Even vreesde ik dat Polar de Motorola van de fietscomputermarkt zou worden, maar gelukkig hebben ze zich niet gewonnen gegeven. Coen liet eerder al Polar M400 GPS sporthorloge zien, ik ben met de M450 fietscomputer aan de slag gegaan.

Je kan nog zo je best doen, maar je gaat toch meteen vergelijken. Namelijk met de Edge 5xx serie van Garmin. Net als de Edge is de M450 een compacte GPS fietscomputer die gemaakt is om mee te sporten. De nadruk ligt dan ook op training met hartslag en eventueel gebruik van extra sensoren, zoals voor je cadans, snelheid en vermogen. Beide computers hebben een grote broer. Hét grote verschil voor beide t.o.v. hun grote broers is dat ze geen routeplanning aan boord hebben. Wat maakt de Polar dan bijzonder t.o.v. de Garmin? Nou, wat dacht je van de prijs van net geen 160 euro?

Uitpakken!
De M450 is klein en daarmee ook de verpakking. Natuurlijk zit de computer erin en je krijgt er een mount bij voor je stuur of stuurpen, inclusief drie rubbers van verschillende lengtes om hem vast te zetten (afhankelijk van de dikte van je stuurpen). Sinds kort hebben ze ook een zogenaamde front mount zodat je je computer vóór je stuur hebt. Deze wordt niet standaard meegeleverd overigens. In de verpakking ook een USB-kabel voor de connectie met de computer (voor data overdracht als ook opladen) en tot slot nog een Polar H7 Bluetooth Smart hartslagsensor. Die zat in onze set erbij, maar in de basisset voor 160 euro zit deze er niet bij.

Kenmerken
De M450 is compact. Hij is 74mm lang, 49mm breed en 14mm hoog en past daarmee redelijk makkelijk in je handpalm. Met 52 gram is hij ook lekker licht. Het scherm is met 32x32mm niet al te groot. Het apparaat heeft vijf knoppen. Bovenop een grote rode die je als selectieknop gebruikt. Links aan de zijkant een knop voor de verlichting van het scherm tijdens het rijden. Links aan de onderkant een knop die je als ’terug-knop’ gebruikt (en afsluiten van de activiteit). Rechts aan de zijkant en onderop zitten twee knoppen voor de navigatie door het menu. Net even anders dan Garmin, maar dat wil nog niet zeggen dat het slecht is en bovendien went het snel.

Op de achterkant van het apparaat zit de USB-poort, achter een rubbertje. Op de achterkant zit ook het ronde bevestigingspunt waarmee je hem in de mount draait. Die is overigens niet compatibel met Garmin, Mio of andere merken. Dat is met name jammer omdat er heel veel andere partijen zijn die daar mounts voor op de markt hebben. En ik heb het geprobeerd, maar het past toch echt niet. De achterkant van de computer kan overigens vervangen worden voor een achterkant met een andere kleur. Deze zijn los verkrijgbaar bij Polar.

Polar Flow
Polar Flow is een website die ter ondersteuning dient van Polar producten. Dat gaat verder dan alleen het beheren van je ritten. Na registratie van je apparaat geeft het je alle middelen om je trainingen te plannen en te analyseren. Coen beschrijft in zijn review van het horloge ook al hoe de Flow website werkt en die is hetzelfde als wat je gebruikt met M450. Alle informatie die geregistreerd is kan je gebruiken. Analyseren kan m.b.v. diagrammen waarbij je assen kan aanpassen naar wens. Dat kan je op maandniveau doen, maar je kan steeds een stapje dieper in de data duiken naar week- en dagniveau tot een enkele activiteit.

Polar-M450-Flow-screen-3

Polar-M450-Flow-screen-2

Flow gebruikt een agenda, waarin je je geregistreerde ritten in terug kan zien. Deze agenda kan je echter ook gebruiken om vooruit te plannen. Zo kan je heel je trainingsschema erin vastleggen. Dat gaat verder dan alleen een agendaitem, want de training zelf kan je ook helemaal specificeren. Afhankelijk van hoe je wilt trainen, bijvoorbeeld op hartslag, kan je precies vastleggen hoelang je in welke zone moet trainen. De training wordt ook gesynchroniseerd met je M450 zodat je de training kan uitvoeren. De computer houdt zich strak aan de training, waarmee ik maar wil zeggen dat als je midden in een blok D3 zit en je moet stoppen of wachten, de computer gewoon doorgaat. Het vooraf vastleggen van de training kan dus handig zijn, maar je moet dan wel een parcours hebben waar je de training ook goed kan uitvoeren. Ik heb het aantal keer geprobeerd, maar heb uiteindelijk de trainingen uitgevoerd door de opzet van de training simpelweg te onthouden, wat over het algemeen niet al te moeilijk zou moeten zijn.

