Hoewel de winter alweer bijna op zijn rentree – maar nog wel aanwezig – is, komt er nog een seizoen aan waarbij wij fietsers, en dan spreek ik in ieder geval voor mijzelf, nog niet meteen kunnen overstappen op die fijne zomeroutfit. De jasjes, beenstukken en andersoortige bescherming tegen de elementen kunnen nog niet de winterkast in.

De herfst en de lente zitten vol met dagen waarbij het nét niet warm genoeg is voor alleen schoenen maar ook weer nét te warm om met dikke (en lompe!) overschoenen te gaan fietsen. Bovendien moet een rennersoutfit gestroomlijnd en minimalistisch (lees: snel) zijn er ook zo uitzien. Oversokken bieden op zo’n moment uitkomst.

Daar waar ik in deze periode steevast mijn dikke neopreen overschoenen van Pearl Izumi (met geintegreerd achterlicht!) gebruik had ik nog niet iets voorhanden voor het grijze gebied van temperatuur. Bekend zijn denk ik wel de sokken waar je de profs ook regelmatig mee ziet maar dit zijn de zogenaamde aerosokken. Ze zijn primair bedoeld voor de stroomlijn en bieden eigenlijk nauwelijks bescherming, al lijkt dat wellicht wel zo. Ze houden geen water of wind tegen bijvoorbeeld. En dat terwijl de schoenen waar je ze overheen trekt er over het algemeen prat op gaan goed te ventileren. Prachtige eigenschap maar niet als het kouder word. Zeer veel merken hebben de aero sokken, zoals bijvoorbeeld Mavic en Sidi maar die zijn niet winddicht. Dus een oversok die dun (niet lomp) en winddicht is en niet de prijscategorie van een regen- of winteroverschoen valt. En het oog wil ook wat, hoewel subjectief natuurlijk. Wat dat betreft scoort de Mavic voor mij persoonlijk beter dan de Sidi. Rapha heeft ook al langer oversokken in hun assortiment welke juist meer voor bescherming tegen wind en dergelijke zijn bedoeld.

De beschrijving is duidelijk; “De Rapha-oversokken zijn gemaakt van een winddicht, robuust en flexibel materiaal in klassieke wielerstijl. Ze zijn ideaal voor trainen en racen in milde en koude temperaturen”.

Wanneer je de sokken uit de verpakking haalt valt de elasticiteit op. Zeer flexibel maar zeker ook stevig. En opmerkelijk genoeg zit er geen gat in voor je schoenplaatje. Zeggen ze ook al op de website maar je moet dus echt met een mes of schaar een gat erin maken. Toch wat raar gevoel om meteen een schaar in je net aangekochte kleding te zetten, maar zonder gat is het lastig inklikken. En het gaat vrij makkelijk, blijkt. Wel eerst de sok over de schoen heen trekken overigens. Hieronder het resultaat;

De losse draadjes zijn misschien ietwat raar maar eenmaal om de schoen sluiten de sokken mooi aan en nog belangrijker, ze scheuren niet meteen helemaal uit tot je enkels. Zou toch jammer zijn. En wat betreft die losse draadjes: wie kijkt er naar de onderkant? Hier het resultaat.

Ook van de zijkant gezien ziet er prima uit. Alles sluit mooi aan, geen losse flapperende stukken of iets dergelijks. Dat verwacht ik eerlijk gezegd van elke overschoen dus wat dat betreft blinken ze niet uit.

Wat wel meteen opvalt aan de foto is dat je de schoen er doorheen kan zien. Dit komt natuurlijk ook door de flits maar je vraagt je wel meteen af hoe de wind hiermee omgaat.

In gebruik
Zelf een opening maken in de sokken met een mes is wat raar, maar noodzakelijk. Gaat makkelijk, geen probleem. De sokken passen erg nauw om de schoenen. Dat is op zich een goede eigenschap maar je trekt ze niet in één keer over je schoenen aan. Zeker niet als je kliksystemen en dergelijke bovenop je schoenen hebt. De stof is flexibel maar ik krijg ze echt maar net om het breedste punt, zijnde het stuk tussen hiel en wreef. Het gaat net, dus het gaat, niets kapot. Al was ik daar wel even bang voor.

Ik heb inmiddels twee ritten met de sokken gereden bij droog weer en een temperatuur van 7 tot 10 graden Celsius. Een temperatuur waarbij je met normale fietsschoenen snel merkt dat het wat kouder is en er een windje staat en je wellicht al overschoenen zou gebruiken (ik wel). In combinatie met mijn reguliere (zomer) schoenen en dikke sokken voelde het goed!

Eindoordeel
De oversokken bieden duidelijk bescherming tegen de wind, welke normaal gesproken dwars je zomerschoenen heen blaast. Persoonlijk vind ze ook erg mooi. Geen grote logo’s maar twee naar mijn mening smaakvolle strepen, in wit en roze, de huiskleuren van Rapha, die erg goed samengaan met het immer klassieke zwart. De opening ten behoeve van je schoenplaatjes vormt geen probleem met in inklikken en opening bij je enkel is sterk en blijft elastisch en sluit dus goed aan. Hoewel ik ze zelf juist als bescherming tegen de wind heb kan je ze natuurlijk ook heel goed inzetten als bescherming van je schoenen. Ze houden het vuil tegen en zijn veel lichter en minder aanwezig dan de gemiddelde overschoen.

Ze komen in twee maten, small/medium en large/x-large. Met mijn – reguliere – schoenmaat van 44 ging ik vanzelfsprekend voor de large/x-large. Dit past dus prima maar kon maar net over de hiel heen trekken. Mijn Nike fietsschoenen zijn maat 47. Of je ze ook stijlvol of mooi vindt is natuurlijk persoonlijk. Mij spreken de wit/roze streepjes op zwart erg aan. Ze zijn er ook in het wit en opvallend geelgroen.

Voor een paar (over)sokken zijn ze misschien wel ietwat prijzig misschien: 25 euro. Daarvoor heb je wel goede kwaliteit en ze doen wat er belooft wordt. De verkrijgbaarheid is wel nog een punt. Rapha kleding koop in je Nederland alleen nog bij John Knoops in Mierlo. Bestel je ze online bij Rapha, bestel dan samen met iemand anders iets of koop er meteen wat anders moois bij want de bezorgkosten zijn nog eens 15 euro. Als je dan alleen de oversokken besteld, is weer net te duur.
Rapha Oversocks
Zwart, Wit, Geelgroen
small/medium, large/x-large
EUR 25,-

Via Rapha