Een aantal toertochten en wielerevenementen lijken de afgelopen jaren steeds groter en massaler geworden te zijn. Mooi om te zien dat er zoveel enthousiaste wielrenners zijn, maar bij grote drukte ben ik er nooit zo’n fan van om mijn fiets onbewaakt bij de inschrijving of verzorgingspost achter te laten. Steeds vaker zie ik ook dat mensen een klein slotje meedragen om de fiets vast te zetten. ABUS heeft helmen, maar we kennen het merk natuurlijk van de sloten. Ook kleine sloten die makkelijk mee te dragen zijn om je fiets tijdens het inschrijven vast te zetten aan een hek, paal of aan de fiets van je maatje.

Van ABUS ontvingen we drie verschillende Combiflex sloten voor ‘onderweg’. De Combiflex 2501/65 is de kleinste uitvoering van 53 gram met een 65 cm lange staalkabel van 1,6 mm dik. Wanneer je de rode knop indrukt kan je de kabel uittrekken en deze vastklikken in de opening bovenop het slot. Voordat je dit doet moet je eerst even de cijfercode instellen. Dit doe je door de kabel zover mogelijk terug te drukken in het slot. De code die je dan met de cijfers maakt zal worden onthouden als cijfercode om het slot te openen. Als je het slot dicht hebt gedaan, vergeet dan niet de cijfers te draaien zodat de code niet meer is af te lezen. Het openen van het slot doe je door eerst de juiste cijfercombinatie te draaien en vervolgens het zwarte knopje in te drukken. Het slotje schiet los en als je de rode knop indrukt rolt de kabel zich weer op in de behuizing.

De Combiflex 2502/85 is een slag groter, weegt 75 gram en heeft een kabel van 85 cm en 2 mm dik. Behalve het formaat en de afmeting van de kabel is hij eigenlijk identiek aan de 2501 uitvoering.

Nog een slag groter, met een 4-cijferige code, is de Combiflex 2503/120. De kabel hierbij is 120 cm lang, 2,5 mm dik en het gewicht van dit slot is 89 gram. Het verschil met de twee kleinere versies is niet alleen de 4-cijferige code, maar ook de manier waarop je deze instelt. Hiervoor zit er boven de rode knop een klein zwart knopje die je moet indrukken om een code te kiezen.

Het gebruik van de sloten is simpel en het instellen van je unieke code is zo gepiept. Maar hoe stevig zijn ze nou eigenlijk? Op de redactie hebben we dit op verschillende manieren getest. Het slot vastmaken en er met twee man aan gaan trekken, sleuren en hangen is in elk geval niet voldoende om deze Combiflex sloten te doen falen. Dit geldt voor alle drie de sloten, dus ook voor de slechts 1,6 mm dunne kabel. Naast het trekken en sleuren hebben we ook geprobeerd het slot kapot te trekken aan een ijzeren haak, die vast zit aan betonnen stoeptegels. Ook bij deze test gaf het slot geen krimp.

De kabels hebben een kunststof laagje zodat deze je fiets niet beschadigen. Bij het trekken aan het slot is wel de behuizing licht beschadigd en de kunststof kabel heeft een knik, maar dit heeft geen invloed op het functioneren. Het slot werkt nog steeds en mocht je het slot op deze manier terugvinden om je fiets, dan weet je dat hij zijn werk goed heeft gedaan. De Combiflex 2501/65 en 2502/85 passen makkelijk in een jersey en zijn ideaal om mee te nemen naar een toertocht of evenement. Dit kan ook met de 2503/120 maar deze neemt wel wat meer ruimte in beslag. Wanneer je fietst met een zadeltasje zal dit minder snel een probleem vormen. De 2501/65 is het meest compacte formaat en deze is lang genoeg om je frame en achterwiel vast te zetten aan een paal of hek. Dan is er ook nog ruimte om je helm er ook mee vast te maken. Ben je met een groepje en wil je twee of meer fietsen vastzetten zal je moeten kiezen voor de uitvoering met een langere kabel.

Laatste test is de kniptest en met een kniptangetje knip je de kabel vrij eenvoudig door en is het slot kapot. Nu zijn deze sloten ook niet bedoeld als stevig slot om je fiets s’nachts in de binnenstad van Amsterdam neer te zetten. Deze sloten van ABUS zijn bedoeld om bij evenementen er zeker van te zijn dat je fiets niet zomaar door de verkeerde persoon wordt meegenomen. Ondertussen kun je met een gerust hart gaan inschrijven of pauzeren. De laatste jaren zien we steeds meer berichten (soms ook met camerabeelden) dat er mensen, eveneens in wielerkleding, een willekeurige fiets wegpakken tijdens een evenement. En het ziet er ook onschuldig uit want er lopen immers duizenden personen in wielerkleding die een fiets pakken en er mee weg rijden.

Gelukkig zien we ook dat evenement organisaties hier op inspelen door bewaakte fietsenstallingen aan te bieden. Bijvoorbeeld door een nummer op de fiets dat correspondeert met het nummer op de helm van de renner alvorens je er mee weg kan. Een slotje is dan in principe niet nodig. Bij Limburgs Mooiste komend weekend zal ABUS de bewaking op zich nemen van de fietsenstalling en staan ze met ruim 20 andere merken op de fietsmarkt van het evenement.

Details
ABUS Combiflex 2501/65 kost € 19,95
ABUS Combiflex 2502/85 kost € 24,95
ABUS Combilfex 2503/120 kost € 29,95
Via ABUS

Tags: