Niet zo heel lang geleden hebben we de R1B van Fizik getest, nu dus de update daarvan: de R1 Infinito. Ik ben benieuwd wat er vernieuwd is, want zo op het eerste gezicht komen ze best wel overeen.

De looks
Dit topmodel van Fizik ziet er nog steeds erg strak en slank uit. Je ziet dat de voorkant naar de tenen taps toeloopt. Dat is ook wel iets waar Fizik om bekend staat. Dat het een topmodel is zie je al meteen terug in de adviesprijs, namelijk € 350,-. Ik reed met de rode versie en ik moet eerlijk zeggen dat het echt een mooie kleur rood is. Het ziet er mat uit en het is niet te donker en ook niet te licht. Mooi dus, al is dat mijn mening maar ik hou ook wel van een beetje opvallende schoen. Maar goed, hij is er dus ook in wit, zwart en in het zwart met rode details, mocht dat meer je smaak zijn. En er is ook nog een Movistar Fizik versie van de schoen. De zool is van carbon (90% carbon, 5% Nylon en 5% PE) en de schoen heeft twee Boa-sluitingen. De Boa IP1, die je strakker en losser kan draaien en wanneer je de schoen in één keer wilt openen dan trek je de draaiknop uit. De zool heeft een aantal ventilatiegaten en in bovenkant zitten allemaal kleine gaatjes om je voeten te koelen. De bovenkant van de schoen is een combinatie van Microfiber (80%) en van Polyester (20%) en voelt stevig aan.

De schoenen aan tijdens het fietsen
De carbon zool is hetzelfde als die van de R1B. De nieuwe sluiting aan de voorkant heeft 5 punten op het bovenwerk die naar elkaar worden getrokken. De R1B had er 3. Hierdoor kan je de schoen nog preciezer op je voet laten aansluiten. Ondanks dat ik de R1B echt een fijne schoen vind, voel je bij je wreef dat de drukpunten bij deze Infinito nog iets meer verdeeld zijn. Wat daarbij ook helpt is dat de hele binnenflap van de tong van een ander materiaal is. Dat voel je vooral als je de oude en de nieuwe R1 tegelijk aandoet. Minimaal, maar toch een verbetering. Er staat nu op de schoen Volume:Control en dat blijkt dan ook te kloppen. Ook aan de rand van binnenzijde van de hak zit iets meer padding voor extra comfort.

Achterop de hak aan de binnenzijde zitten kleine bolletjes die extra ruw zijn. Alleen heb ik heel erg mijn best gedaan om tijdens het fietsen het verschil te merken, en die merk ik alleen wanneer ik met blote voeten in de schoenen zit. Met sokken merk ik geen verschil. Dus voor diegene die zonder sokken fietsen is dat een verbetering ten opzichte van de R1B. De hiel zit en zat bij mij al heerlijk stevig in de schoen.

De zool is echt stijf en zelfs staand op de pedalen krijg ik er geen beweging in en toch blijft de schoen comfortabel voelen. Het fijne van de schoen is dat je de bovenste Boa tijdens het toeren ook best iets losser kan instellen terwijl hij dan nog steeds lekker fietst. Ook tijdens lange ritten heb ik nergens last van, ze blijven comfortabel ondanks dat het toch een schoen is die profs voor wedstrijden gebruiken. Zo rijdt Gilbert er bijvoorbeeld mee. In de bergen wanneer de snelheid omlaag gaat en de temperatuur hoger is, merk ik dat de ventilatie wel iets meer mag zijn. Mijn voeten worden redelijk warm. En ik denk dat ze dit bij Fizik ook al weten omdat er ook een Knit versie van de Infinito R1 is die meer ventilatie heeft. Het voordeel van de door mij geteste schoen is dat hij ook in het voorjaar net iets meer de warmte vasthoud en je dus minder snel koude voeten krijgt. Elk voordeel heeft z’n nadeel zeg maar. De schoen valt klein, niet heel veel, maar een beetje. Als normale schoenmaat heb ik maat 42,5 en voor deze Fizik heb ik maat 43,5. Een maatje groter dus. De zool heeft drie gaatjes voor je schoenplaatjes.

Details
Merk: Fizik R1 Infinito
Kleur: rood (ook verkrijgbaar in wit, zwart en zwart met rood)
Gemeten gewicht schoen: 270 gram(maat 43,5)
Adviesprijs: € 350,-
Alle info bij Fizik

Conclusie
Ik vind het wel mooi dat een merk ervoor kiest om een toch al fijne schoen te verbeteren met kleine details waardoor de schoen net weer even beter wordt. Je moet even goed kijken welke versie je voor je hebt. De schoen is nog steeds erg stijf maar toch comfortabel voor een schoen die ook door verschillende profs wordt gedragen. De druk op de wreef is iets beter verdeeld, wat de pasvorm ten goede komt. Heb je hele brede voeten dan zou ik de schoen eerst even passen omdat de voorkant niet extreem breed is. Maar passen is zowieso goed bij schoenen. Voor een echte klimschoen of als je snel warme voeten krijgt zou ik voor de Knit versie gaan. Ik kreeg tijdens lange beklimmingen met hoge temperaturen best warme voeten met deze schoen. De mat rode kleur is echt heel mooi en het ontwerp maakt het een chique schoen. Wanneer je met de schoenen rijdt, hoeft niemand je te zeggen dat het om het topmodel gaat, dat merk je gewoon!