POC is een merk dat inmiddels niet meer weg te denken is, tenminste, als het om helmen gaat. Maar naast de helmen heeft dit Zweedse merk juist ook een erg uitgebreide collectie kleding. Zo hebben we eerder al POC’s Fondo collectie de revue laten passeren. Maar ze hebben er ook een de echt goed opvalt: de AVIP collectie.

De AVIP collectie valt op door de fluor oranje kleur die in alle producten naar voren komt. Zo schreven we eerder al over de POC Octal AVIP helm, met daarbij de uitleg waar AVIP nou eigenlijk voor staat. Het is een afkorting en staat voor: Attention, Visibility, Interaction and Protection. Vier belangrijke pijlers waarmee POC wielrenners zo veilig mogelijk de weg op laat gaan. Uit hun onderzoek is gebleken dat fluor-oranje, donkerblauw en wit de ideale kleuren zijn als het gaat om zichtbaarheid en contrast. Naast eerder genoemde kleuren, is ook reflectie een belangrijk onderdeel van de zichtbaarheid bij POC. Deze kleuren en eigenschappen vind je dan ook al snel terug in de AVIP Short Sleeve Jersey.

Veel zakken
Het shirt is opgebouwd uit een ‘4-way’ rekkende stof. Dit komt er op neer dat de stof eigenlijk naar alle kanten kan rekken, zodat de pasvorm optimaal is zonder dat het shirt ergens gaat plooien. Doordat het overal goed aansluit blijft de aerodynamica gewaarborgd, en wordt het draagcomfort verhoogd. Naast de rekbaarheid is dit shirt ook UV-beschermend en vind je op het middelste zakje een reflecterende print. Het AVIP Jersey heeft maar liefst vijf zakken; drie reguliere zakken zoals je gewend bent waarvan de rechter aan de binnen- én buitenkant nog een extra zakje heeft. Deze twee extra zakjes zijn niet geschikt voor een pompje of repen. Aan de binnenkant een klein zakje, met rits, voor kleingeld of een huissleutel en aan de buitenkant een klein zakje met een flapje voor de afdichting met daarop de tekst ‘my info’. Dit zakje is bedoeld voor persoonlijke informatie en je mobiele telefoon.

Aan de onderkant van het shirt zit een elastische band, waar aan de binnenkant kleine POC logootjes zijn gemaakt. Deze logootjes dienen als gripper, zodat het shirt niet opkruipt. Onder de oksels vind je twee panelen van mesh, die moeten zorgen voor een goede ventilatie. De kraag en de mouwen zijn afgewerkt zonder stiksels of gripper. De stof is daar gesneden en gelijmd voor naadloze en comfortabele afwerking. Op de linkermouw zit een reflecterend POC logo. Het shirt oogt aan de kleine kant, dit geeft POC zelf ook aan op de website. Wat ook opvalt is de kraag. Zoals gezegd heeft deze, net als de mouwen, een naadloze afwerking. Maar wat vooral opvalt is dat het traditionele opstaande kraagje er niet is.

Opvallen
Op pad met het AVIP jersey is direct merkbaar dat de zichtbaarheid goed zijn werk doet. Nog niet eerder kreeg ik zoveel (positieve) opmerkingen over de kleding. Met name de fluor oranje kleur van de bovenkant en op de rug valt enorm op. Bij het aantrekken van het shirt lijkt hij wat aan de kleine kant. De onderkant zit strak om m’n middel en voor mijn gevoel zit het shirt erg hoog. Aan het uiteinde van de rits (zowel boven als onder) zit een beschermend flapje zodat de rits de onderliggende stof (van de broek) niet beschadigd. Het flapje aan de bovenkant moet voorkomen dat het gaat irriteren of dat je nekvel/haar tussen krijgt. Het materiaal waarvan dit flapje is gemaakt is aan de stugge kant en ik krijg het dan ook niet echt goed voor elkaar om de rits eronder te krijgen. Met een spiegel erbij lukt dit uiteindelijk wel. Eenmaal dicht blijkt dat, net als bij mijn middel, het shirt erg strak zit. Het shirt valt volgens POC zelf ook klein, maar de maat klopt wel. De rits zal ik dus niet helemaal tot bovenaan dicht doen.

