Een klein rondje zónder lukt nog wel, maar ga je een paar uur op pad en wil je goed voor de dag komen, dan ontkom je er niet aan; sportvoeding. We kregen van het Duitse Nutrixxion een selectie uit hun assortiment om te zien of het was.

Het kwam allemaal op een goed moment, want ik we waren met een deel van ons team een weekend in Limburg aan het fietsen en ikzelf ging vol in de voorbereiding van Bikegear.cc’s The Ride. Normaal gesproken gebruik ik namelijk niet vaak sportspecifieke voeding zoals repen, gels en drank tijdens mijn ritjes voor plezier. Dan hou ik het bij water, een banaan en eventueel wat ontbijtkoek. Echter, wanneer het echt om een langere rit gaat, denk aan 150+ km, al dan niet met een uitdagend hoogteprofiel, dan wordt het anders. Dan neem ik persoonlijk liever geen risico en let ik erop dat ik mijn lichaam goed blijf voeden.

Subjectieve test
Wat maakt sportvoeding goed? Eigenlijk is dat de mate waarin de voeding je in staat stelt een bepaalde prestatie te leveren. Het testen van de voeding doen wij echter maar tot op zekere hoogte. Dat wil zeggen dat we niet meten wat er precies allemaal in zit en ook niet precies hoe effectief het is, dus in hoeverre het je theoretisch helpt een bepaalde prestatie te leveren. Dat doe je in een laboratorium, en dan moet je nog alle factoren die invloed hebben op de prestatie erbij meenemen. En dan natuurlijk nog het verschil in de proefpersoon zelf. We beoordelen producten, buiten op de fiets en hebben daarom alle producten beoordeeld op het gebruiksgemak, zoals oplosbaarheid en of het makkelijk te openen is bijvoorbeeld, smaak en of het makkelijk te eten is. Uiteraard kunnen we wel iets zeggen over de effectiviteit, maar dat is te veel factoren afhankelijk om op basis daarvan te beoordelen of een sportvoeding goed of minder goed is.

Sportdrank
Niet elke sportdrank is hetzelfde al zijn de verschillen soms moeilijk te ontdekken. De ene drank heeft veel koolhydraten, die kan dus ook energie leveren, terwijl de andere meer gericht is op het dorstlessen. Dat is natuurlijk wel iets om op te letten. De eerste is een goede aanvulling op je voeding tijdens het fietsen, terwijl je bij de ander juist wat extra moet eten.

We kregen een bus van Nutrixxion’s Endurance Sportsdrink en ISO Refresher Sportsdrink. Ondanks dat de naam wellicht anders doet vermoeden zijn het beide sportdranken met relatief veel koolhydraten en dus geen typische dorstlessers. Wat betreft de samenstelling geldt voor beide dranken dat een volle bidon van 500ml ongeveer evenveel koolhydraten levert als een energiereep. Daarmee zijn ze een goede aanvulling op je voeding dus al moet je natuurlijk wel genoeg drinken om ook voldoende energie binnen te krijgen. Het verschil tussen beide dranken zit in de toevoegingen bij de Endurance drink. Hier zijn 10 vitaminen waaronder C, B6, B2 maar bijvoorbeeld ook L-Carnitine aan toegevoegd.

Niet geheel onbelangrijk is hoe de dranken smaken. We hadden de smaken Orange en Citrus en die waren zacht van smaak, om het zo te zeggen. Niet te scherp of zurig, het dronk lekker weg. Het mengde overigens ook makkelijk.

Adviesprijs Endurance Sportsdrink a 700gr EUR 19,95 of 2,2kg EUR 44,95 in smaken sinaasappel, citroen, rood fruit. Met 700gr vul je ongeveer 20 bidons van 500ml, met die van 2,2kg 63
Adviesprijs ISO Refresher a 700gr EUR 14,95 in smaken citrus en grapefruit

Nutrixxion-06-sportsdrink

Repen – Nutrixxion Energy Bar
Energierepen worden waarschijnlijk het meest gebruikt door fietsers als energiebron. Ze zijn makkelijk mee te nemen en bevatten relatief veel energie. We hebben van alle soorten die Nutrixxion heeft een paar repen gekregen en die bevielen allemaal eigenlijk heel goed. De verpakking gaat makkelijk open, de reep is niet korrelig maar ook niet te zacht en vooral lekker! Bij mij was die met het laagje yoghurt favoriet, op de voet gevolgd door de cappucchino. Als het erg warm is smelt de yoghurt wel een beetje, dat is iets om rekening mee te houden. De Oat Raisin is weer heel anders van smaak, maar is even makkelijk te eten. Dat wetende kan je onderweg dus best goed variëren van smaak, als je dat zou willen.

