Wanneer je het over hartslagmeters hebt, is de kans vrij groot dat de naam Polar valt. Polar is een Fins bedrijf dat sinds 1977 aan de weg timmert als het gaat om het maken van hartslagmeters. Een van de laatste producten die Polar op de markt heeft gebracht, is een GPS sporthorloge met activiteitsmeting; de Polar M400.

Begin december ontvingen we het sporthorloge voor een duurtest. Wanneer je de website PolarM400 bekijkt, lijkt het de ideale trainingspartner voor de serieuze sporter. Alleen wanneer je de website bekijkt lijkt het in eerste instantie alsof je deze enkel kan gebruiken voor het hardlopen. Dat is toch niet zo en eenmaal een Polar M400 om je pols en de mogelijkheden lijken bijna eindeloos. Hier gaan we verderop in deze review wat dieper op in. Allereerst het horloge, in ons geval een strak ogend zwart horloge die voorzien is van een geheel rubberen band. Overigens is de Polar M400 ook verkrijgbaar in wit, blauw of roze. De ‘kast’ is aan de zijkant voorzien van vijf knoppen, twee links en drie aan de rechterkant. Naast de knoppen staan op het scherm van het horloge duidelijk symbooltjes waar het knopje voor dient.

Eerst aanmelden, dan fietsen
Voordat je de Polar om je pols doet en ermee op pad gaat, zal je hem eerst moeten aanmelden. Dit doe je via de website van Polar Flow, de online software die erbij hoort. Eenmaal aangemeld kan je er mee op pad om je trainingen te registreren. Het koppelen van de hartslagband doe je door deze de eerste keer even tegen het horloge te houden en de hartslag wordt gemeten. Eenmaal buiten druk je op de ‘record’ knop en daar kan je het sportprofiel kiezen. Logischerwijs is dit in ons geval ”. De GPS wordt gezocht en na niet al te lange tijd geeft deze aan dat hij ‘ok’ is. Nog een keer drukken en de registratie start en ben je ready to go. Overigens ben ik na het registreren direct op pad gegaan en heb ik de instructieboekjes nog niet opengeslagen. Om meteen goed te wennen aan het horloge heb ik m’n eigen computer van het stuur gehaald. Dit oogt meteen ook een stuk strakker, maar dat is persoonlijk. Ik houd wel van een cleane cockpit; mooi bijkomend voordeel dus. Na een tijdje fietsen ben ik wel benieuwd naar de afstand die ik inmiddels heb afgelegd en automatisch gaat m’n blik naar de stuurpen; leeg. Ohja, even op het horloge kijken. Ik zie heel veel gegevens, maar met een hand aan het stuur zoekend naar de juiste gegevens en ondertussen een kruispunt naderend gaat dit nog niet van harte. Na het kruispunt kan ik het nog niet vinden en ik moet gaan ‘scrollen’ langs meerdere schermen. Scrollen houdt in dit geval in, met twee handen van het stuur en met rechts de knopjes indrukken van het horloge om je linkerpols. Alleen lukt dit wel maar ik zie me dit niet in een groep doen terwijl ik aan het fietsen ben. Hetzelfde geldt voor het bekijken van hartslag of snelheid. Je hoeft hiervoor niet te scrollen, maar een horloge aflezen zorgt er voor dat je wel een hand van het stuur moet halen. Om te voorkomen dat je met de handen van het stuur moet heeft Polar een stuurhouder voor horloges. Deze kan je met twee tie-wraps op je stuur monteren, zodat je ten allen tijde een goed beeld hebt van je gegevens.

Eenmaal thuis stop ik de registratie en na het koppelen via Bluetooth staat na een minuutje of 6 á 7 mijn training online in de Flow app. Dit kan via de app, maar ook via de eerder genoemde website. Voor de Strava-gebruikers; Polar Flow is te koppelen waardoor op hetzelfde moment ook je training al open staat voor kudos! De privacy die je instelt bij Polar Flow wordt automatisch overgenomen door Strava. Dus wil je niet dat alles direct openstaat voor anderen dan kan je dit heel makkelijk voorkomen door de privacy te verhogen.

Flow
Na deze eerste rit ben ik me gaan verdiepen in de mogelijkheden die de Flow software je biedt. Enorm uitgebreid mag ik het wel noemen. Allereerst werd al vrij snel duidelijk dat de schermen die jij op je horloge ziet, zelf kan indelen. Dit houdt in dat ik, na dit opnieuw te hebben ingesteld, helemaal niet hoef te scrollen voor bepaalde gegevens. Ik heb het hoofdscherm zo ingedeeld dat ik alle info in een oogopslag kan zien. In mijn geval: hartslag, hartslagzone, afstand en tijd. De andere gegevens (bijv: duur, snelheid, gemiddelden etc.) staan op de daaropvolgende schermen. Alle gegevens worden dus wel bijgehouden, alleen niet allemaal zichtbaar.

polar-flow-1

Via de website van Polar Flow heb je een enorme schat aan informatie na afloop van je training. In eerste instantie kom je in een trainingsdagboek waarbij je precies kan zien op welke dag je gesport hebt. De kalender is zo ingedeeld dat elke rij afsluit met een weekoverzicht in de laatste kolom. Zo kan je zien hoeveel uur je hebt getraind, de afstand, de activiteit en het aantal calorieën dat je hebt verbruikt. In deze kalender kan je elke activiteit aanklikken om de gedetailleerde informatie in te zien. Bij het detailoverzicht van een training kan je gegevens terugkijken in een grafiek. Bijvoorbeeld, hartslag, snelheid en hoogte. Daarnaast kan je deze grafieken inzoomen waardoor je in principe elke geregistreerde hartslag kan bekijken. Voor een duurtraining niet interessant, maar na afloop van een wedstrijd kan ik precies achterhalen op welk moment ik letterlijk gepiekt heb.

Bovenin de balk staan de totale gegevens van de training en aan de rechterkant vindt je een button met daarin het type training dat je hebt uitgevoerd. Wanneer je hierop klikt krijg je van Polar een samenvatting van wat je nu eigenlijk getraind hebt. Erg handig, want dan heb je een goeie richtlijn wat je hebt getraind tijdens een bepaalde training. Klik je op meer, dan kan je de belasting zien. Deze belasting geeft in het hersteloverzicht goed weer hoelang je lichaam nodig heeft om van deze inspanning te herstellen. Rechts onderin vindt je nog een schematisch overzicht van de zones waarin je hebt gefietst. Vaak hoor je mensen die trainingsschema’s volgen over hartslag zones. Dit is opgedeeld in 5 zones; Herstel/D1/D2/D3 en verzuring. Wanneer je de hartslagen goed hebt ingesteld in de Polar kan je precies zien welke zone je hebt getraind. Dit zie je niet alleen in het overzicht op de pc of in de app, maar kan je ook al op je horloge zien tijdens je training.

Nu ik de schermen naar mijn persoonlijke voorkeur heb ingesteld merk ik dat ik wat anders ben gaan trainen. Vaak stap ik met een bepaald doel op de fiets. Interval, duur of training met verschillende blokken. De oefeningen zijn gekoppeld aan zones. Met de Polar zie je in een oogopslag in welke zone je fietst, of je na een trainingsblok al weer voldoende bent hersteld of hoelang je al in bepaalde zones aan het rijden bent. Na het uitlezen van je training krijg je een duidelijk en helder overzicht.

