Als je veel fietst het hele jaar door, moet je je lichaam soms kunnen beschermen tegen de elementen en lange ritten. Castelli kan je daar bij helpen met hun Linea Pelle lichaamsverzorging. We hebben hun set van drie producten geprobeerd.

Castelli’s lijn voor de huidLinea Pelle – bestaat uit drie verschillende smeersels die tezamen of afzonderlijk kan aanschaffen. Het gaat om de Chamois Dry Lube voor het zitvlak, de Foul Weather Cream en Warming Embro Cream. De laatste twee zijn voor je ledematen, met name je benen. Een mooi setje, want alledrie heb je ze weleens nodig. En het grappige is dat je ze ook gaat gebruiken als je ze eenmaal hebt. Los van de chamois creme kan je het namelijk ook oplossen met extra kledingstukken. Maar laten we eerlijk zijn, iedere wielrenner wil toch het liefst altijd met korte mouwen en korte broek rijden? Met deze crèmes kom je een heel eind.

Alle drie de tubes hebben een pompje met een kleine opening. Het goede daaraan is dat je het makkelijk kan doseren en je niet snel teveel gebruikt en dat je het nog eens kan uitlenen. Het is daarmee hygiënischer dan een pot doordat er dus niet allemaal vingers door je pot met crème gaan. Het nadeel is dat je best wel een paar keer moet pompen om genoeg crème te hebben om alles goed in te smeren. Met 100ml zijn de tubes niet al te groot. Castelli ziet dat zelf als een voordeel omdat je het dan altijd in je handbagage met het vliegtuig mee kan nemen. Voor de frequent flyer is zeker handig, voor de minder frequente vliegers betekent dit dat de tube wat sneller leeg is. In de crèmes worden zoveel mogelijk natuurlijke producten gebruikt, geen parabenen of op petroleum gebaseerde ingredienten die je kleding kunnen beschadigen.

 

Foul Weather Cream
Vuil weer crème is de letterlijke vertaling en die vat het goed samen. Je gaat over vies en nat wegdek rijden, waarschijnlijk regent het ook. Het is niet al te koud, je hoeft geen winterkleding aan. Daarvoor is deze crème gemaakt en zo heb ik het ook getest. Het is miezerig weer, nat, maar niet koud. Wel iets tegen de regen voor het bovenlijf, maar ik doe een gewone fietsbroek aan. Mijn benen smeer ik van sok tot broek in met deze créme. Dat gaat makkelijk, het spul is niet al te dik, maar laat wel een glimmend laagje achter (Ziet er stiekem ook goed uit trouwens, glimmende benen). Ook op je handen, maar dat veeg je snel eraf met een zakdoekje. Het geeft een mentholluchtje af, niet te sterk. Het geeft ook een beetje warmte af merk ik.

Het is de eerste keer natuurlijk net droog als ik vertrek, maar de weg is nog nat. Je merkt het effect van de crème meteen al. Het extra laagje houdt de wind tegen en een beetje van de kou. Je ziet dat het laagje druppels opspattend water tegenhoudt en die glijden er makkelijk weer af. Het duurt niet al te lang voor ik alsnog in een buitje terecht kom. Raargenoeg ben ik daar blij mee, want dat is voor een goede test wel nodig. Je merkt direct dat de crème werkt. Alleen is dat niet voor lange duur helaas. Het water spoelt de crème van mijn benen. Het voelt ook niet meer vettig. Dat is wel wat sneller dan ik had gehoopt. Na een uur fietsen was de crème er al af. De keren erna gaf hetzelfde resultaat.

Ik heb het ook op mijn hand onder de kraan getest, al is dat natuurlijk niet een juiste weergave van de werkelijkheid. Zolang het water er lichtjes op spat blijft het nog redelijk zitten, maar als ik de kraan verder open draai en mijn hand er direct onder houdt spoelt er makkelijk vanaf. Houdt er ook rekening mee dat wanneer je het gebruikt en het onverhoopt toch droog blijft, er vuil aan blijft plakken en je met zwarte benen thuis komt. Maar dat is altijd nog beter dan verkleumd nietwaar? Want als het niet regent beschermt het wel.

Warming Embro Cream
Deze crème is er simpelweg om je (been)spieren warm te maken als het koud is. Niet iedere fietser is er fan van, het is vooral bij het veldrijden waar je het vaker ziet omdat die wedstrijden in de koudste periode van het jaar gereden worden en dan is het lekker als je je spieren op die manier warm kan maken, al moet je het niet als vervanger voor het warmrijden zien.