De repen zijn 55 gram, wat een veel voorkomend gewicht is bij dergelijke repen. Ik vind het ook een prima formaat, je hebt echt gevoel dat je iets substantieels tot je neemt terwijl het niet teveel is. Kleiner betekent vaak ook minder energie. Als je een goede prestatie neer wilt zetten is alleen een reep van 55 gram echter niet voldoende, die moet je dan aanvullen met gels en/of sportdrank.

De prijs is met 1,99 euro per stuk vergelijkbaar met repen van andere merken. Naast Fruit Yoghurt, Cappucchino en Oat Raisin zijn er ook nog de smaken Salty Nut, Banana en Fruit verkrijgbaar.

Gelletje of espresso?
Gels worden door veel fietsers gebruikt omdat ze makkelijk mee te nemen zijn en omdat ze sneller energie kunnen leveren dan vast voedsel. Nutrixxion heeft drie soorten gels in hun assortiment. Wat meteen opvalt is dat de gels relatief klein van formaat zijn. Het zijn ook verpakking van maar 40 gram, terwijl je over het algemeen 60 gram of ml hebt. Op zichzelf is dat geen probleem, het gaat ook om de samenstelling van de gel. Als ik sportvoeding tot mij neem wil ik snel suikers, dus koolhydraten tot mij nemen. Die verhouding lijkt goed te zijn bij de gels van Nutrixxion, want een gel van 40 gr bevat een kleine 30 gram koolhydraten waarvan iets meer dan helft suiker is.

Een veel geziene variant van de gel is de gel met cafeïne en dan heb je er ook nog met extra veel cafeïne. De cafeïne moet voor een mentale boost zorgen die je scherp maakt, zoals koffie dat ook kan doen. Nutrixxion’s XX-Force met extra veel cafeïne bevat 73mg per gel, de normale cafeïne gel 40mg. Ter vergelijking, een espresso a 50ml bevat ongeveer 65mg cafeïne. Als je lang onderweg bent, zonder koffiestops, dan merkte ik dat een gel met cafeïne wel een opkikker geeft aan het einde. Bij een rustige tocht is dat misschien niet persé noodzakelijk, maar bij een wedstrijd kan dat wel een welkome extra boost zijn.

Nutrixxion heeft dus eigenlijk drie soorten gels. Standaard, met cafeïne en met extra veel cafeïne. De smaken variëren ook per soort en dat vind ik eigenlijk wel jammer, want de standaard gel heeft met aardbei, aardbei-vanille en banaan de drie lekkere smaken in huis. Er is ook citrus, maar die is net als de Cola-Lemon, Lemon-Fresh, Orange en Green-Apple van beide cafeïne varianten zurig en vind ik persoonlijk een stuk minder lekker. Die met cola vind ik helemaal niet lekker, maar dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Alle gels zijn makkelijk open te maken en weg te krijgen, al is wat water erna wel prettig om het helemaal weg te spoelen. Het is dan ook iets geconcentreerder dan sommige andere gels en daardoor is de verpakking ook wat kleiner.

De gels zijn per stuk 1,89 euro. De gels met dubbele cafeïne zijn 2,20 euro.