Dagelijkse activiteit
Naast het bijhouden en registreren van trainingen, geeft de Polar M400 ook inzicht in je dagelijkse activiteit. Op het moment dat je het horloge omdoet begint deze met registreren van beweging. In de Flow software kan je aangeven wat je dagelijkse bewegingsdoelen zijn. In verband met mijn werk als gymdocent ga ik er vanuit dat ik een redelijk actieve dagbesteding heb, dus heb ik deze ingesteld op acht uur beweging per dag. Polar houdt dit bij door middel van een balk met percentages die zichtbaar is op je horloge scherm. Zo kan je voor jezelf bijhouden of je aan je dagelijkse doel komt. Dit wordt bijgehouden aan de hand van inspanningen die je levert. Dit kan zijn; lopen, staan, wandelen of sporten. Hoe fanatieker je beweegt, hoe sneller je aan de 100% zit. Het gaat hierbij om dagelijkse bewegingen naast het sporten. Op het moment dat ik een wedstrijd heb gereden en geregistreerd heb met de Polar staat de teller al vrij snel op 280% of meer. Bij een werkdag waarbij ik zes a zeven uur in de gymzaal actief ben is de 100% ook geen probleem om te halen. Ik merk wel dat ik hier op let en ik geloof direct dat dit erg motiverend kan werken voor mensen die te weinig bewegen. Sterker nog; Polar helpt je zelfs een handje. Zit je langer dan een half uur stil, geeft de Polar je een seintje: tijd om te gaan bewegen! In je trainingsoverzicht komt deze ‘inactiviteit’ zichtbaar terug in de vorm van een oranje driehoekje. Nu is het prettig om te weten dat ik wel aan de dagelijkse beweging kom, echter ben ik de eerste keer ook wel ‘geschrokken’ van de hoeveelheid beweging tijdens een normale werkdag. Als gymdocent is dat logisch, echter ga je dan wel af en toe op een andere manier aan de slag tijdens een training. Immers, een lichaam dat al vermoeid is van een werkdag functioneert tijdens het sporten ook minder goed. Op deze manier kan ik dit wat beter inschatten.

Uren maken
De Polar behoort inmiddels tot mijn vaste uitrusting en ik vind het ideaal om na de koers op de terugweg al mijn gegevens te kunnen analyseren. Zoals aangegeven gebruik ik de Polar ook tijdens het werk en met het bijhouden van activiteit en regulier gebruik als horloge kan de batterij van de Polar een lange tijd mee. Echter, na het registreren van een training van 4,5 uur is de batterij nagenoeg leeg. Hij geeft aan dat er nog 10% batterij over is. Nu gebeurt het niet heel vaak dat ik 4,5 uur of langer train op de crossfiets, echter wanneer ik dit twee dagen achter elkaar zou willen is dat niet haalbaar zonder de batterij tussentijds op te laden. In de zomer zijn ritten van deze lengte niet ongebruikelijk en een triatleet zal zijn hand ook niet omdraaien voor 4,5 a 5 uur sporten. De batterijduur is wel afhankelijk van hoe er geregistreerd wordt, logischerwijs zal de GPS meer energie gebruiken wanneer er vaak gestopt moet worden. Opladen gaat via de computer en dan kan je ook meteen synchroniseren. Na nog geen uur aan de computer gekoppeld te zijn is de batterij alweer 100% opgeladen.

Bewust verdwalen
De Polar M400 heeft een zogeheten ‘back to start’ functie. Zoals gezegd; via GPS houdt de Polar je routes bij en kan je precies zien waar je geweest bent. Echter is het geen navigatie; je kan geen routes in je horloge zetten om deze vervolgens na te fietsen. Wat wel kan, is ermee navigeren naar je startpunt. Wanneer je in je sportprofiel aangeeft dat ‘back to start’ moet worden weergegeven krijg je een extra scherm op je horloge. Dit scherm werkt als een kompas waarbij de pijl naar het beginpunt van je training wijst. Daarnaast geeft het ook aan hoever je hemelsbreed verwijderd bent van dit startpunt. Om dit goed te gaan testen ben ik bewust gaan verdwalen; wegen in fietsen waar ik normaliter niet kom, omdat ik niet weet waar te eindigen. Na een uurtje fietsen besluit ik het scherm te activeren en volgens ‘het kompas’ weer ‘back to the start’ te fietsen. De pijl geeft aan dat ik vijftien kilometer van start ben verwijderd. Wanneer je de pijl rechtstreeks zou volgen betekend dit dat je dwars door weilanden/tuinen/huizen en vijvers zou moeten. Met vijftien kilometer gaan we het dus niet redden, maar op deze manier kom ik op plekken en wegen waar ik voorheen nog nooit geweest ben. Ik ontdek geheel nieuwe routes, terwijl ik enkel de pijl volg. En dat op nog geen vijftien kilometer van huis. Het werkt simpel en is een erg leuke toevoeging om op die manier weer naar huis te navigeren. Overigens beland ik onderweg wel twee keer op een gravelpad. Ik zou er omheen kunnen rijden, maar ik houd wel van een uitdaging op z’n tijd.

