Hoe langer je op je zadel zit, hoe belangrijker het is om een fijne fietsbroek te hebben. De Castelli Premio is gemaakt met lange ritten in gedachten, met als doel een fietsbroek te maken die je doet vergeten dat je een fietsbroek aan hebt.

Eerst de broek op papier
De kleur van de broek zwart met rode bretels. De pijpen zijn helemaal zwart met aan de achterkant van elke pijp het bekende Castelli logootje. Op de voorkant staat niets en is dus helemaal zwart. Nou ja, eigenlijk staat er als je heel goed kijkt aan de voorkant “Castelli”, maar je moet je best doen om het goed te kunnen zien. De bretels zijn rood. Dit is natuurlijk een beetje de kleur van Castelli, maar als je een dun shirt van een lichte kleur aan hebt kan het rood licht doorschijnen. Dat zou je met de witte bretels wat minder snel hebben. De bretels zijn erg vlak en glad zonder naden. Er zitten trouwens überhaupt erg weinig naden in de hele broek. Dit allemaal om het comfort te verhogen. De achterkant tussen de bretels zit een mesh gedeelte met aan de onderkant een extra compressiegedeelte. Daar waar je onderrug zit. De grippers zijn ook opvallend omdat het verticale lijntjes zijn, al zie je dat niet aan de buitenkant. De zeem is de uitstekende (mocht je hem nog niet kennen) Progetto X2 Air. De broek ziet er in ieder geval strak uit. Nu maar eens aantrekken en kijken of hij ook doet wat het beloofd.

Comfortabel is key!
Bij het aantrekken van de broek voelt je dat de grippers hun werk doen. Ze gaan stroef over je benen, zonder dat het teveel blijft plakken. Aansluiten doet de broek eigenlijk overal heel goed. De voorkant bij je buik is redelijk laag. Waar veel broeken stoppen bij de navel of net eronder, stopt deze broek daar nog iets onder. Als je een beetje een buikje hebt, is dit met deze broek beter zichtbaar. Fijn is wel dat je hierdoor in je fietshouding helemaal geen druk hebt bij je buik. Dat voelt een soort van vrij. De pijpen kruipen eenmalig op tijdens het fietsen en passen zich aan naar je zithouding. Daarna houdt de gripper ze netjes op z’n plaats. De pijpen hebben onderaan geen stiksel omdat ze als het ware afgeknipt zijn zoals je dat wel vaker ziet tegenwoordig. Dat zit erg prettig en geeft erg strakke zonnelijntjes. De pijpen geven ook iets extra compressie, met een geoefend oog kan je dit op de foto zien. Anders moet je de broek zelf maar gaan passen.

De extra compressie bij je onderrug geeft inderdaad iets meer steun. Op zo’n manier dat als je je er bewust van bent, je het voelt. Nadeel is dat bij hele hete dagen dit gedeelte iets warmer is dan zonder compressie. Verder is de broek zelf is door de lagere voorkant en de mesh achterkant toch koel genoeg voor hete dagen. Alle compressie gedeelten in de broek zijn er voor het doel van de broek: een broek voor de lange afstanden.

De Progetto X2 Air zeem is de topzeem van Castelli. En die heeft zich al zo vaak bewezen dat hij bijna geen extra aandacht hoeft te krijgen. Hij dempt precies genoeg, ook voor lange afstanden, maar geeft toch genoeg feedback van het zadel naar je achterste. Door de ventilatie blijft de zeem ook lekker droog aanvoelen. Genoeg over de zeem, wat overigens vaak wel een dealbreaker kan zijn. Deze is dat niet dus. Met een gewicht van 193 gram in maat L is de broek niet eens zo heel zwaar, al was een laag gewicht geen uitgangspunt bij het ontwerpen van de broek. De maatvoering van de broek is normaal. Met de adviesprijs van € 200,- zit je in het hogere segment voor fietsbroeken.

Gegevens:
Castelli Premio Bibshort
Gewicht: 193 gram (gemeten in maat L)
Kleur: zwart met rood
Adviesprijs: € 200,-

Plus
+ Sluit fijn en goed aan
+ Compressiedelen
+ Ingetogen strak uiterlijk
+ Uitstekende zeem

Min
– Minder gesoigneerd voor buikjes

Conclusie
Een van de belangrijkste punten voor lange ritten is comfort. Je hoeft niet te winnen, maar je wil gewoon na 150 km nog steeds nergens irritatiepunten tegenkomen. En daar is Castelli met deze broek erg in geslaagd. De compressie gedeelten geven net dat beetje extra ondersteuning wat erg fijn voelt na een hele tijd fietsen. Uitstekende zeem, geen knellende bretels en ook nog eens een redelijk ingetogen uiterlijk. De rode bretel schijnt helaas door bij sommige lichte, dunne zomershirts. Heb je een buikje dan is deze broek met de lagere voorkant iets minder gesoigneerd dan de broeken waarbij de voorkant juist over je buik zit. Maar die lage voorkant zit wel heel erg fijn, en daar is het allemaal om te doen bij deze broek. Dus denk je aan lange afstanden, dan zou ik zeker ook even denken aan deze Premio van Castelli.