rubberen gripper waardoor hij goed blijft zitten. Ook staat er met sierlijke reflecterende letters Castelli op gedrukt, een mooi en functioneel detail waardoor je toch weer een beetje extra zichtbaarder bent.
Op de achterkant zitten 3 zakjes waarin ik makkelijk al mijn spullen kwijt kan, zelfs een bidon als ik ga crossen op een fiets zonder bidonhouders. Alle drie de zakjes zijn aan de onderkant voorzien van een kleine patch van geperforeerd materiaal. Het zou een  afvoerpunt voor regenwater moet zijn. Ik heb nooit gemerkt dat er echt water in de zakken stond, maar het elastiek aan de bovenkant van de zakken sluit mooi aan waardoor water er ook niet snel in zal lopen. De gaatjes werken helaas niet optimaal voor ventilatie van de zakken, want mijn binnenbandjes en telefoon kwamen vaak klam van het zweet uit de zakjes. Coen testte eerder al de Perfetto light, een shortsleeve versie van dit jasje, en liep toen tegen hetzelfde probleem aan.

De kleuren van het jasje zijn niet wat ik van Castelli gewend ben. Weer eens wat anders dan het veilige zwart, rood en wit. De fluor gele details langs de ritsen aan de voorkant en op de rug maken dat hij net wat meer opvalt. De kleuren van dit jasje maken je goed zichtbaar bij grauw winters weer. Het jasje is naast deze laguna kleur ook nog verkrijgbaar in 4 andere kleuren. Voor degene die toch liever voor ‘veilig’ gaan: een daarvan is zwart.

Aan de pasvorm merk je heel goed dat het een vrouw specifiek jasje is. Het is getailleerd en sluit mooi aan. Ik droeg zelf maat small en dat zat als gegoten, ook met meerdere laagjes eronder.

Productinfo
Maten:  XS-XL
Gewicht: 322g
Prijs: € 190,-

Prosecco W LS Extra Dry
Deze baselayer heb ik eigenlijk altijd in combinatie gedragen met het eerder genoemde jasje.
Wat me vooral verbaasde was hoe dun hij is, in vergelijking met hoe warm hij is. Bij temperaturen tot nul graden was hij samen met de Perfetto warm genoeg voor trainingsritten.

Ook kon ik in dit shirt de warmte goed kwijt. Als ik het gevoel had dat ik gezweet had, voelde het shirt niet nat aan. Dat is toch wel fijn met dit weer, want het is vaak zweet op je huid wat je laat afkoelen als je even stopt met fietsen. Daar heb ik nu dus geen last van gehad. De voorkant had wel wat langer gemogen. Als je wat rechter op komt zitten, is toch een deel van je onderbuik onbedekt. Hij blijft wel net in je broek zitten, al komt dat vooral omdat de voorkant de Castelli winterbroek hoog valt. Deze dames thermo is net als het jasje heel mooi gesneden en sluit hierdoor goed aan. Ook het halsje is precies hoog genoeg. Niet te hoog zodat het irriteert, maar hoog genoeg om je colletje in te steken waardoor het geheel winddicht wordt.

Productinfo
Maten:  XS-XL
Gewicht: 82g
Prijs: € 60,-

Nano Flex Donna Bibtight
Bij het aantrekken van de broek voelt het meteen fijn aan. De binnenkant van de gehele broek en het voorste gedeelte van de bretels zijn bedekt met een dun laagje fleece. Volgens Castelli zou hij geschikt zijn voor temperaturen van 15 tot 5 graden, maar ik heb hem gedragen bij gevoelstemperaturen onder nul. Het fleece houdt behoorlijk goed warm. De broek is extra hoog aan de voorkant, en ook daar is hij bedekt met dat lekkere fleece.

Zowel op de linker als rechterkant van de broek staat Castelli met sierlijke reflecterende letters. Wat wel jammer is, is dat behoorlijk snel scheurtjes ontstaan in deze opdruk. De letters blijven wel gewoon reflecterend in het donker. De onderkanten van de pijpen hebben ook reflecterende details voor dat extra beetje zichtbaarheid. Ze zitten ter hoogte van de enkel, als een flapje over de ritsjes. Door deze ritjes bij de enkels gaat de broek een stuk makkelijker aan en uit dan de lange broeken die ik heb zonder ritsen. Je moet wel je sokken onder je broek dragen, want anders gaan de ritsen irriteren aan je enkels.

De broek sluit aan de onderkant naadloos aan, dit door een elastische dunne gripper. Ik dacht eerst dat dit elastiek snel zou uitlopen, maar hij zit nog steeds mooi strak. Doordat hij zo strak aansluit kan er geen water langs de onderkant in. Net zoals het jasje is ook de broek voorzien van dezelfde waterafstotende laag, waardoor hij waterproof blijft bij een niet te gekke bui. Deze broek heeft een vrouwspecifieke zeem en hij voelt dik en zacht aan. Tijdens ritten van meer dan 100 km voelt hij nog steeds comfortabel, ook als hij nat is van de regen.

Productinfo
Maten:  XS-XL
Gewicht: 347g
Prijs: € 130,-

Conclusie
Met deze set kleding heb ik heel wat ritten door het winterse weer gemaakt. Het jasje houdt door de windstopper en de bedekte rits aan de voorkant de koude wind buiten. Zowel de broek als de jas zijn waterafstotend wat het ook een goede uitrusting maakt voor nat weer. Het jasje houdt je goed warm, hij maakt zijn naam zeker waar. Doordat het geen echte regen jas is, ademt het een stuk beter. Door hem in combinatie te dragen met de thermo kan je je zweet prima kwijt. Deze kledingcombinatie was ideaal van temperaturen vanaf 10 graden tot rond het vriespunt. Zelf heb ik op de echt koude dagen een extra laagje kleding gedragen tussen de thermo en het jasje, waardoor het door te dragen is tot gevoelstemperaturen van -5. Zo komen we die Hollandse winter wel door.

      

Meer info bij Castelli

Gerelateerd