Zoals gezegd is het shirt aan de onderkant vrij hoog uitgesneden, maar eenmaal op de fiets wordt direct duidelijk waarom. In de fietshouding sluit het shirt mooi aan en bobbelt het niet. Het shirt zit eigenlijk op alle plekken goed, en knelt niet; ook niet aan de onderkant. De mouwtjes sluiten, in mijn geval, rondom mijn bovenarm niet helemaal aan. Maar dit zegt meer over mijn bovenarmen. Doordat ik het shirt niet helemaal tot boven dicht heb, begint na een tijdje het stugge flapje toch een klein beetje te irriteren, omdat het voelt alsof er een insect in je nek kriebelt.

De zakken op de rug zijn redelijk diep en ik kan er met gemak mijn eten en een windstopper in meenemen. Het extra zakje voor de telefoon werkt ideaal. Het opbergen van je telefoon werkt het makkelijkst wanneer je stil staat, maar in het kader van de veiligheid is dat ook wel een verstandige keuze. Telefoons en verkeer zijn geen goede combinatie! Het extra zakje dat kan worden afgesloten met een rits is een stuk lastiger in gebruik. Wanneer ik het shirt draag en bij een pauze wat geld wil pakken moet ik uiteindelijk toch mijn fietsmaatje vragen om het geld te pakken. Ik krijg het niet voor elkaar om op mijn rug het ritsje open te krijgen.

Zoals gezegd sluit het shirt goed aan en merk je daadwerkelijk het voordeel van de elastische (4-way) stof. Echter valt me op dat bij wat hogere temperaturen het shirt wat aan de warme kant is. Waar ik normaal tot een graad of 19 à 20 nog met een windstopper fiets, merk ik dat ik deze met het POC-shirt eerder opberg. Wanneer je de stof vergelijkt met een zomershirt merk je ook dat deze iets dikker is. Rij je met een gangetje van 30/35 km/h over de Nederlandse wegen is dit niet direct vervelend, maar bij langere klimmen (en verminderde rijwind) zal je het sneller warm hebben. Voor de echt zomerse temperaturen heeft POC overigens wel nog een AVIP Printed Light Jersey.

Specificaties
POC AVIP Short Sleeve Jersey
Adviesprijs: € 180,-
Maat: S tot XXL (getest in maat S; testpersoon is 1,78 lang met normaal postuur)
POC Sports

Pluspunten
+ Zichtbaar en opvallend
+ Looks
+ Pasvorm
+ UV-beschermend
+ Afwerking

Minpunten
– flapje bovenaan de rits
– Zakje met rits moeilijk bruikbaar

Conclusie
Het doel van de AVIP collectie is met dit short sleeve jersey ruimschoots behaald. Naar mijn mening een erg mooi, maar vooral erg opvallend shirt waarmee je gezien wordt. Het reflecterende paneel en de fluor oranje kleur zorgen voor erg goede zichtbaarheid op de fiets. De pasvorm van dit shirt is erg prettig, hoewel je dit bij het aantrekken in eerste instantie niet verwacht. De pasvorm komt het best tot zijn recht in de fietshouding, dus laat je niet op het verkeerde been zetten wanneer je het past en enkel rechtop blijft staan. Dat het shirt UV-beschermend is merk je op geen enkele manier door, maar is wel een positieve toevoeging. Kanttekening is wel dat je bij echt hoge temperaturen waarschijnlijk een dunner shirt uit de kast zal pakken. Hoe lekker het shirt ook zit, het flapje bovenaan de rits blijft toch irriteren. De rits helemaal dicht vind ik persoonlijk niet prettig, en bij het openstaan kriebelt deze in de nek. De afwerking van het shirt is van hoge kwaliteit. De mouwen en de kraag, die naadloos zijn afgewerkt, maken het gebruik van elastiek of grippers overbodig. Dit komt naar mijn mening ten goede aan het draagcomfort. De vele technieken die samenkomen in deze POC AVIP Short Sleeve Jersey stuwen de prijs omhoog. Je veiligheid is uiteraard het belangrijkste wanneer je de weg opgaat, maar €180,- blijft een flinke investering voor enkel een jersey.

  

Tags: