De winter staat voor de deur. Weer en wind, nat of koud, we willen toch fietsen. Maar het gevoel van bevroren voeten en vingers is het verschrikkelijkste wat er is. Voor de voeten werkt de ouderwetse truc met een sok, boterhamzakje, en weer een sok prima. Nog steeds ben ik op zoek naar zo’n truc voor mijn vingers. Toen kwam ik deze handschoenen tegen, tussen de brede naden zie ik een heel klein stukje plastic ertussenuit piepen. Zou dit net zo goed werken als die ‘boterhamzakjestruc’?

De buitenkant
Het hele oppervlak van de palm en vingers is bedrukt met print van anti slip siliconen. In de print is een fietsketting te herkennen. Een leuk detail waardoor je meteen ziet dat het om een fietshandschoen gaat. En ook nog eens functioneel, want hierdoor heb ik merkbaar goede grip.

Mijn aandacht werd meteen getrokken door opvallende dikke brede naden waar ik iets van plastic tussen zag zitten. Het blijkt dat voor de naden een speciale blinde steek is gebruikt. Dit houdt in dat het materiaal bij het stikken niet wordt geperforeerd, waardoor er geen stikgaatjes zijn waar normaal water door zou kunnen lopen. Waar ik dacht plastic te zien tussen de naden, blijkt het te gaan om lijm. De naden zijn gelijmd met waterbestendige plaksel, ook om het water tegen te houden. Wat ook opvalt is dat de manchet van de handschoen relatief lang is, hij valt tot ver over de pols. Je kunt ze hierdoor enkele centimeters over de mouwen van je fietskleding trekken. Als je zorgt dat alles goed zit, komt de kou er niet door en loopt het water er niet in. Polsen zijn ook een van de plekken op het lichaam waar je veel warmte verliest, deze langere handschoen gaat dit tegen. De langere manchetten zijn dus functioneel en zelf vind ik het ook erg stijlvol. Ook belangrijk.

In tegenstelling tot de meeste echt warme handschoenen die ik heb gehad, zijn deze handschoenen relatief dun. Dit kan doordat er voor neopreen is gekozen als materiaal. Toen ik de handschoenen voor de eerste keer zag, moest ik door het materiaal een beetje denken aan een duikpak. De reden dat neopreen gebruikt wordt voor zwemkleding is het verhogen van het drijfvermogen en de goede isolerende werking. Dit laatste doet de handschoen inderdaad. De kou(de wind) houdt hij uitstekend buiten de deur. Vanaf gevoelstemperaturen van 5 graden of lager zou ik deze handschoen gebruiken. Frisse tegenwind op de weg of een koude ochtend in het bos op de crosser, de handschoen doet wat hij moet doen. Geen moment heb ik dove, koude vingers gehad. Ik heb de handschoen ook enkele keren gedragen bij gevoelstemperaturen van rond de 10, dan vond ik hem toch te warm.

rapha-winterhandschoen

In de regen komt deze handschoen eigenlijk pas echt tot zijn recht. Het neopreen werkt als een schild voor het water, en de eerder genoemde naden en lijm dragen daar ook aan bij. De rug is van 3mm dik neopreen, en daarmee 1mm dikker dan de palm. Iets meer ‘weerschild’ waar het nodig is, en niet te veel op het oppervlak waarmee je met je handen op het stuur zit. De dikte van 2mm aan de palm is perfect, ik heb goed contact met het stuur. Doordat ze relatief dun zijn wordt je beweging zo min mogelijk beperkt. Ik kan makkelijk remmen en schakelen, terwijl dat met de meeste dik geïsoleerde handschoenen die ik heb lang niet zo soepel gaat. Een reep of banaan openmaken gaat ook prima, een telefoon bedienen helaas niet. Dan moet je toch echt de handschoen uittrekken. Op de plek waar je de handschoen dan vastpakt, zit precies de bestickering met kenmerkende horizontale strepen van Rapha’s pro team lijn. Na veelvuldig aan en uitdoen laat het onderste van de 6 strepen los op de linker handschoen. Eenvoudig te verklaren, want die handschoen doe ik altijd uit als ik foto’s wil maken terwijl ik fiets.

