En we testen weer een helm! En wat voor helm. Het is één van de officiële helmen die gedragen worden door de rensters/renners van het Liv-Plantur en Giant-Alpecin team, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. De grote vraag: worden de verwachtingen waar gemaakt?

Facts
Eerst even de facts, daar hou ik van: met zijn 245 gram is de Giant Rev Helm licht. Door de 21 Airflow ventilatiegaten (volgens de specs én nageteld) zou hij genoeg ventilatie moeten hebben. De helm heeft een CINCH PRO-systeem voor het afstellen van de pasvorm. Klinkt goed. Het afstellen gaat heel soepel met een draaiwieltje achterop de helm waar je aan draait om de helm losser of vaster te stellen. Daarbij is er natuurlijk de traditionele riemsluiting om je kin die je kunt verstellen. Met een antibacteriële voering zou de helm ook comfortabel moeten zijn, zelfs zo comfortabel dat je hem niet voelt zitten. Dit laatste is niet helemaal het geval. Kom ik op terug.

De looks
Na de facts komen de looks, ook niet onbelangrijk. De Giant Rev helm is er in een aantal verschillende kleurstijlen, afhankelijk van het land waar je de helm koopt. Ik heb een aqua-blauwe helm, met witte en gele accenten. In Nederland is hij ook verkrijgbaar in het wit, zwart, grijs, en oranje. Die zien er naar mijn idee iets stoerder uit. En de Liv helm is er in het zwart met paarse accenten en wit met aqua accenten.  Op de Amerikaanse site van Giant kan je de foto’s van de verschillende kleuren vinden.

De looks van de aqua/witte helm is natuurlijk heel persoonlijk. Voor mij is hij iets te soft qua kleur, maar ik hou dan ook meer van zwart. De rest van mijn standaard fietsoutfit is zwart met enkele groene accenten, en of aqua daarbij past? Ik vermoed van niet. Maar desondanks oogt de helm lekker snel. In een minder softe kleurstelling zou het zelfs imponerend kunnen zijn.

De pasvorm en het afstellen
Als ik de helm opzet valt de zachte padding gelijk op. Ik voel de helm in eerste instantie inderdaad amper zitten. Ik heb daarom sterk de neiging de helm klemvast op mijn hoofd te draaien, anders voel ik hem niet zitten. Na een half uur fietsen blijkt dit geen goed idee; mijn achterhoofd begint wat zeer te doen en een zeurende hoofdpijn komt op. Al fietsend lukt het me, met winterhandschoenen nog aan, de helm wat losser af te stellen. Dat ging super makkelijk door aan het wieltje te draaien. (Bij de helm worden ook dunnere pads geleverd die dunner zijn en daardoor met meer aansluiting op het hoofd.)

Ook de riempjes zijn simpel te verstellen. Door aan één bevestigingspunt het klepje van de binding (riempje) omhoog te klikken kun je de binding makkelijk heen en weer schuiven tot je een goede bevestiging gevonden hebt. Niet te strak om de kin, wel zo strak dat het riempje niet over je kin schuift bij een eventuele botsing. Dat afstellen lukt trouwens niet al fietsend met handschoenen aan, maar is stilstaand prima en snel te doen. Detail voor de dames en heren met langer haar: ik heb halflang haar, bij het fietsen vastgebonden in een staartje, en die kan precies door de helmopening  aan de achterkant. Dus ook met halflang haar een prima pasvorm!

Wanneer ik de helm eenmaal goed heb afgesteld zit hij prima. Lekker zacht en toch goed aansluitend. Na de beschermende factor is de ventilatie één van de belangrijkste kenmerken van een helm. Wat dat betreft is de helm zeker geslaagd. De wind waait lekker door mijn haren. Dé belangrijkste functie van een helm is dat hij je beschermd bij een valpartij. Dat heb ik bijna kunnen testen. Helaas (?) kon ik de spookrijder op het smalle landweggetje net op tijd ontwijken door de berm in te duiken. Maar gezien de gebruikte materialen en de goede pasvorm heb ik er alle vertrouwen in dat de helm doet wat die moet doen.

Specificaties
Giant Rev Helm
Gewicht: 245 gram
Ventilatie: 21 ventilatiegaten
Kleuren: Cyan (ik noem het hierboven aqua, maar officieel is het cyan) met wit, of wit, zwart, grijs of oranje.
Maten: verkrijgbaar in S (51-55 cm), M (55-59 cm) en L (59-63 cm). Getest in maat M.
Prijs: EUR 129,95

Pluspunten
+ pasvorm (zit lekker dicht om je hoofd)
+ gewicht
+ ventilatie

Minpunten
– geen

Conclusie
Ik begon met de vraag of de hooggespannen verwachtingen van deze Giant helm waar gemaakt werden. Ik zou zeker zeggen van wel. Hij zit lekker, ziet er ook prima uit, de vormgeving is strak, hij ventileert goed en is lekker licht.

 

giant-rev-helm giant-rev-helm3 giant-rev-helm4 giant-rev-helm5 giant-rev-helm6 giant-rev-helm7

Via Giant

Tags: