Ondanks dat ik van mezelf durf te zeggen dat ik redelijk op de hoogte ben wat betreft merken en producten uit het wielerwereldje valt er toch af en toe een verrassing op onze deurmat! Search and State is zo’n verrassing! Een merk uit New York dat, zoals ze zelf zeggen, ‘all-road cycling apparel’ maakt. Uit het pakket verschijnen twee ‘classy jerseys’. Een zwarte en een grijze. Geen grote logo’s, geen gekkigheid maar clean en basic. Stijlvol dus, als je het mij vraagt. Kijkend naar de volledige collectie kan je zeggen dat dit voor alle items geldt, het leger-jersey uitgezonderd. Dit in tegenstelling tot de felle, fluorkleuren die vandaag de dag veelal aanwezig zijn in wielerwinkels.

S1-A Riding of S2-R Performance
Zoals gezegd twee jerseys dus. De grijze is de Search and State S1-A jersey. Gefabriceerd uit een lichte, ademende stof en gebaseerd op een standaard jersey. Geen poespas, drie zakken op de achterkant en een embleem op de rechterzak en linkermouw. De rits is wat groter dan je gewend bent van de meeste wielershirts en wellicht het meest opvallend is dat de rits zelf aan de rechterkant van de jersey zit. In eerste instantie dacht ik dan ook dat het een Engels merk was, daar doen ze wel vaker dingen verkeerd om was de achterliggende gedachte. Achter de rits zit in een extra rand die dient als ‘windvanger’ voor de kiertjes tussen de rits. Bovenin, bij de hals zit ook een klein embleempje met daarop het logo van Search and State. Onderin het jersey zitten siliconen grippers die ervoor zorgen dat het op z’n plek blijft. Een shirt dat volgens de omschrijving voor je alledaagse tochten geschikt is. Niet te strak, niet te wijd maar comfortabel om de schouders.

sns-s1a-4

Naast het S1-A Riding jersey, is er de S2-R Performance. Op het eerste gezicht lijken ze hetzelfde (los van de kleur uiteraard), maar als je het jersey in de hand heb merk je al direct het verschil. De stof is dikker, maar elastischer ten opzichte van de S1-A en qua gewicht is hij zwaarder. De zijpanelen en oksels zijn voorzien van de lichte, ademende stof. Dezelfde stof als waar de S1-A uit is gefabriceerd. De drie zakken op de rug zijn identiek en de plaatsing van de labels is ook gelijk aan de S1-A. De rits heeft aan de achterkant geen doorlopende windvanger; deze loopt tot borsthoogte. De ritssluiting zit ook bij dit jersey aan de rechterkant. In tegenstelling tot de S1-A zijn de mouwen vastgemaakt met een naad op de schouders. Naast de drie zakken op de rug heeft de S2-R ook op beide zijpanelen een zak. Qua hoogte net niet gelijk aan de zakken op de achterkant en qua breedte net zo breed als het zijpaneel van het shirt. Perfect voor een banaan, een paar sleutels of wat kleingeld, al is de zak niet afsluitbaar.

sns-s2r-3

On the road!
Het aantrekken van het jersey gaat, dankzij de rits, net even wat moeizamer dan dat ik gewend ben. Eenmaal dicht is dit uiteraard geen probleem en zit de S1-A prima. Wel een beetje aan de wijde kant voor mijn doen. Ik ben gewend aan aero-fit shirtjes waardoor dit wel even wennen is. De maatvoering is verder prima, de mouwtjes sluiten goed aan om de bovenarm en ook de taille zit goed. De zakken zijn qua grootte prima voor voldoende eten, binnenbandje en een multitool. In combinatie met een zwarte broek krijg ik tijdens de groepstraining veel complimenten over het outfit. Chique, stijlvol en simpel maar mooi zijn daarbij de meest gebruikte woorden. Het shirt ventileert goed waardoor ook de warmere trainingsrit geen probleem oplevert. Wat voor mij wel een klein probleempje oplevert is het opendoen van de rits wanneer je het warm hebt tijdens het fietsen. Het shirt zit niet strak genoeg om dit met een hand te kunnen doen, dat is op zich geen probleem. Echter, uit gewenning, houdt ik de verkeerde kant van de kraag vast waardoor het pas in tweede instantie lukt om de rits wel open te doen. Op het vlakke geen probleem, maar tijdens een beklimming zal het een stukje lastiger worden ben ik bang. De wijdere pasvorm zorgt er voor dat het jersey op de borst en schouders wat gaat wapperen bij harde wind of voldoende rijwind. Overigens is het niet zo dat door de wijde pasvorm de spullen op je rug gaan wiebelen. Dit blijft prima op de plek en zorgt hierdoor niet voor hinder. Een maat kleiner van het shirt is geen optie, omdat de armen en onder de oksel perfect passen.

