Bij het noemen het merk Cube denk ik eigenlijk meteen aan racefietsen. Maar dit merk blijkt ook een grote collectie fietskleding en accessoires te hebben, en zelfs specifieke vrouwen artikelen in de diverse kledinglijnen. Deze kledingset uit de ‘Blackline’ van Cube die wij ontvingen, bestaat uit een vrouwen jersey met korte mouw en bib shorts.

Dit is de premium lijn van Cube, bedoelt voor trainingsritten en wedstrijden. Er wordt in deze lijn een combinatie gemaakt van een strakke race fit, maar met stoffen die toch fijn zitten.

Cube Blackline WLS Bib Shorts
Aan deze bib shorts valt meteen iets op: in plaats van twee bretels die ik gewend ben, heeft deze een nekband. De gehele voorkant is gemaakt van een zwarte ademende mesh, aan de achterkant is het merendeel van de rug open. Het heeft een beetje het idee van een badpak. Aan de voorkant lijkt de broek dus iets minder luchtig dan je standard broek met bretels. Hij bedekt namelijk je hele borstkas tot laag aan je hals. Maar als je normaal gesproken een baselayer draagt onder je jersey, dan is deze broek een 2 in 1. Want het materiaal van de voorpand is te vergelijken met dat van een tweede laagje, omdat het ook het zweet van je lichaam afvoert. Deze ingebouwde baselayer is aan de zijkant voorzien van een siliconen randje, waardoor hij perfect op zijn plek blijft. Het gevolg van de nekband is dat de broek een open rug heeft. Toch blijft je onderrug goed bedekt bij een diepe zit op de fiets; door een prima hoogte van de bib short aan de achterkant zodat je dus geen blote rug hebt bij bukken.

De nekband is van zeer elastisch materiaal, het aan en uitdoen over je hoofd gaat net zo eenvoudig als een broek met bretels. Het voordeel van deze band is dat wanneer je moet plassen tijdens een rit, je niet je volledige jersey uit moet trekken. Je hoeft alleen je jersey rits nog te openen om de nekband over je hoofd halen. De band kun je met helm op makkelijk afdoen. Het is veel minder gedoe als je tijdens het fietsen moet plassen, en fijn dat je niet onnodig kleding uit moet doen. Wat denk ik wel belangrijk is om te realiseren, is dat de broek in plaats van twee banden over je schouders, nu wordt opgehouden aan een bandje rond je nek. Ik zou de broek daarom niet te klein kiezen (dat zou ik eigenlijk nooit doen), anders heb je kans dat het zou snijden. De maat luistert hierbij dus iets nauwer. Ook nog iets om aan te denken is dat je je kettinkjes even boven het bandje doet na de broek aandoen, want anders gaat dit irriteren door de druk van het bandje erop.

De vrouw specifieke zeem van Cube is mij prima bevallen. Hij is niet extreem dik, maar er zit extra padding op die plekken waar je zitbotjes contact maken met het zadel. De zeem is ook comfortabel voor lange ritten. Dit in combinatie met de nekband, maakt dat deze broek een aanrader is als je van lange dagen in het zadel houdt. Je kan de broek ook prima voor kortere ritten gebruiken, alleen heeft de nekband dan niet zo veel toevoeging omdat je tijdens zo’n ritje waarschijnlijk niet hoeft te plassen.

Het logo van Cube is er zeer klein met een siliconen padje op de broek gestikt. Dit zijn kleine details waarvan ik blij word. De logo’s op de meeste fietskleding zijn er met verf opgedrukt, waar snel scheurtjes in komen of die vervagen. Dat gebeurde niet met dit siliconen logootje; na zeker 20 draag- en wasbeurten ziet het logo er nog steeds onveranderd uit, net als de broek zelf. Alle naden zitten nog mooi vast, de stof voelt nog steeds hetzelfde aan en ik zie nog geen gebruikssporen van het zadel. Een slijtvaste broek dus!


De pijpen van de broek sluiten heel mooi aan. Aan de achterkant grijpen ze aan met een siliconen anti-slip randje aan de binnenkant. Aan de voorkant is gekozen voor een brede witte band elastisch lycra, die zo dun is dat hij aansluit als een tweede huid. Het mooie van de witte band is dat je benen net wat bruiner lijken, ook niet onbelangrijk.

Kleur: Zwart-Wit-Grijs
Maten:XS-XXL
Material:78% polyamide, 22% elastan
Adviesprijs: € 89,95

Cube Blackline WLS Jersey S/S
Dezelfde kleuren zwart, grijs en wit van de broek komen terug in de jersey, met hier en daar een rood accent zoals een ritsje of lusje. Redelijk standaard kleuren, maar toch springt de jersey meteen in het oog door de speciale rug. Het middelste rugpand is gemaakt van een geperforeerd materiaal en voorzien van een strakke witte lijn. Ditzelfde materiaal zit ter hoogte van de oksels. Een heel luchtig stofje dat goed ademt, precies op de plekken waar je het meest zweet.

Wat me meteen opviel toen ik de jersey aandeed, was het halsje. In plaats van een rechtopstaand boord rond je hals wat veel jerseys hebben, heeft deze jersey een laag gesneden v-halsje. Het doet me een beetje denken aan de kraagjes die je ziet bij snelpakken. Het ziet er snel uit en een groot deel van je nek is vrij, wat fijn is bij warm zomerweer. De jersey heeft een V vorm, wat inhoud dat hij bij de schouders wijd begint, maar richting de onderkant steeds smaller wordt. Ik vond dit een goede pasvorm. De jersey zit hierdoor niet te strak rond je schouders wat veel bewegingsvrijheid geeft, maar sluit wel strak aan rond je buik en lubbert niet. Aan de onderkant wordt de jersey perfect op zijn plek gehouden door de siliconen gripper aan de binnenrand.

De uiteinden van de mouwen zijn voorzien van dezelfde flinterdunne witte band als bij de broek. Doordat het dunne gesneden stof is, zonder gestikte zoom, sluit het haast naadloos aan op je huid. Hierdoor geeft de jersey haarscherpe lijntjes na lange rit in de zon. Net als bij de beenband, lijken je armen optisch een stuk bruiner door het contrast met de witte band.
Op de jersey is ook gekozen voor logo’s die niet snel zullen slijten. De merknaam is met sierlijke letters op het middenvakje geborduurd. Wat ook heel handig is, is dat dit middenvakje aan de buitenkant is voorzien van een extra waterdichte pocket met ritssluiting. Hier past makkelijk een telefoon zoals een Iphone 7 in.

Kleur: Zwart-Wit-Grijs
Maten: XS-XXL
Materiaal: 91% polyester, 9% elastan
Adviesprijs: € 79,95

Meer info via Cube

Conclusie
Deze kledingset is ideaal voor dames die langere ritten maken, met name door de broek met de nekband die plassen onderweg een stuk aangenamer maakt. Maar door de strakke V-fit is hij ook geschikt voor serieuze trainingen. Het halsje, mouwen en pijpjes sluiten perfect aan en zorgen voor een beetje extra aerodynamica. Er is trouwens van deze blackline serie ook een damesbroek zonder bib te koop.  Bij de jersey is gekozen voor heel lichte en ademende stoffen, wat het een fijne set voor de zomer maakt. De materialen zijn bovendien erg slijtvast. Daarnaast ziet het pakje er goed uit; het design op de rug van de jersey en de witte arm- en beenbanden zorgen voor een strakke look.