Nutrixxion-04-gel

Eiwitten voor het herstel: Nutrixxion Whey Isolaat 100
Naast de traditionele voeding kregen we ook een supplement in de vorm van whey isolaat. Whey Isolate 100 Raspberry/Blackberry om precies te zijn. Whey is een restproduct dat overblijft na de productie van kaas. Het heeft een zeer hoge concentratie eiwitten. Eiwitten bestaan uit deeltjes, aminozuren, en ondersteunen onder andere de spierontwikkeling. Ze zijn een bouwstof van je lichaam en helpen bij het aanmaken van spierweefsel. In die zin belangrijk voor sporters dus en dat is ook een van de redenen waarom je het zo vaak terug ziet komen bij sportspecifieke dieeten. Het wordt dan doorgaans ingezet als hersteldrank. Je spieren krijgen bij een zware inspanning een opdonder, er ontstaan scheurtjes en de eiwitten helpen dit te herstellen. Precies met dat doel heb ik ook de whey van Nutrixxion gebruikt, voor na de training en lange ritten om mijn spieren snel en goed te voeden en te laten herstellen. Dit moet je overigens bij voorkeur binnen 30 minuten na de inspanning doen voor een zo goed mogelijk resultaat. Overigens kan je deze eiwitten ook binnen krijgen door middel van ‘normale’ voeding, maar met een shake krijg je zo 20 gram eiwitten binnen, en daar staat behoorlijk wat eten tegenover.

Belangrijk om je te realiseren is dat het hier om whey-isolaat gaat. Je hebt namelijk ook concentraat bijvoorbeeld. Bij isolaat heeft er een extra bewerking plaatsgevonden is daardoor puurder in de zin dat het meer eiwitten per 100 gram bevat. Er zitten minder andere stoffen in, zoals koolhydraten. Isolaat wordt ook sneller opgenomen door je lichaam. Je kan ook whey producten kopen die een mix bevatten van verschillende soorten. Het hangt er dus vanaf van wat je ermee wilt bereiken.

Ik heb zelf al vaker whey gebruikt voor na het trainen, van verschillende merken. Wat mij daarvan is bijgebleven is dat het belangrijk is dat de poeder goed oplost in water of magere melk. Dat is namelijk niet altijd zo en dan zit je ondanks heftig schudden met de shakebeker nog steeds met klontjes en dat is simpelweg niet lekker en dan krijg je zo’n shake wat moeilijk weg.

Gebruik en conclusie Whey Isolaat
Ze raden aan om twee lepels (zit erbij) a 30 gram te mengen met 250ml water of 300ml magere melk. De whey van Nutrixxion laat zich vervolgens makkelijk mengen en oplossen. Je hoeft niet lang te schudden voordat het helemaal opgelost is en het drinkt makkelijk weg en is eerlijk gezegd ook best lekker. Er zitten stukje gevriesdroogde framboos en braam in, wat even vreemd is, maar wel goed smaakt. Een lekkere proteineshake die mij niet is gaan vervelen, in tegenstelling tot whey die ik ooit eerder heb gebruikt. Ook over het resultaat ben ik tevreden, dat ik na de inname na zware trainingen heb gemerkt. Het gevoel was in ieder geval goed.

In de fitness- en bodybuildingwereld is whey al lang een populaire drank om te combineren met het trainen, zowel ervoor als erna. De samenstelling van isolaat is veelal nagenoeg gelijk. Je ziet wel kleine verschillen in hoeveel vet en koolhydraten bijvoorbeeld, maar die kan je marginaal noemen. Er is echter wel een ander groot verschil, en dat is de prijs. Met 34,95 voor een pot van 450 gram (goed voor ongeveer 17 shakes) is het namelijk bijna twee keer zo duur als de populaire whey-isolaat poeders voor fitness, terwijl de samenstelling, en daarmee waarschijnlijk ook het effect, dus vrijwel is identiek is. Dit prijsverschil is ook iets dat ik zie bij de eiwitproducten van andere bekende sportvoedingmerken onder fietsers. Iets om bij stil te staan dus als je whey wilt gaan gebruiken.

Adviesprijs EUR 34,95 (pot a 450 gram)

Nutrixxion had ook nog enkele proteïnerepen toegevoegd, de Muscle Protein 30. Een reep van 65 gram met 30% eiwitten en wat koolhydraten. Dat kan daarmee dus een goede snack zijn na een training. Hij is er alleen in de vanille-choco smaak, maar dat is niet erg, want die is erg lekker! Met EUR 2,50 is hij wat duurder dan een energiereep en zeker duurder dan een eiwitshake, maar wel weer makkelijk mee te nemen.

Nutrixxion-05-wheyNutrixxion-02 Nutrixxion-03