Wanneer ik de S2-R uit de kast haal voor de volgende rit merk ik meteen dat deze pasvorm mij meer bevalt. Hij zit strak om de armen en ook rondom het middels sluit deze prima aan. De rits is wederom een dingetje waar het in eerste instantie misgaat, maar na poging twee kunnen we op pad. Door de elasticiteit van dit jersey kan je net even wat meer kwijt in de achterzakken. Veel inhoud in de achterzakken zorgt er wel voor dat de achterkant wat gaat hangen. De zakken op de zijpanelen bieden hiervoor dan een mooie uitkomst. Ze zijn wat smaller, maar sleutels of een banaan passen perfect. Er zit geen rits of klittenband aan, maar deze zakken zijn diep genoeg om kleingeld of sleutels in te bewaren. Ook dit jersey zorgt voor de nodige complimenten tijdens een groepsrit. Persoonlijk vind ik het in combinatie met een zwarte broek ook stijlvol en klassiek ogen. Kwestie van smaak. Onderweg merk ik, wanneer de temperatuur wat oploopt (hetzij door inspanning, of dat de zon er doorkomt), dat het al snel erg warm wordt in dit shirt. De dikkere stof is duidelijk merkbaar. De rits open doen werkt wel voor wat verkoeling, maar kost ook weer de nodige moeite omdat deze aan de ‘verkeerde kant’ zit. De volgende tocht is het wat frisser en dit lijkt een geschikt moment om een wat dikker shirt te dragen. Bij temperaturen rond de 15 graden en niet al te grote inspanningen is dit een prima shirt. Wel merk je, in combinatie met armstukken, dat de mouwtjes omhoog kruipen. Hierdoor komt er een spleet tussen armstuk en mouwtje. Een vreemd gezicht en de wind die op je bovenarm waait. Meerdere keren tijdens de rit betrap ik mezelf erop om de mouwtjes naar beneden te trekken om dit weer netjes te laten aansluiten.

Specificaties
Search and State S1-A Riding Jersey
Verkrijgbaar in de kleuren: black – white – grey – white/navy
Getest in maat M, grey
Prijs: 150 Dollar

Search and State S2-R Performance Jersey
Verkrijgbaar in de kleuren: black
Getest in maat M, black
Prijs: 180 Dollar

Pluspunten S1-A Riding Jersey
+ Looks
+ Ademende stof

Minpunten S1-A Riding Jersey
– Wijde pasvorm (persoonlijk)
– Ritssluiting aan de rechterkant
– Prijs

Pluspunten S2-R Performance Jersey
+ Looks
+ Pasvorm
+ Extra zakken op zijpaneel

Minpunten S2-R Performance Jersey
– Te elastisch
– Opkruipende mouwen
– Ritssluiting aan de rechterkant
– Prijs

Conclusie
Search and State heeft mij qua looks en uitstraling positief verrast. Stijlvol, klassiek en no-nonsense qua uitstraling geldt voor beide jerseys. Daar denk ik niet alleen zo over maar, gezien de complimenten die ik mocht ontvangen, velen met mij. De rits is bij elke rit weer een ‘ohja’ momentje. In eerste instantie probeer ik het elke keer onbewust verkeerd om. Wellicht dat dit een kwestie van wennen is, maar door de verschillende jerseys die ik draag raak ik er niet aan gewend. De prijs vind ik, kijkend naar het lijstje plus en min-punten, vrij fors. Oke, het is handgemaakt en de looks zijn mooi. Echter zit in deze prijsklasse erg veel concurrentie waarbij bijvoorbeeld ventilatie of pasvorm mijns inziens beter tot zijn recht komt.

De pasvorm van de S1-A is er een die bij een toerfietser prima past, echter gaat mijn voorkeur uit naar een strakkere pasvorm. De ventilatie van dit jersey is prima en dat maakt dat hij ook geschikt is voor hogere temperaturen.
De S2-R is erg dik waardoor deze juist bij lagere temperaturen beter tot zijn recht komt. Echter, in combinatie met armstukken, kruipen de mouwen op doordat de stof erg elastisch is. De extra zakken op de zijpanelen zijn een handige toevoeging waardoor je de indeling van je spulletjes net wat beter kunt verdelen.

Meer info bij Search and State.

sns-s1a-5  sns-s1a-3 sns-s1a-2 sns-s2r-4 sns-s2r-2  sns-s2r-5

Gerelateerd

Tags: