Elke Nederlander weet wat wind is. Helemaal wanneer je op je fiets zit, kun je die wind soms wel schieten. Koude voeten is een van de gevolgen van die vervelende wind. Maar je kan je voeten er wel tegen beschermen. Hoe? Je doet iets over je schoenen. Overschoenen zoals dat zo eenvoudig heet. Van het Engelse merk SealSkinz kregen we een paar Lightweight Halo Overschoenen opgestuurd.

Zichtbaarheid op 1
SealSkinz verkoopt allerlei fietsgerelateerde producten die veel als thema waterbestendig/waterdicht en/of winddicht hebben. Zo ook deze overschoenen die voor, of beter gezegd tegen de wind zijn gemaakt, ze zijn namelijk winddicht. Het wordt Lightweight slaat, hoe kan het ook anders, op het gewicht. 150 gram inclusief lampjes voor het paar in maat L. En dan hebben we direct ook de betekenis van het Halo verklapt. Dat slaat op de rode led lampjes (4 lumen en batterij gaat > 120 uur mee en zelfs >240 uur in de knipperstand) die in de overschoenen zitten, ter hoogte van de hiel. De lampjes zijn er uit te halen zodat je het geheel in een wasmachine kan stoppen. Het aanzetten van de rode verlichting werkt heel eenvoudig. Drukken op het lampje zelf en ze springt aan. Nog een keer drukken en ze gaat snel knipperen, nog een keer drukken en ze gaat langzaam knipperen en een laatste keer drukken voor het uitschakelen van het licht.

sealskinz-overschoen-7

De overschoenen zijn redelijk dun en hebben aan de binnenkant een zachte voering en van buiten een soort soepel rubber. De rits zit aan de zijkant en aan de bovenkant van de rits zit een groene klittenband zodat de rits nooit naar beneden kan zakken wanneer je ze aan hebt. Op dat groene stukje staat ook het merk SealSkinz, net als aan de zijkant onderaan. Best subtiel, want aan de binnenkant staat helemaal niets. Het logo en de verticale strepen aan de zijkant zijn reflecterend. De neus heeft een extra stukje kevlar onderaan ter bescherming. Ook onder de rits is een stukje kevlar te vinden. Van onderen is de overschoen open met een klittenbandsluiting. Bij de enkels zit aan de binnenkant nog een antisliprandje zodat deze, eventueel ook op je huid, goed blijft zitten.

Windkracht 8
Fietsen met de overschoenen gaat heerlijk, dit vooral omdat het geheel erg goed aansluit op de wielrenschoen en je enkel. Door de flexibiliteit en het geringe gewicht merk je helemaal niet dat je iets extra’s over je schoenen aan hebt. De overschoenen zitten erg lekker en ze zien er erg goed uit, totaal niet lomp. Het lampje is makkelijk aan te doen door er even op te drukken. Wanneer je de overschoenen een beetje ruig aantrekt kan het gebeuren dat het lampje alvast aanspringt door de druk tijdens het aantrekken. Hierdoor kwam ik erachter dat er nog een eenvoudiger manier is om de lampjes aan en uit te doen, namelijk door met het lampje even stevig tegen de kuit van je andere been te drukken. Dat werkt super handig en je hoeft niet eens meer te bukken. De overschoenen zijn lekker licht en zijn goed afgewerkt. En dan fietsen in het druilerige weer dat ons land rijk is met lekker veel wind. Dat de overschoenen winddicht zijn klopt want zelfs tijdens een tochtje door windkracht 8 heb je totaal geen last van die wind wat betreft je voeten. Lichte regenbuitjes worden ook buiten gehouden. Wanneer je wat langer in de regen fietst, merk je dat de overschoenen langzaam vochtig worden van binnen. Daar zijn ze ook niet voor gemaakt, maar het was mooi meegenomen als ze ook waterdicht zouden zijn. Uiteindelijk worden je voeten dan ook nat, dus de echte regenrijders moeten een model kiezen die waterdicht is. Omdat we toch wilden weten hoever je wel in de regen kan fietsen kwamen we erachter dat vooral de naden op de neus, die qua water ook het meest te verduren krijgt, als eerste wat water doorlaat. Zoals gezegd bij een kleine bui hebben je voeten er geen last van. De rits is erg robuust en het flapje erachter zorgt dat er hier geen koude lucht doorkomt. Op de SealSkinz website valt te lezen dat deze overschoenen winddicht, flexibel en kwalitatief lang mee gaan. Die eerste twee hebben we kunnen testen en ze voldoen uitstekend. Over het lange meegaan kunnen we nog niets zeggen want we hebben ze nog niet zo heel lang in ons bezit, maar wanneer je naar de afwerking en de materialen kijkt ziet alles er erg stabiel en robuust uit. Dus dat zal wel goed zitten, ze hebben bij SealSkin ook een naam hoog te houden.

Qua maatvoering vallen ze klein, dus wanneer je bijvoorbeeld maat 46 van je racefietsschoenen hebt, dan zou je nog voor een L kunnen gaan volgens de maattabel, maar dan zou ik een XL nemen. Die zit dan net even comfortabeler. De overschoenen zijn er in zwart maar ook in het fluor geel. Daarnaast is er nog een neopreen versie die iets dikker is en de onderkant meer gesloten heeft.

Details
SealSkinZ Lightweight Halo Overschoenen
Adviesprijs: € 52,50
SealSkinz website

Plus
+ licht en compact
+ winddicht
+ handig achterlicht
+ mooi design

Min
– hadden iets meer water mogen tegenhouden

Conclusie
Deze overschoenen zitten als gegoten en zien er ook nog eens strak uit. Ze houden de wind buiten, daar waar ze ook voor bedoeld zijn en ze houden de voeten ook warm. Niet tijdens extreme koud weer maar vanaf zo’n 3 graden boven het vriespunt helpen ze echt wel qua warmte. Het lampje is, naast dat het erg veilig is, ook erg handig aan en uit te zetten. Ondanks dat SealSkinz nergens beweerd dat ze waterdicht zijn, hadden ze praktisch gezien, wat mij betreft wel iets meer water mogen tegenhouden. Bij regen moet je voor droge voeten dan ook andere overschoenen kiezen. Wanneer je trouwens de waterdichte sokken van SealSkinz draagt blijven je voeten toch droog. Maar qua veiligheid (licht en reflectie) en pasvorm zijn het heerlijke overschoenen die gemaakt lijken voor het Hollandse winderige weer.

 

sealskinz-overschoen-3 sealskinz-overschoen-5 sealskinz-overschoen-6