Als het opeens toch warmer wordt of stopt met regenen, kan ik de compacte handschoenen makkelijk kwijt in mijn jerseyzakje of onder de elastieken band van mijn broek. Op het moment dat ik de hem uittrek, merk ik pas dat hij een beetje klam is van binnen door het zweet. De handschoen weer terug aandoen gaat hierdoor stroef en mijn handen voelen opeens koud en klammig aan. Als ik ze een tijdje aan heb gaat dit gevoel vanzelf weer over. Op ritten waar ik ze niet heb uitgedaan, merk ik niks van de klamme binnenkant. Dan maar minder instagrammen met slecht weer.

De binnenkant
Dat je hier in eerste instantie niks van de klamme binnenkant merkt, komt doordat de voering van de handschoen een dun laagje merino wol heeft. Dit kan 10x zoveel van zijn eigen gewicht in vocht opnemen zonder dat je voelt dat je zweet, in vergelijking met een synthetische voering die de meeste handschoenen hebben. Als ik na het dragen van de handschoen met mijn vinger op de binnenkant druk, merk ik dat hij inderdaad als een soort spons heeft gewerkt voor het zweet van mijn handen, maar ik heb niet het gevoel gehad dat ik zat te soppen.

Het klinkt misschien vies, dat al dat zweet wordt opgenomen door de voering. Maar ook daar is aan gedacht, want de binnenkant is antibacterieel. Als ik thuis kom leg ik ze in de buurt van de verwarming en dan drogen ze snel op. Soms waren ze vies aan de buitenkant door opspattend water van de weg of van modder na een cross rit. Ook dan liet ik ze eerst opdrogen, en nam de buitenkant af met een licht vochtige doek, en schoon waren ze weer. Bovendien kun je de handschoenen ook gewoon wassen. Ik heb de handschoenen koud en kort gewassen, uiteraard niet na iedere rit. Ze zijn hierdoor niet gekrompen of beschadigd.

Details
Rapha Pro Team Neoprene Glove
Materiaal
Algemeen: 90% neopreen / 10% nylon
Voering: 95% merinowol / 5% elasthaan
Verkrijgbaar in zwart in de maten XS t/m XL
Adviesprijs: € 50,-
Meer info bij Rapha

Plus
+ Beschermd tegen kou/wind/regen
+ Innovatief (naden, waterbestendige lijm, materiaal, lange mancheten)
+ Grip
+ Compact
+ Stijlvol

Min
– Loslating horizontale belijning
– Bedienen telefoon niet mogelijk
– Klam aanvoelen na aan-uitdoen

Conclusie
De Rapha Pro Team Neoprene Gloves zijn fijn voor de fietser die ondanks de wisselvallige weersvoorspelling toch op pad gaat, zowel op de weg als in het bos. De handschoen komt vooral tot zijn recht bij temperatuur onder de 5 graden, koude wind en regen. De prijs-kwaliteit verhouding is goed als je ziet wat je er voor terug krijgt. Minpuntje is dan wel het loslaten van de streepjesbestickering op de plek waar je de handschoen pakt om hem aan te trekken. Liefst zou je ook een handschoen willen die beter ventileert, zodat je hem aan-uit kan doen zonder dat hij klam aanvoelt. Ik vrees dat dat ten koste zou gaan van de functionaliteit, want de handschoen is door deze materiaalkeuze van neopreen namelijk wel waterproof en warm zolang je hem aanhoudt. Daarnaast ziet het er ook nog eens goed uit. Als vies weer fietser zou ik blij worden wanneer deze handschoenen als cadeau onder de kerstboom liggen.

rapha-winterhandschoen4 rapha-winterhandschoen3