We zien het nog niet zoveel in de lage landen, Giordana. Hoog tijd dus om eens wat van het merk te proberen. We hebben gereden met de Scatto Pro Noble wielertrui en bibshort en dat was prettig, al moet je bij dit setje wel enige liefde voor Italië koesteren.

Het is toevallig dit setje overigens waar fier de Italiaanse driekleur op prijkt, want die zie je niet zo nadrukkelijk terug op de andere kleding van het merk. Binnen de Scatto Pro lijn zitten zelfs nog veel meer andere designs. Zoals Coen al noemde bij de zomercollectie van Giordana hebben ze Itialiaans-Amerikaanse roots, dus dan wil je dat ook wel eens laten zien. Ze hebben voor deze lijn ook nog een custom programma waar je zelf het design kan bepalen. Maar goed, op onze set dus de Italiaanse driekleur. Die loopt bij de jersey schuin over de borst en de rug. Verder is de jersey helemaal zwart. De drie kleuren komen ook nog terug in twee reflecterende stripjes bij de zakken. Op de rug in het groot en op de borst iets kleiner is in een licht contrasterende kleur het logo van Giordana te zien. De jersey is gemaakt van 97% polyester en 3% elastaan. Het is echt een zomershirt. Je voelt dat het heel dun en soepel is en bovendien kijk je er bijna doorheen als het tegen het licht houdt. Het heeft een rits over de hele lengte, drie grote zakken op de rug en een apart vakje met rits aan de zijkant daarvan. De mouwen zijn lasercut, geen omslag dus of zoiets.

De broek heeft bretels, het is tenslotte een bibshort. Die zijn lekker breed en rekken goed. De broekspijpen zijn net als de mouwen lasercut met een brede gripper. In de broek zit Giordana’s Cirro Omniform zeem genaaid. Die voelt lekker dik aan. Volgens het merk zit er Aloë Vera in de zeem verwerkt dat de huid moet verkoelen, beschermen en zelfs zou moeten helen. Belangrijk is nog wel dat het ook anti-bacterieel werkt. De constructie van de zeem met een open structuur (die je niet kan zien) zou het ook goed moeten laten ademen. Het rugpaneel is van mesh. Op de bovenbenen vind je de driekleur als ook het Giordana logo weer terug. De broek en shirt horen duidelijk bij elkaar.

Toeren
Ik heb een aantal ritten met de kleding gereden, waaronder een van 150km. Mede na die rit kan ik zeggen dat de kleding met vlag en wimpel is geslaagd. Met name voor de broek was het een goede testcase vanwege de duur. De zeem is net zo comfortabel als hij voelt in je handen. Het goede is ook dat de broek de hele rit geen seconde van mijn aandacht heeft gevraagd. Een soort ‘fit and forget’. De lichte compressie op de bovenbenen voelt erg prettig en de brede grippers houden de pijpen op hun plaats.

Met de jersey is het eigenlijk net zo. Het zit heel prettig en voelt licht. Het sluit nauw aan om je lichaam, maar niet te strak. Geen wapperende stof dus. Enige puntje is dat het ritsje van het extra vakje niet met één hand is te openen omdat de stof meerekt. De jersey ademt heel goed, dus echt voor als het warmer is buiten. De lasercut mouwen zijn heel dun en zitten daardoor lekker. Ze zijn wel redelijk lang, ze komen tot net boven mijn elleboog. Geenszins vervelend, tenzij je je lijntjes op een andere hoogte wilt onderhouden natuurlijk.

Het design van beide kledingstukken, met het grote logo en de Italiaanse kleuren, is niet direct iets waar ik zelf voor zou kiezen, maar daarvoor heeft Giordana genoeg alternatieven, ook binnen de Scatto Pro lijn. Zeker als je gaat voor het custom programma. In overleg wordt er een design naar wens gemaakt en na zo’n 8 weken is je set klaar, volledig gemaakt in Italië. Maar onze outfit past mooi bij elkaar en toevallig ook bij de Italiaanse Pinarello Gavia waar ik onder andere op rij.

Details
Giordana Scatto Pro Noble jersey en bibshort
Getest in maat L (mijn normale kledingmaat is ook L)
Adviesprijs Jersey: € 129,-
Adviesprijs Bibshort: € 149,-
Meer info via Giordana

Conclusie
Het is de eerste keer dat ik iets van Giordana heb geprobeerd. Het merk maakt al sinds 1979 wielerkleding en dat schepte verwachtingen, bij mij althans wel. Niet dat elk product dat ze hebben dan perfect moet zijn, maar bij een set in deze prijscategorie mag je dat wel weer verwachten, want met € 278,- voor de set is het niet goedkoop te noemen. Die verwachtingen hebben ze waar kunnen maken. De lange rit gaf voor mij de doorslag. De kleding zat de hele rit heel prettig en knelde nergens of wat dan ook, dat is wat je wil toch? Een heel goede introductie van Giordana dus, met deze Scatto Pro set. Het is een behoorlijke investering, Ik heb er met plezier in gefietst. Het merk mag dus best vaker gezien worden.