In navolging op de dameskleding, die Nathalie een tijdje terug aan de tand voelde, aan mij de beurt om dit te doen met herenkleding. Specifiek gaat het daarbij om de Castelli Perfetto light en de Castelli Rosso Corsa 13 sokken. De Perfetto light is het nieuwe, dunnere en lichtere broertje van de Gabba en heeft korte mouwen. De Rosso Corsa 13 sokken zijn niet nieuw, maar wel een vaste waarde in het Castelli assortiment.

Perfetto light
Als ik de Perfetto light uit de verpakking haal lijkt het alsof ik de Gabba beetpak. Zelfde gevoel, zelfde stof, zelfde werking. Tenminste; in eerste instantie. Op de site van Castelli staat deze Perfetto onder het kopje ‘protection’, hij beschermt namelijk tegen regen en wind. De Perfetto is ontwikkeld naar aanleiding van vragen uit het profpeloton. De Gabba is er al, wordt veel gebruikt maar was voor velen in de koers toch te warm. Met de Gabba als voorbeeld zijn ze de Perfetto gaan ontwikkelen. Het rugpaneel is gemaakt van Nano-light stof. Een waterafstotende stof, zonder fleece binnenkant zodat de warmte makkelijk weg kan. Daarnaast is de voorzijde voorzien van een 25% dunnere windstopper stof, in vergelijking tot de Gabba. Door het gebruik van de Nano-light stof aan de achterkant en windstopper-light stof aan de voorkant, is het gewicht een stuk lager en kan je de Perfetto ook gebruiken in iets warmere omstandigheden. Volgens de site van Castelli zorgt het gebruik van dunnere stoffen er voor dat de bescherming tegen regen en wind wel iets afneemt ten opzichte van de Gabba.

castelli-perfetto-5

Perfecto?
Als enthousiast veldrijder is de Gabba een kledingstuk dat erg veel wordt gebruikt. Over zijn bescherming in natte en winderige omstandigheden ben ik zeer tevreden en ik ben dan ook erg benieuwd naar zijn broertje, de Perfetto. Het gewicht van de Perfetto is licht te noemen. Zeker wanneer je ze beiden gelijktijdig in de hand hebt merk je het lichte gewicht van de Perfetto. Als ik de jas aan doe merk ik direct dat de Perfetto een stuk soepeler is. De stof is een stuk minder stug en dit komt het draagcomfort ten goede. De kraag is gelijk gebleven; een hoge kraag met rode binnenkant. Wel merk je dat de isolerende werking minder is; wat dat betreft is de opzet van de Perfetto geslaagd. Tijdens tochten door weer en wind merk ik eigenlijk weinig van de mindere wind en waterafstotende werking in vergelijking met de Gabba. Er gaat geen wind door en ook regendruppels rollen van de Perfetto af. Na afloop van de training merk ik dat (net als bij de Gabba) de spullen, die  in de zakken van de jersey zaten, vochtig zijn geworden. De onderkant van de zakken is voorzien van mesh, waar vocht uit kan lopen, maar ondanks dat worden spullen wel nat. Geen ramp, wel handig om rekening mee te houden! Ook bij droge trainingen worden spullen vochtig door zweet.
Bij de vierde of vijfde rit die ik maak met de Perfetto valt me op dat de letters van het logo loslaten. Navraag bij Castelli leert dat de geteste Perfetto uit de eerste serie komt. Hier is het logo op de Nano stof op het zijpaneel van de jersey geplaatst. Deze stof hecht niet goed, waardoor na een aantal wasbeurten de letters kunnen loslaten. Bij de huidige Perfetto jerseys is dit euvel verholpen door het logo op het voorpaneel te plaatsen. Dit is op de windstopper stof, waar het logo wel hecht.

Pluspunten
+ Goede bescherming tegen wind en regen
+ Ademend
+ Comfortabel (licht en soepel)
+ Niet seizoensgebonden

Minpunten
– Vocht in de zakken

Conclusie
De Perfetto is wat mij betreft niet ‘slechts’ het broertje van de Gabba. Het is meer! Door de dunnere stof wordt niet alleen het draagcomfort verhoogd, maar wordt hij ook ‘breder inzetbaar’. Doordat de Perfetto dunner is, kan hij ook bij hogere temperaturen worden gebruikt, en is dus minder seizoensgebonden. Hiermee bedoel ik te zeggen dat de Perfetto ook goed bruikbaar is bij temperaturen tussen de tien tot vijftien graden. Iets wat met de Gabba vaak te warm is. Daarnaast is hij bij koude temperaturen ook prima te gebruiken met een extra laagje onder de jersey. Het draagcomfort is zoals gezegd een stuk verhoogd ten opzichte van de Gabba. Minder stug, meer beweeglijk en daardoor heb je het idee echt een jersey aan te hebben, in plaats van een jacket. Qua looks is de Perfetto gelijk aan de Gabba. Dit houdt in dat ook de reflecterende strepen hun bijdrage leveren aan de veiligheid. Evenals de stormflap, die ervoor zorgt dat je achterwerk droog blijft bij opspattend water. Enige nadeel is naar mijn mening het vocht dat in de zakjes blijft staan. Geen onoverkomelijk probleem, maar als ze hier nog wat op weten te vinden zou de Perfetto wat mij betreft de naam ‘Perfecto’ verdienen!

Castelli Rosso Corsa 13 sokken
De Rosso Corsa sokken zijn de mannelijke variant van de Rosa Corsa sokken die Nathalie beschreef bij de review over Castelli vrouwenkleding. Qua specificaties komen de sokken overeen; echter zijn de looks wel wat anders. Zo zijn de mannen sokken vier centimeter hoger dan de vrouwelijke versie en is het bovenste gedeelte van de sok bijna geheel wit. Qua draagcomfort een erg prettige sok, voornamelijk dankzij het ontbreken van naden. Daarnaast vind ik persoonlijk de band om het middengedeelte van de voet erg prettig. Hierdoor blijft de sok mooi op zijn plek zonder dat het knelt. Een comfortabele sok die mooi aansluit bij elk Castelli tenue dat je uit de kast pakt.

castelli-perfetto-3  castelli-perfetto-6 castelli-perfetto-7 castelli-perfetto-8 castelli-perfetto-9 castelli-sokken

 

Gerelateerd