Met de komst van lichtere en kwetsbaardere materialen is het vastdraaien van een stuur- of zadelpen niet meer een kwestie van “muurvast” want dan draai je de boel kapot. Met een momentsleutel voorkom je dit. Topeak heeft ze het in het klein zodat je ze makkelijk mee kan nemen.

De aankoop van een momentsleutel gebeurt vaak pas als je al eens iets te vast hebt aangedraaid. Het gevolg is schade waardoor je onderdeel zoals een stuur- of zadelpen niet meer vast blijft zitten, hoe hard je het boutje ook aandraait. Die schade is niet te repareren. Het vervangen van het onderdeel is dan het enige dat je dan kan doen. En een momentsleutel kopen dus om dit een volgende keer te voorkomen.

Een normaal formaat momentsleutel met verschillende standen (voor fietsen doorgaans van ongeveer 2 tot 20 newtonmeter)  is er vanaf zo’n € 50,- tot ruim over de € 100,-. Prima voor als je thuis aan je fiets aan het sleutelen bent, maar die sleutel stop je niet in je achterzak als je op pad gaat. Ze zijn vaak lang en behoorlijk zwaar. En omdat de kans dat je onderweg iets moet aandraaien vrij klein is, is de keuze vaak snel gemaakt: laat die momentsleutel maar thuis. Topeak heeft met de Torqbar en Torqbox een oplossing die je toch doet twijfelen. Het zijn namelijk momentsleutels die klein genoeg zijn om makkelijk mee te nemen.

Ze doen hetzelfde, maar verschillen in gebruik. De Torqbar is een sleutel op zichzelf, terwijl je voor de Torqbox nog een apart inbussleutel of een minitool nodig om het te kunnen gebruiken. Bij beide tools zit een plastic doosje ter grootte van een lucifersdoosje met daarin vijf bitjes en een adapter. Alleen bij de Torqbar zit nog een ‘bar’, een aluminium buisje van 11mm waarmee je de bitjes kan gebruiken. De beide adapters bevatten het mechanisme dat het aandraaimoment begrenst. We kregen de Torqbar met een 4Nm adapter en de Torqbox met een adapter met het meer gangbare 5Nm. De adapters zijn onderling niet uitwisselbaar, maar voor beide tools kan je losse adapters kopen met een ander aandraaimoment. Je hebt dan de keuze uit 4Nm, 5Nm en 6Nm.

Het is allemaal net zo solide als dat het eruitziet. De bitjes zitten goed vast in de adapter, er zit nergens ook maar een beetje speling. Ook in de doosjes zit alles stevig op zijn plek. Die doosjes zijn zelf stevig en misschien wel iets té stevig. Daardoor zijn ze ook een beetje lomp. Niet in je gereedschapskist, maar wel in je fietstrui of zadeltasje. Er kan nog wat vanaf als je het goed bekijkt. Dat is meteen het vraagstuk bij beide setjes: welke is het handigst en zou je meenemen onderweg? Dat hangt helemaal van de boutjes af die op je fiets gebruikt worden.

De Torqbar kan in het buisje twee bitjes opbergen. De adapter kan je via de achterkant in het buisje schuiven waardoor je een slank geheel hebt dat je heel makkelijk in je trui doet of in een tasje. Makkelijk, maar dan heb je maar twee verschillende bitjes bij je. Als je dan nog een minitool bij je hebt kan je eventuele andere boutjes ook aandraaien, maar dan is de kans groot dat je twee keer dezelfde maat bij je hebt terwijl je het liefst zo min mogelijk bij je hebt. Nog beter is één tool die alles kan. In dat geval kan de Torqbox een goede keuze zijn. Die gebruik je samen met een minitool (met een 5mm inbussleuteltje). Maar dan moet je òf het hele doosje bitjes meenemen òf één of meerdere losse bitjes. Dus de keuze tussen een doosje dat iets te groot is of een paar bitjes die zo klein zijn dat je ze makkelijk kwijt kan raken. Kan je met één van beide situaties leven, dan kan het een uitkomst zijn. Het aandraaimoment klopt overigens keurig, ondanks dat het maar kleine sleuteltjes zijn. We hebben dit met andere momentsleutels gecontroleerd.

Misschien speelt gewicht ook nog een rol. De Torqbar met adapter en twee bitjes weegt 64 gram. Dat is niet heel veel, maar er zijn zadels die minder wegen (ok, die is wel hééél licht en het scheelt maar 1 gram, maar toch). Met het doosje en overige bitjes erbij kom je op 98 gram. De Torqbox met adapter, bitjes en doosje weegt 69 gram. Ook niet veel, maar dan heb dus nog wel een 5mm inbussleutel of minitool nodig om hem te kunnen gebruiken.

Details
Topeak Nano Torqbox
Adviesprijs € 19,95
Gemeten gewicht: 69 gram compleet, 26 gram voor losse adapter

Topeak Nano Torqbar
Adviesprijs € 29,95
Gemeten gewicht: 98 gram compleet, 64 gram bar met adapter en twee bitjes, 22 gram voor losse adapter

Doosjes van beide setjes zijn even groot en meet 54x20x44mm (lxbxh)

Plus
+ klein en handzaam
+ veilig aandraaien van je boutjes op je fiets

Min
– beperkt tot één aandraaimoment
– doosje had kleiner kunnen zijn

Conclusie
Niet iedere wielrenner heeft een momentsleutel in huis, maar als je op een aluminium of carbon racefiets rijdt kan je eigenlijk niet zonder. Het gaat vaak goed, maar je hoeft maar één keer iets te vast aan te draaien en je maakt het kapot. Een momentsleutel is dan onontbeerlijk. De Nano momentsleutels van Topeak zijn klein en handzaam, gemaakt om makkelijk mee te kunnen nemen. Beide zijn als geheel ook makkelijk om thuis te gebruik met als nadeel dat je met één adapter maar één aandraaimoment kan gebruiken. Daar kan je een tweede adapter bij kopen, maar dan is een volwaardige momentsleutel met groter bereik gezien de prijs van de Nano-tools misschien de verstandigere optie. Wil je toch graag onderweg veilig met je materiaal omgaan, of moet je vaak je stuur of zadelpen los- en vast draaien bij vervoer, dan kunnen de Nano-tools een uitkomst zijn. Wil je de tools altijd bij je hebben in je trui of zadeltas, let er dan wel op dat je alles goed bij elkaar houdt, want het zou zonde zijn om een onderdeeltje te verliezen.