Van de ene op de andere week heb je ze nodig; handschoenen tegen de kou. Het is net te koud om zonder te rijden. Precies het moment voor de Rose Therme Fleece handschoenen, kwam ik achter.

Als de temperaturen beginnen te dalen gaat menig wielrenner zijn of haar ledematen beschermen tegen de elementen. De uiteinden, de handen en voeten, zijn het voornaamste punt van aandacht. Die kunnen ook wat minder hebben dan je armen en benen, dus wat extra bescherming is vaak nodig. Maar geen mens is hetzelfde. Dus als ik bijvoorbeeld met dikke sokken en overschoenen op pad ga, zie ik renners die doodleuk met korte sokjes en zomerschoenen rondrijden. Met de handen kan het precies andersom zijn. Dat ik met zomerhandschoenen rij en anderen met de wintervariant. Je weet zelf het beste wat je nodig hebt. Deze tijd van het jaar gaat de temperatuur onder de 10 graden en dan is het voor mij tijd om handschoenen te gaan gebruiken. Zeker als er wat wind bij komt kijken is dat nodig. Maar echte winterhandschoenen zijn weer te veel van het goede, dan krijg ik zweethanden, en dat fietst ook niet lekker.

Eigenlijk wil je natuurlijk één paar waar je van de vroege herfst, tijdens de winter en tot het late voorjaar mee kan fietsen. Maar die handschoen lijkt er (nog) niet te zijn. Je zal dus voor verschillende condities verschillende handschoenen moeten hebben. De handschoenen die we van Rose kregen zijn zoals ze zelf ook zeggen voor de ‘overgangstijd’. Als het nog net niet, of net niet meer, écht koud is en dat is voor mij tussen 5 en 10 graden. Ze zijn van thermo fleece, wat ze noemen thermoroubaix-materiaal. Van buiten polyester, van binnen lekker zachte fleece. Bovenop bij de knokkels zijn een soort pijltjes geprint. In eerste instantie dacht ik dat ze reflecterend waren, maar dit blijkt helaas niet zo te zijn. Toch jammer, want je handen zijn het verst vooruitgeschoven deel van je lichaam, dus als die goed zichtbaar zijn door reflectie biedt dat toch wat extra veiligheid. Verder is de bovenkant helemaal zwart. In de handpalm is ook een print (Rose logo) aangebracht, maar die heeft een functie. Die is van siliconen en is voor de grip. Precies onder de print zit ook een laagje gel voor comfort. De duim, wijs- en middelvinger hebben ook een beetje siliconen op de uiteinden. De top van de wijsvinger en duim hebben een stukje kunstleer waarmee je je smartphone kan bedienen. Bij je pols zit een elastiek die strak maar comfortabel zit zodat er geen kou naar binnen kan.

Rose Thermo Fleece handschoenen DSC00338

En nu ik de handschoenen een aantal keer gebruikt heb, met name tijdens de koudere ochtenden, heb ik ze leren te waarderen. Zonder is te koud, maar dikkere handschoenen zijn te warm. Ze zijn dus perfekt voor deze temperaturen van 5 tot 10 graden boven nul. Met de bescherming tegen de koude zit het dus wel goed. Gebruik je een relatief glad stuurlint dan merk je goed dat er op te weinig plekken siliconen zitten voor de grip. In de handpalm gaat het goed, maar daar waar de siliconen niet zitten, het polyester, zijn de handschoenen zeer glad op het eveneens gladde lint. Op het rubber van de shifters is dit veel beter en is de grip gewoon goed. Dat is ook zo bij stuurlint die van wat rubberachtig of ruwer materiaal zijn gemaakt. Het zou goed zijn als ze de siliconen ook meer op de vingers hadden gebruikt mijns inziens. De bediening van je telefoon gaat nog verrassend goed. Ik kan er zelfs een berichtje mee typen zonder al te veel te hoeven corrigeren. Wat ik wel nog mis is een stukje fleece of zachte stof bovenop de duim waarmee je je neus kan afvegen.

Het materiaal van de handschoen is geimpregneerd, wat wil zeggen dat ze wat water tegenhouden. Dit doen ze ook wel, maar verwacht geen wonderen. Een beetje dauw, bijvoorbeeld van ochtendmist, en de eerste druppels houden ze tegen, maar dan is het snel klaar. Op zich is dat prima, daar zijn ze ook niet voor gemaakt.

Details
Rose Thermo Fleece handschoenen
Verkrijgbaar in maten M tot XXL
Adviesprijs EUR 20,29
Te bestellen bij Rose online of in de Rose winkel in Bocholt (D)

Plus
+ Perfekt voor temperaturen tussen 5 en 10 graden

+ Fleece voelt comfortabel en zacht aan
+ Licht en soepel. Daardoor ook makkelijk mee te nemen of weg te stoppen

Min
– Geen reflectie
– Iets te weinig gebruik siliconen voor grip
– Geen zachte stof om je neus af te vegen

Conclusie
Je weet zelf het beste wanneer je extra bescherming nodig hebt voor je ledematen. Als de temperatuur onder 10 graden duikt is het voor mij tijd om handschoenen aan te doen. Zo tussen de 5 en 10 graden zijn de Rose Thermo Fleece voor mij op hun best. Een laagje bescherming om het allemaal comfortabel te houden. Ze noemen het zelf ook handschoenen voor de ‘overgangstijd’. Wordt het namelijk kouder en natter, dan zal je betere bescherming moeten zoeken. Tot die tijd doen ze hun werk. Het antislip materiaal in de handpalm werkt, maar ik had het liever ook meer bij de vingers gezien. Bediening van je telefoon met de vingertoppen gaat verrassend goed en omdat de handschoenen heel licht en soepel zijn, neem je ze makkelijk mee in je achterzak. Kortom, de grip mag beter en wat reflectie voor de veiligheid was goed geweest, maar verder een perfecte handschoen voor deze tijd van het jaar die ook nog eens vriendelijk geprijsd is.

Rose Thermo Fleece handschoenen DSC00334  Rose Thermo Fleece handschoenen DSC00318 Rose Thermo Fleece handschoenen DSC00316 Rose Thermo Fleece handschoenen DSC00342

Gerelateerd