Deze crème ruikt ook naar menthol, maar een stuk sterker dan de Foul Weather Cream. Dat merk je vooral goed als in je in een kleine gesloten ruimte zit als je benen insmeert. Tip; altijd pas aanbrengen als je je fietsbroek al aan hebt om te voorkomen dat het op je zeem terecht komt! Het laat zich redelijk makkelijk uitsmeren en voelt meteen dat het warmte afgeeft. Duidelijk meer dan de andere crème (die daar ook niet voor bedoeld is), maar weer wat minder dan ik had verwacht. En die verwachting is geschapen door andere crèmes die ik weleens gebruikt hebt. Nu reageert iedere huid anders op de crème en kan je er bij veelvuldig gebruik ook een weerstand voor opbouwen. Nader informeren bij Castelli leerde ons dat ze bewust hebben gekozen voor een meer toegankelijke, niet al te heftige crème die je ook gemakkelijk kan afspoelen. Dat klopt dus wel met mijn bevindingen.

Desalniettemin voel je wel dat er een warme sensatie wordt afgegeven aan je benen en dat is prettig als het koud is en je niet met beenstukken wil rijden. Het biedt meteen ook een aardige bescherming tegen wind en nattigheid en het spoelt minder snel af dan de Foul Weather Cream. Smeer het er niet al te dik op, een dun laagje is voldoende. Zorg er ook voor dat je vóórdat je onder de douche stapt het eerst zo goed mogelijk verwijderd met een (nat) doekje want het warme water kan het gevoel versterken tot het niet meer leuk is.

Chamois Dry Lube
Dan tenslotte nog het smeersel voor het achterwerk. Broekenvet heette het vroeger en waarom zou je het nu niet meer zo mogen noemen. Het dekt de lading! Al is het niet meer echt vet, maar echt een crème. Het voelt ook niet nat aan zoals ik dat bij andere crèmes ervaar. Het doel is wel hetzelfde gebleven, zijnde het bescherming van het achterwerk. Zeker als je een hele lange rit gaat maken of meerdere dagen achter elkaar op pad gaat is het aan te raden dergelijke crèmes te gebruiken. Het beschermt je huid tegen schuren en eventuele irritatie die daaruit voortkomt. En als het je huid beschermd, geldt dat ook voor je zeem. Die schuurt tenslotte ook minder en gaat daardoor langer mee.

Je kan het direct op de huid of de zeem aanbrengen, of een beetje op beide. Het is niet zo vettig zoals de andere twee, maar het heeft er wel iets van weg. Het creëert een laagje tussen je huid en zeem om het schuren tegen te gaan. Je hoeft er niet al te genereus mee te zijn, als er maar een laagje op zit. Het geurt heel lichtjes, ook weer menthol. En het belangrijkste; het werkt erg goed. Ik heb er een paar korte, maar ook lange ritten mee gemaakt met meer dan 5 uur in het zadel en had geen last van irritaties of wat dan ook. Niet dat je daar wel meteen last van hebt als je niet gebruikt, maar voorkomen is in dit geval vele malen beter dan genezen.

Conclusie
De tubes hebben alle drie een inhoud van 100ml en kan je in een bundel kopen voor 50 euro of los voor 17 euro per stuk. Daarmee zijn ze relatief duur ten opzichte van vergelijkbare producten van andere merken. Zeker wat betreft de Foul Weather Cream omdat die niet helemaal aan de verwachting voldoet en na korte buitje van je benen spoelt. De Warming Embro Cream doet het wat dat betreft beter, maar had nog iets krachtiger mogen zijn naar mijn eigen smaak. Omdat de crème niet al te sterk is hij wel te voor die paar keer dat je het nodig of wil proberen. Over de Chamois Dry Lube ben ik zeer goed te spreken. Het doet wat het belooft en zorgt ervoor dat er geen irritatie optreedt. Door het pompje gebruik je er niet snel te veel van en kan je hem ook nog eens uitlenen aan je buurman zonder aan hygiëne in te boeten.

Kijk bij Castelli’s store locator waar het dichtsbijzijnde verkooppunt is.

Castelli-Linea-Pelle-01 Castelli-Linea-Pelle-02 Castelli-Linea-Pelle-05

Gerelateerd