Het merk Fizik is inmiddels welbekend in de racefietswereld. Het werd in 1997 gelanceerd door het Italiaanse Selle Royal en legt zich toe op alle fietsonderdelen die een contactpunt vormen tussen de fiets en de fietser. Dus denk van broeken, schoenen, sturen tot stuurlinten en zadels. Persoonlijk associeer ik het merk waarschijnlijk het meest met hun zadels, wat ongetwijfeld komt doordat een aantal fietsmerken hun fietsen standaard uitrust met Fizik zadels.

De contactpunten maken of breken uiteraard voor een aanzienlijk deel het fietscomfort. Om dit beter af te stemmen op de verschillende typen fietsers doet Fizik hier in samenwerking met fietsprofs en de Universiteit van Colorado onderzoek naar. Op basis van hun onderzoek naar de houding en beweging van de romp van de fietser onderscheidt Fizik drie typen fietsers. Dit vertaald zich naar de consument in het Spine concept op basis waarvan mensen een geschikt zadel kunnen uitkiezen. De drie typen zijn:  “Snake”, niet geheel verrassend de meest flexibele fietser, diepe zit en weinig beweging in de bekken. “Chameleon”, iets minder diepe zit en wat beweging in de bekken. En als derde de “Bull”, de minst diepe zit en relatief veel beweging in de bekken. Ik mocht het Aliante 00 zadel testen, het topmodel voor de “Bull” fietser.

Het Aliante 00 zadel maakt direct indruk. Door de prijs, maar ook zeker door de looks. Waar carbon fietsframes vrijwel altijd gespoten worden kiest men er bij zadels vaak voor om de carbon onderdelen naturel te laten. Hierdoor zie je meteen dat zowel de rails als de schaal van het zadel van carbon zijn, wat naar mijn mening zeer fraai oogt. Door al het carbon weegt het zadel volgens Fizik slechts 165 gram, op onze weegschaal was hij met 172 gram iets zwaarder. Met een adviesprijs van € 350,- moet je hier wel behoorlijk voor in de buidel tasten.

fizik-aliante-00-3

Het Aliante zadel wordt sinds 1999 verkocht door Fizik en de vorm is daarmee nauwelijks een verrassing. Het golvende model houd je goed op je plek tijdens de rit. Met de vernieuwing van de Aliante is de neus van het zadel wat smaller dan de vorige versie. Hierdoor heb je volgens Fizik nóg minder last van wrijving met de binnenkant van je dijen dan voorheen. Persoonlijk had ik totaal geen last van wrijving. Het zadel bestaat uit twee lagen carbon, met daartussen een padding, daar overheen zit een laag microtex dat bijzonder fraai is afgewerkt. De achterkant van de geteste Aliante is voorzien van een suède stof. Hierdoor heb je volgens Fizik tijdens steile, zittende klimmen meer grip op het zadel. Al met al ziet het zadel bijzonder strak en modern uit.

Wat me opviel is dat het Fizik zadel zo veel slanker eruit ziet dan veel instapzadels. Dit komt voor een groot deel doordat de demping van het Aliante 00 zadel alleen door een dunne laag “high density” padding gebeurd in plaats van een dikke laag padding zoals meer standaard zadels. Met je vinger voel je vrij weinig vering op het zadel en ook de eerste paar kilometer waren best even wennen. Ondanks dit heeft het comfort al mijn verwachtingen overtroffen. Doordat de steunpunten van de rails op de schaal maximaal ver uit elkaar liggen vormt het geheel een soort bladveer en heeft het carbon veel meer flexibiliteit en dus comfort dan ik had verwacht. De vleugels van de schil zijn ook vrij flexibel waardoor het een bijzonder comfortabele zetel vormt, ook na ruim vier uur op het zadel.

Details
Type: Fizik Aliante 00
Lengte: 275 mm
Breedte: 140 mm
Gewicht: 172 gram (zelf gewogen)
Adviesprijs: € 350,-

Plus
+ comfortabel
+ lichtgewicht
+ looks en afwerking

Min
– de prijs maakt hem exclusief en niet voor iedereen

Conclusie
Door de carbon uitvoering van het zadel en het minimale gebruik van padding is het zadel met 172 gram zeer licht te noemen. Voor de echte grammentellers zijn er uiteraard altijd nóg lichtere zadels te vinden, zoals de eerder geteste Fabric ALM Ultimate(149 gram), maar de Aliante 00 is zeer zeker een van de lichtste zadels die verkrijgbaar zijn. Hij is zo’n 10 gram lichter dan zijn broertje, de Aliante R1. Of onder andere dit het prijsverschil van € 150,- verantwoord, is een persoonlijke afweging. Maar als je graag iets bijzonders wilt hebben, oog voor detail hebt, geld geen rol speelt maar je wel graag bewezen en vertrouwd comfort wilt hebben dan is de Aliante 00 een zeer goede keus.

fizik-aliante-00-2 fizik-aliante-00-4 fizik-aliante-00-5

Gerelateerd

Tags: