Met de vele zonuren van de afgelopen weken was het redelijk makkelijk om de zonnebril van het Italiaanse KOO te testen. De KOO Open Cube kregen wij opgestuurd.

Zoals velen weten is KOO een onderdeel van Kasken bestaat hun collectie uit brillen en goggles. De KOO Open Cube is een zonnebril met een half frame, de onderkant is vrij.In de witgroene verpakking zit onze antraciet mat/witte zonnebril met een Red Mirror lens. Ook zit er standaard nog een Clear lens in het doosje. Verder is er een opbergzakje, schoonmaakdoekje en een extra setje neusstukjes.

De bril is verkrijgbaar in 12 verschillende kleuren waarvan ik de door mij gekozen mat antraciete versie met de spiegellens toch wel erg mooi vind. De bril heeft een iets hoekig ontwerp en is verkrijgbaar in de maten S en M. Op onze weegschaal geeft de maat M 33 gram aan en de prijs van de bril is € 199,-

Opvallende pootjes
Opvallendste feature van de lens is de manier hoe je de pootjes inklapt. Nou ja, inklappen is iets wat je bij andere brillen ziet, bij deze KOO moet je de pootjes vouwen. Je draait de pootjes naar beneden totdat ze netjes achter de lens zitten. Het voordeel daarvan is de bril minder ruimte inneemt wanneer je hem opbergt. De neusstukken zijn van zacht rubber en kan je in twee breedtestanden klikken. Smal of iets breder, afhankelijk van je neus en wat je fijner vindt. De pootjes kan je nog in drie standen trapsgewijs stellen zodat de hoek van de lens ten opzichte van je hoofd altijd naar wens is. Verder is de afwerking echt heel netjes. Alles sluit mooi op elkaar aan en ook aan de binnenkant is het fijn afgewerkt. De rubbertjes aan de binnenkant van de pootjes zitten als gegoten in het frame en de twee zichtbare schroefjes bij de pootjes zien er zelfs gelikt uit. Kleinigheidje natuurlijk en niemand die het ziet als je je bril op hebt, maar ik wordt daar wel vrolijk van. De lenzen komen uit de Zeiss fabriek en heeft aan de bovenkant ventilatiegaatjes. Klinkt allemaal goed, maar hoe is de bril in de praktijk.

In de praktijk
De bril openvouwen is heel even wennen omdat ik zo gewend ben aan het openklappen van pootjes bij al mijn andere zonnebrillen. Maar dat went gelukkig snel. En inderdaad, de bril is opgevouwen toch wat smaller dan ik gewend ben. Handig! Het uiteinde van de pootjes staan wat meer naar binnen waardoor de bril goed op mijn hoofd klemt. De neusstukjes verstellen maakt dat de bril of iets hoger op je neus blijft hangen of iets lager. Het makkelijkst gaat het stellen hiervan voordat je de bril opzet. Twee klikjes en klaar. Dan kan je ook nog de pootjes in drie standjes naar beneden klikken. Dit gaat ook het beste wanneer je de bril nog niet op hebt. De klikjes zijn wel minder duidelijk voelbaar dan die van de neusstukjes Hierdoor moet ik altijd even kijken of ik beide pootjes wel in dezelfde stand heb gezet. Gelukkig vind ik de bovenste stand het lekkerst. Wanneer ik de bril op heb voel ik nergens ongemakkelijke contactpunten, hij zit gewoon lekker. En ik kan schudden tot ik migraine krijg, maar de bril is niet van zijn plek te krijgen.

Helder en rustgevend
De lens van de bril is echt precies goed voor mij. Hij geeft een hele subtiele rode gloed over wat je ziet en het contrast is echt fijn. Het is niet zoals ik dat noem een vrolijke bril, wat in mijn woordenboek betekent dat alles wat je ziet door de lens zonniger lijkt dan het is. Maar deze lens filtert het licht prima en de kleuren blijven toch erg mooi en rustig aan je ogen. Zeiss heeft het qua lensen toch wel goed voor elkaar. En als extraatje ziet de lens er van buiten ook nog eens gaaf uit in deze kleuren. Ik kan nog wel langer over de lens schrijven, maar deze zou je zelf even moeten proberen en dan begrijp je precies wat ik bedoel. De Clear lens is een heldere lens voor de donkere dagen. Het wisselen van de lens gaat makkelijk, al is het de eerste keer altijd even eng wanneer je het frame iets uit elkaar moet trekken om de lens eruit te klikken.

Tijdens snelle ritten
Wanneer je tempo fietst wil het geval dat ik ga zweten. De kans dat de bril gaat afzakken is dan groter en ook beslaat je lens eerder wanneer je even stil gaat staan. Op beide punten scoort deze bril erg goed. Af en toe merk ik dat ik de bril uit gewoonte even naar boven wil drukken, maar dan blijkt dat deze nog prima op mijn neus steunt. Ook het beslaan van je lens is geen enkele keer gebeurd, ik kan niet bewijzen dat het door de ventilatiegaatjes net boven de lens komt, maar blijkbaar werkt het.

KOO Open Cube
Gemeten gewicht: 33 gram (maat M)
Adviesprijs: € 199,-
meer info via KOO

Conclusie
Met een prijs van € 199,- schaart deze KOO Open Cube zich in het hogere segment zonnebrillen. Je krijgt daarvoor gelukkig ook veel voor terug. Een bril die echt heel goed op je neus en hoofd blijft zitten en een erg fijne heldere, maar ook rustgevende lens. Daarnaast krijg je er een Clear lens bij voor de donkere dagen. De klikjes voor het verstellen van de pootjes had iets duidelijker gemogen, maar het vouwen van de pootjes is een handige feature. En tot slot, niet geheel onbelangrijk, de bril ziet er naar mijn mening wel echt cool uit. Helemaal in deze versie.