Waar de Polar Flow ook een belangrijke rol in speelt is het instellen van de fietscomputer. Je hoeft dus niet alles met die kleine knopjes van de computer zelf te doen, maar via je computer thuis en dat werkt toch een stuk prettiger. Overigens kan je de meeste dingen nog steeds ook op het computertje zelf doen, maar er is dus een alternatieve methode. Je kan de computer voor meerdere soorten sporten instellen en per sport kan je instellen hoe de computer moet functioneren en wat het moet laten zien. Zo kan je via Flow je hartslagzones invoeren, aangeven of de geluiden (piepje) zacht, luid, zeer luid of helemaal niet hoorbaar moeten zijn, maar ook welke schermen je wilt gebruiken tijdens de activiteit. Bij het eerste gebruik schrok ik even, omdat ik dacht dat het niet kon, het aanpassen van de schermen, maar gelukkig zat ik ernaast. Je kan schermen toevoegen en verwijderen en per scherm vier gegevensvelden instellen. Vier gegevensvelden is misschien minder dan bij de Garmin, maar voor mij was het voldoende en het blijft allemaal heel goed leesbaar. In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld waarbij je items uit 7 categorieën (tijd, omgeving, lichaamsmeting, afstand, snelheid, trap-/pasfrequentie en vermogen) kan kiezen. Genoeg keuze dus om de gegevens die je liefst gebruikt bij het fietsen bij elkaar te verzamelen.

Polar-M450-Flow-screen-41

Trainen
Een computer als de M450 met een GPS sensor maar zonder navigatie is in principe bedoeld om mee te trainen. Een ontspannen rondje ermee vastleggen waarbij je je snelheid en dergelijke in de gaten wilt houden kan natuurlijk ook prima, maar de Polar is bij het trainen echt in zijn element. Het scherm mag dan compact zijn, maar groot genoeg om de belangrijkste zaken goed weer te kunnen geven. Een groter scherm is met name handig voor routebegeleiding.

Naast hartslagzones worden ook vermogens- en snelheidszones ondersteund. Die zones, voor mij dan de hartslagzones, zijn heel makkelijk te gebruiken. Het scherm dat ik verreweg het meest heb gebruikt geeft de hartslag weer met daaronder in welke zone je zit en de tijdsduur van de training. Wil je specifiek in een bepaalde zone trainen, dan houdt je zodra je in de betreffende zone zit de rode knop ingedrukt waardoor de zone vergrendeld wordt. Je krijgt dan voor die zone een schaal te zien zodat je naast de hoogte van hartslag in één oogopslag ook kan zien of je hoog of laag in je zone zit. Dat is prettig omdat je liefst in het midden van je zone wilt zitten. Is je hartslag te hoog of te laag, dan geeft de computer een signaal, net zo lang tot je weer in de zone zit. Het signaal dat je hoort als je buiten je zone komt is trouwens anders dan het signaal wanneer je weer terug in je zone geraakt waardoor je eigenlijk niet eens naar de computer zou hoeven te kijken om te weten of je je training wel goed uitvoert. Dit is een voorbeeld van hoe je de M450 kan gebruiken als je met zones wilt werken, maar je kan elk soort gegeven dat je registreert tijdens het fietsen eenvoudig uitlichten op de computer en dat gebruiken voor je training.

Polar-M450-09-heartrate-zone-locked

Connectivity
Hoewel ik de ondersteuning van Bluetooth Smart als smartphone-gebruiker kan waarderen, vind ik het ontbreken van ANT+ opmerkelijk. Je zou kunnen stellen dat Bluetooth Smart de nieuwe standaard gaat worden, maar dat is speculeren en ANT+ is nog niet uit de gratie. Daarbij zijn er veel sporters die mogelijk al een of meerdere sensoren gebruiken die alleen ANT+ ondersteunen en die kan je dus niet gebruiken. Bij nieuwe producten zoals trainers en vermogensmeters zie je ook steeds meer dat er zowel ANT+ als Bluetooth gebruikt wordt, maar dat is zeker niet bij alle apparaten zo. Fietscomputers van Garmin en ook de nieuwe Wahoo Elemnt ondersteunen wél beide protocollen en het is ook daarom opmerkelijk dat Polar dat niet doet. Houd je je beperkt tot het meten van hartslag en eventueel snelheid en cadans, dan is het minder belangrijk, maar voor de veeleisende fietser is dit al snel een probleem.

Polar biedt ook een app die aansluit bij de Flow website. Nu zit je misschien niet meteen op weer een app te wachten voor je activiteiten, maar hij is wel de moeite waard om eens te proberen. De app synchroniseert namelijk met de Flow website, dus je kan al je activiteiten ook mobiel bekijken. Als je het eerst op je desktop hebt gezien ga je daarna niet snel ook nog eens mobiel bekijken, maar hier komt het voordeel van Bluetooth Smart naar voren. Je kan de M450 computer namelijk koppelen met je app en dus je telefoon. Je kan op die manier dus je net gereden rit synchroniseren met de app en daarmee Polar Flow. Als je niet thuis bent kan je wel meteen via de app zien hoe je het hebt gedaan. Je krijgt een mooi grafisch overzicht en je kan de route die je hebt gereden bekijken. Polar Flow kan op zijn beurt weer verbinden met een derde partij als Strava, zodat je activiteiten automatisch ge-upload worden en ook daar snel te zien zijn. Bij langdurige activiteiten kan het draadloos uploaden via de app wel een paar minuten in beslag nemen. Dat geduld moet je dan wel even op kunnen brengen.

Polar-M450-05-Flow-iOS-app-screenshot

Kan hij ook nog
Naast de mogelijkheden voor het trainen biedt het apparaat nog een aantal andere leuke extra’s. Zo zit er op de voorkant een led-lampje. Niet bedoeld om de weg te verlichten, maar draagt wel bij aan een verbeterde zichtbaarheid voor je medeweggebruikers. Verwacht niet een al te hoge lichtsterkte, maar het is fel genoeg om er niet te lang in te willen kijken. Voor wie het soigneren niet ver genoeg kan gaan biedt Polar zoals ik al zei de mogelijkheid de achterkant van de M450 te vervangen voor een andere kleur. De bovenkant blijft wit (met zwart), maar je kan de rest van de computer daarmee wel net goed mee af laten stemmen op de rest van je fiets of op jezelf.

Polar-M450-04

Tot slot nog de batterijduur. Die kan ik niet anders dan heel goed noemen. Met GPS aan en gekoppeld met de Bluetooth hartslagband heb ik er tenminste 13 uur mee kunnen fietsen. Iets langer had ook nog wel gekund. Je kan de GPS ook nog uit zetten waardoor de batterij nog veel langer mee kan. Dit heb ik niet getest, maar het is aannemelijk dat de batterijduur hiermee aanzienlijk verlengd wordt.

Details
Gemeten gewicht; 52 gram
Adviesprijs: EUR 159,90 (Speciale editie incl front mount en hartslagband EUR 199,90)

Plus
+ Zeer fijne no-nonsense GPS fietscomputer om mee te trainen
+ Goed afleesbaar scherm in alle omstandigheden
+ Goede ondersteuning via Polar Flow website en app voor smartphone (iOS en Android)
+ Lange batterijduur
+ Prijs

Min
– Geen ANT+ ondersteuning
– Niet compatible met andere mounts
– Draadloos syncen via app gaat vrij langzaam

Conclusie
Wat een fijne trainingspartner! In mijn voorbereiding op The Ride heb ik de M450 heel goed kunnen uitproberen. Het trainingsschema was gebaseerd op trainen met hartslag en dat is precies waar deze computer goed mee om kan gaan. In het begin zette ik mijn trainingen eerst nog keurig in de agenda van Polar’s Flow Sync site, maar daar ben ik uiteindelijk toch vanaf gestapt. Voornaamste reden hiervoor is dat de computer dan heel strak de ingeplande training volgt. Dus je blok D3 loopt gewoon door als je net moet wachten bij een kruispunt bijvoorbeeld. Ik vond het makkelijker om de training op eigen inzicht te doen. Dus wel de blokken zoals opgegeven, maar het moment zocht ik zelf uit o.b.v. de route. Heb je een hindernisvrije route, dan kan je wel makkelijk zo’n in Flow Sync geplande training doen.

De kracht van de M450 zit hem in de eenvoud. Het compacte formaat, lage gewicht, eenvoudige bediening en het goed afleesbare – monochrome – scherm. Hij mag dan niet zo veel mogelijkheden hebben als de Garmin Edge 520, ik heb ook niet veel meer nodig gehad en ritten en trainingen naar alle tevredenheid uit kunnen voeren. En dan de prijs, die is simpelweg heel scherp waar ik niet zo snel een alternatief voor kan vinden. Topapparaatje dus!

Polar-M450-02 Polar-M450-03 Polar-M450-06 Polar-M450-07 Polar-M450-08-mount Polar-M450-10-heartrate-zones Polar-M450-11-heartrate-zone