Het is dan voor sommigen misschien off-season, maar er zijn ook vast fanatieke fietsers onder ons die niet binnen blijven zitten, ondanks de wisselvallige maar vooral koude en natte dagen. Als je het jezelf dan net wat aangenamer wil maken tijdens regenachtige ritten over nat wegdek, dan is een goed spatbord geen overbodige luxe.

We hebben afgelopen jaar al de S-Blade van SKS Germany onder de loep genomen. Nu is het de tijd voor de SKS X-Tra-Dry die wat breder en ook wat breder inzetbaar is. Dus ook voor de bredere banden. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat een spatbord zoveel mogelijk water tegenhoudt. Ook dat je hem makkelijk kan bevestigen, en dat ie vervolgens ook op zijn plaats blijft zitten. Eens kijken of dit spatbord van SKS aan deze kwaliteiten voldoet.

Het water tegenhouden doet de SKS X-TRA-DRY zeker. Het spatbord is relatief lang en vormt een afdak over het gehele achterwiel. De achterkant is net wat breder, waardoor zoveel mogelijk opspattend water wordt geweerd. Ik merk duidelijk het verschil met de kleinere spatbordjes die je zo tussen je zadelrails schuift.

Makkelijk monteren
Met het wisselvallige seizoen is het ook wel handig als je hem eenvoudig kan monteren, en er weer af kan halen, mocht zich nog een zeldzame ‘Indian summer’ dag aanbieden. Dat kan heel makkelijk met dit spatbord. Voor montage is geen gereedschap nodig. Het gaat namelijk met een kliksysteem in combinatie met een verstelbaar bandje. Dit riempje past om zadelpennen tot 38 mm, dus zeker op alle racefietsen, maar ook op je mountainbike. De strap moet eenmalig worden afgesteld op de juiste omtrek van je zadelpen. Daarna is het een kwestie van het gespje inklikken, en het bandje spant zich dan strak rond je zadelpen. Het is een simpel en snel systeem; makkelijk bevestigen, check! Doordat de strap voorzien is van een rubberen gripper aan de binnenkant, gaat het bandje niet schuiven. Tijdens ritten blijft het spatbord daardoor goed op zijn plek zitten aan de zadelpen.

De hoek van het spatbord is door een scharnier nauwkeurig instelbaar, zodat je de juiste afstand kan creëren ten opzichte van de achterband. Het voordeel is dus dat hij op bijna elke maat, maar ook bijna elke soort fiets past. Als je je ideale hoek gevonden hebt, moet je die wel even fixeren om te voorkomen dat het spatbord zakt en tegen je wiel aankomt. Dat kan eenvoudig met een inbussleutel.

Het spatbord is gemaakt van zeer stevig plastic, maar toch best licht met 140 gram. Coen testte recent zijn lichtere broertje die 117 gram weegt, en net wat smaller is. De keuze welke van de twee spatborden het wordt, zou ik laten afhangen van op welke soort fiets(en) je hem gaat monteren. Als je hem wil puur voor de racefiets, dan is de S-Blade een prima eerste optie. Wil je hem breder kunnen inzetten op ook je crosser, mountainbike of commuter, dan zou ik voor de X-TRA-DRY kiezen. Van de prijs moet je het niet laten afhangen, want ze zijn allebei even duur en je krijgt ook nog eens 5 jaar fabrieksgarantie.

Zelf testte ik het spatbord in het zwart, maar hij is ook in het wit verkrijgbaar.
SKS Quick-release achterspatbord X-TRA-DRY
Adviesprijs: € 13,99
Meer info bij SKS

Weggeefactie
Om te laten zien dat je een echte buitenfietser bent die dit spatbord nodig heeft, hebben we voor de eerste 3 fietsers een X-Tra-Dry spatbord klaarliggen. Dus fiets naar ons kantoor in Abcoude. (helemaal onderaan de pagina staat het adres en we zijn er tussen 9:00 uur en 15:00 uur). Uiteraard staat de koffie ook klaar. Op is op. Tot straks.

UPDATE: ze zijn allemaal opgehaald!

Gerelateerd