Niet zo heel lang geleden kwam Rapha met een eigen collectie zadels. Het zijn er eigenlijk maar twee, de Rapha Classic en de Pro Team. Die laatste heb ik een tijdje mogen rijden om te kijken hoe hij bevalt.

Rapha heeft online een tooltje waarmee het beste zadel voor jou wordt gekozen. Je vult je gewicht en de omtrek van je taille in, en je geeft je favoriete houding aan op de fiets. Comfortabel toeren of aero racen. Wil je comfortabel toeren dan krijg je de Rapha Classic als resultaat. Wil je Aero Racen dan krijg je de Pro Team als uitkomst. Bij de Pro Team krijg je nog de optie of je een opening in het midden van het zadel wil. En aan de hand van je gewicht in combinatie met de omvang van je taille komt er een breedte van het zadel uit. 130 mm of 145 mm. Bij mij komt er een Pro Team zadel zonder cut-out in de breedte 145 mm uit. Geen zitbotmeting, die informatie halen ze uit je taille omvang. Klein beetje vreemd vind ik dat maar bij mij klopte het resultaat. Dus ik ben benieuwd.

Strak
Het is een publiek geheim dat de zadels gemaakt worden bij Selle Italia. Het zadel ziet er erg strak en mooi afgewerkt uit. Iets wat je ook van Rapha verwacht. Kleine details die het zadel net even meer bijzonder maken zonder dat er schreeuwerig Rapha op staat. Aan de bovenkant valt de kenner misschien de Rapha streepjes op. Aan de onderkant bij de punt zit een klein roze detail wat je ook vaak bij Rapha terugziet. Daarnaast staat er achterop toch echt in zwart op zwart Rapha. Gewoon strak en hij misstaat niet op mijn fiets. Leuk detail is ook de “I was flying today” – quote die je alleen maar ziet als je je fiets op kop zet. Maar leuk zijn zulke details wel.

Technisch
Het zadel is volledig van carbon met een dun laagje water afstotende padding waar je op zit. Het zadel is ontworpen voor de Pro Team Bib Short II van Rapha, maar je mag er ook best met een andere broek op fietsen. Het zadel in de breedte 145 mm zonder cut-out weegt op onze weegschaal 155 gram. Daarmee zit hij in de range van de high end zadels. Ook wat betreft de prijs zit hij in die categorie met € 345,-. En ja dat is voor de gemiddelde fietser best veel geld.

Verrassend fijn
Na vele kilometers blijkt dit toch echt een zadel voor mij te zijn. Het zadel is lekker hard maar toch zit er een fijne lichte demping in. Daardoor heb je een heel klein beetje comfort, ondanks dat dit het race zadel is. De padding geeft ook nog een minimale demping. Ook met ritten van 100+ km blijft ik het een fijn zadel vinden. De druk wordt goed over het hele zadel verdeeld en ik heb dan ook geen drukpunten of irritaties gemerkt. Zelf heb ik er met allerlei broeken op gereden en met de aangeraden Pro Team Bib Short II rijdt hij erg fijn, maar ik kan moeilijk beoordelen of dat komt doordat hij ontworpen is voor die specifieke broek of omdat ik die broek sowieso erg fijn vind. Want als ik met andere broeken op dit zadel fiets, blijft het gewoon een erg fijn zadel. Ik moet er even bij zeggen dat zadels erg persoonlijk zijn dus even testen is aan te raden. Bij de Rapha Store in Amsterdam hebben ze enkele testzadels. Hard, een toefje demping, een erg strak design en een gelijkmatige ondersteuning. Enige nadeel is dat je even moet sparen.

Meer info via Rapha