Slimme meldingen
Wanneer je in de instellingen aan het bladeren gaat, zal je de optie ‘slimme meldingen’ tegenkomen. Wanneer je deze inschakelt, kan je je telefoon via Bluetooth koppelen aan je Polar. Meldingen die op je telefoon binnenkomen zullen dan ook op je horloge verschijnen. In eerste instantie wellicht een overbodige luxe, echter heb ik het inmiddels standaard ingeschakeld. Niet zozeer om te weten of er een whatsapp-bericht binnenkomt, maar als je gebeld wordt zie je op je horloge wie je belt. Je kan er voor kiezen om te stoppen en te beantwoorden, of je kan je telefoon via de Polar op stil zetten zodat het getril in je achterzak stopt. Met name in de wintermaanden is het dan handig om te weten of het de moeite waard is om je te ontdoen van veel kleding alvorens bij je telefoon te kunnen.

De Polar M400 kan je voor bijna alle sportactiviteiten inzetten. De profielen kan je zelf instellen, dus wanneer je meerdere sporten beoefend hoef je enkel een ander profiel te kiezen en jouw voorkeuren staan zoals jij ze hebt ingesteld. Simpel en ideaal. Hij is waterdicht dus ook watersporters of triatleten zitten goed met het horloge. Om de mogelijkheden van multisporten te testen ben ik er ook een aantal keer mee gaan hardlopen (alles voor een goede review!). In dit geval geldt hetzelfde als tijdens het fietsen; een schat aan trainingsinformatie voor goed en gerichte trainingen.

polar-m400-2

 

Specificaties
Polar M400 multisport horloge met GPS en hartslag registratie
Waterdicht
verkrijgbaar in zwart/roze/wit/blauw
Adviesprijs: Eur 159,-
Prijs hartslagband: Eur 69,90
Polar M400 bundel (incl. hartslagband) Eur 199,95

Conclusie
De Polar M400 mag dan worden aangeduid als een ‘running watch’ maar het is veel meer dan dat. Te gebruiken bij bijna alle denkbare sporten en dankzij een betrouwbare hartslagsensor krijg je eerlijke trainingsgegevens als het gaat om hartslag/snelheid/afstand etc.(dit laatste wel in combinatie met een ingebouwde GPS ontvanger). Het loont de moeite om voor de eerste training je goed te verdiepen in de juiste instellingen zodat je direct op pad kan met de juiste instellingen. Onderweg is het niet handig om te veel met het horloge bezig te zijn. Overigens is er een adapter waardoor je hem ook op je stuur kan monteren. Met de Polar krijgt het trainen een nog serieuzer karakter. Dit horloge is echt gemaakt voor de juiste registratie van je hartslag en activiteit. Ik heb geen enkele keer meegemaakt dat de hartslagmeter storing had, ongeacht de kleding die ik droeg (In tegenstelling tot de navigerende concurrent waarbij een wapperende windstopper zorgt voor hartslagen van 280 slagen). Het houdt via de GPS je route bij, maar dient niet als navigatie. De ‘back to start’ functie is een leuke bijkomstigheid om eens op andere routes en wegen uit te komen. Ik maak er vaak gebruik van om bewust in je eigen omgeving te verdwalen. De batterijduur is volgens de website van Polar goed voor acht uur trainen, echter merk ik dat na vier en half uur de batterij praktisch leeg is. Draadloos synchroniseren werkt prima, kost een paar minuutjes en je hebt de hele training al zichtbaar op je mobiel. Maar wanneer je een training hebt afgewerkt van drie uur of meer en je bent van plan dit nog een keer te doen zal je toch echt de Polar moeten opladen. Een verbeterpuntje wat mij betreft; batterijduur.

Pluspunten
+ Overzichtelijk
+ Betrouwbaar
+ Draadloos synchroniseren
+ Uitgebreide software/app

Minpunten
– Batterijduur
– Lastig bedienbaar op de fiets

polar-m400-8 polar-m400-4 polar-m400-5 polar-m400-6 polar-m400-hartslagzones polar-m400-7 polar-flow-2 polar-flow-3 polar-flow-4