Als je denkt aan wielerhandschoenen met extra comfort dan denk je al snel aan “gel”. Deels terecht, echter laat Specialized met Grail zien dat je met een andere benadering ook extra comfort kan bieden.

Handschoenen zijn bijna op dezelfde manier met de wielrenner verbonden als de zonnebril. Voor de een is het alleen voor de esthetiek, voor de ander is het een noodzaak (dood gevoel) en voor de “geluksvogel” is het beide. Maar er is ook een groep die ze misschien wel zouden willen gebruiken omdat hun vingers gevoelloos worden, zoals in de koers, maar die door het gebrek aan controle en gevoel hier toch vanaf zien. Ze gebruiken dan nog wel handschoentjes, voor de grip, maar deze zijn zonder extra comfortmaatregelen zoals gel, om het gevoel met het stuur maximaal te houden. Specialized’s Grail handschoenen kunnen voor deze renners een uitkomst bieden.

Er is namelijk behoorlijk wat tijd gestoken in de ontwikkeling ervan. Het houdt bij Specialized ook niet op bij de fiets, ze willen ook rekening houden met de renner (m/v) en zijn lichaam. Dit doen de ze onder andere via hun Body Geometry (BG) concept. Het is populair om profs in te zetten bij de ontwikkeling van producten omdat die kunnen putten uit ervaring in extreme omstandigheden. Dat doet Specialized ook, maar ze zetten ook artsen actief in. Die kunnen hun kennis van het menselijk lichaam gebruiken en bekijken hoe veel van de klachten voorkomen kunnen worden. Voor deze handschoenen heeft er een handchirurg meegewerkt.

Een van die veel voorkomende klachten is gevoelloosheid in de handen. Doorgaans heeft dat te maken met drukpunten waardoor zenuwen of bloedtoevoer wordt afgekneld en je een ’dood’ gevoel ervaart in delen van je handen. Erg vervelend als je er last van hebt, want er zijn maar zoveel posities die je met je handen op je stuur kan hebben. Je komt snel terug bij je voorkeurs-positie. Niet alleen wielertoeristen hebben daar last van, profs evengoed. Maar die staan dus niet te springen om een in gel gehulde handschoenen omdat ze maximale controle willen houden over hun stuur.

Andersom gedacht
Als er gel padding gebruikt wordt in een handschoen bevindt die zich typisch op de muis en zijkant van je handpalm omdat die op het stuur rusten. Hiermee wordt de druk verdeelt en is er minder kans op knellen. Bij de Grail handschoenen pakken ze het alleen net iets anders aan. Er is namelijk wel degelijk een padding gebruikt, maar precies op die plek waar deze normaal niet snel geplaatst wordt. Het idee erachter is dat er daardoor een egaler ’oppervlakte’ ontstaat met minder drukpunten. De (gel) padding zit in het midden van je handpalm. Ze noemen het de Equalizer pad, om het geheel ‘te egaliseren’ dus.

Afgezien van het deel met de padding zijn de handschoenen verder erg dun. Dat is goed, want hoe dunner de handschoenen, des te beter is het contact met het stuur en daarmee de controle. Bovendien gaat padding ook ten koste van het ademend vermogen. De padding in het midden van de Grail handschoenen blokkeert ook het ademen, maar dat hebben we niet als hinderlijk ervaren. Let wel, de ene hand is de andere niet, dus niet iedereen zal meteen van zijn gevoelloosheid verlost zijn bij het gebruik van de handschoenen. Ondanks wat de naam dus doet vermoeden is dit misschien nog niet de heilige graal onder de handschoenen, maar wel een mooie stap in die richting. In de toekomst komt er ook een handschoen met iets meer padding, maar met hetzelfde idee van drukverdeling. Deze zal een uitkomst moeten bieden voor de renners die wat meer comfort nodig hebben.

Erg handig zijn ook de twee lusjes aan de binnenkant van de wijs- en middelvinger waardoor de handschoen makkelijk uit kan trekken. We waren ook blij dat er geen klittenbandsluiting gebruikt is. Die gaat op den duur minder goed functioneren en dan laat het sneller los. De handschoen blijft ook prima zitten zonder, zo blijkt. En die loopneus komt ook aan zijn trekken dankzij de zachte stof die is gebruikt op de duim. Voor de dames is er ook een dames versie van de Grail.

Details
Specialized BG Grail Road handschoenen
Getest in maat L
Adviesprijs: EUR 39,90
Meer info bij Specialized

Plus
+ Grail padding in de handpalm werkt echt en biedt meer comfort terwijl de handschoen dun blijft
+ Goede pasvorm
+ Elastiek sluiting

Min
– Geen

Conclusie
Er is veel energie gestopt in de ontwikkeling van het Grail concept en het is wonderlijk hoe een ogenschijnlijk eenvoudig product als de wielerhandschoen toch nog verbeterd kan worden. Wil je goed contact met je stuur houden, maar vragen je handen ook om extra comfort, dan bieden deze Grail handschoenen het beste van twee werelden met een geheel eigen benadering. Daarbij zitten ze verder ook nog eens erg comfortabel om de rest van je hand. Ze sluiten overal goed aan zonder te knellen en bovendien is de klittenbandsluiting (die vaak gebruikt wordt en die na verloop van tijd makkelijk los gaat laten) achterwege gelaten. En eerlijk is eerlijk, het oog wil ook wat. De handschoenen zien er ’clean’ uit, met weinig branding van de Amerikanen. Chapeau!

Specialized-Grail-Road-01 Specialized-Grail-Road-02 Specialized-Grail-Road-04 Specialized-Grail-Road-03

Gerelateerd