We gaan het nu niet hebben of je wel of niet met een zadeltas moet rijden. De serie zadeltassen die SKS produceert heeft allerlei verschillende maten, hiervan is de Race Bag XS de kleinste, met een volume van 0,5L.

SKS heeft ook nog fietstassen voor de racefiets in maat S (0,8L) en M (1L). Daarnaast produceert SKS een serie zadeltassen voor de tourfiets met een groter volume en zonder de bajonetbevestiging, tot maximaal twee liter inhoud. De zadeltassen hebben allemaal een zwart met grijze vormgeving met reflecterende strepen in het voor SKS typerende oranje. Ook zit er een lusje aan waar je een lampje aan kunt bevestigen. Het materiaal is waterafstotend en makkelijk schoon te houden. Met een adviesprijs € 19,99 is de SKS Race Bag verder vriendelijk geprijsd ten opzichte van andere A-merken.

In de geteste XS passen met enig pas- en meetwerk een multitool, twee bandjes, een set bandenlichters en een CO2 patroon. Er is een apart vakje voor de multitool, dus je hoeft niet bang te zijn dat je daarmee je reservebandjes lek prikt.

sks-zadeltas-xs3

Het zadeltasje is zonder gereedschap te monteren en kan gemakkelijk afgenomen worden door de bajonetbevestiging. Dit is bijvoorbeeld handig als je voor een korte rit zonder zadeltas op pad gaat, of als je hem op een andere fiets ook wilt gebruiken. De zadeltas komt standaard met een bevestigingsklem, een extra bevestigingsklem kun je eventueel voor 2-3 euro bijbestellen, mocht je hem daadwerkelijk voor twee fietsen willen gebruiken.

Met 132 gram is deze zadeltas door de bajonetbevestiging iets minder licht dan de meeste zadeltassen met klittenband, maar als je zo van de grammen bent, heb je waarschijnlijk liever helemaal geen zadeltas. Groot voordeel van de bajonetbevestiging ten opzichte van klittenband vind ik dat het niet van die lelijke schuurplekken op je zadelpen achterlaat. De bevestiging is bovendien erg stabiel, ook op hobbelige wegen merk ik niets van eventuele trillingen, waar ik vooraf wel rekening mee had gehouden, dus dat is top.

Al met al vind ik het formaat en de bevestiging heel prettig. Voor korte ritten steek ik het bandje gewoon in het achterzakje van mijn shirt en voor langere ritten waarbij ik daadwerkelijk wel eens meer dan een bandje nodig zou kunnen hebben, kan ik alles meenemen wat ik nodig heb. Minpuntje vind ik wel de indeling van de zadeltas, het vakje voor de multitool zit onderin, dus als je je multitool wilt pakken om je remmen bij te stellen moet je eerst al het andere er uit halen.

SKS Race Bag XS
inhoud: 500ml
gewicht: 132 gram (zelf gewogen)
garantie: 5 jaar
adviesprijs: € 19,99

Pluspunten
+ Bajonetbevestiging
+ Prijs

Minpunten
– Indeling zadeltas

sks-zadeltas-xs1  sks-zadeltas-xs4 sks-zadeltas-xs2 sks-zadeltas-xs5

 

Gerelateerd