Vorig jaar reed Hendrik ruime tijd rond met het Specialized Power zadel en met name zijn achterwerk was daar blij mee. Momenteel rijd ik rond op een Specialized Crux cyclocrosser, waar een Power ‘Arc’ zadel op zit. Een model dat afgelopen jaar op de markt is gekomen.

Net als het Power zadel is deze verkrijgbaar in drie types: de Power Arc, de Power Arc Pro en de Power Arc Expert. Laatstgenoemde is het model dat op de cyclocrosser zit. De Expert is de goedkoopste variant met € 129,90 voor een zadel van 256 gram. Dit geldt voor de 155 mm brede variant. Het 143 mm zadel is 13 gram lichter. In eerste instantie lijkt er weinig verschil te zitten tussen het Power zadel en het Power Arc zadel. Ook dit zadel heeft een kortere punt, een sleuf in het midden en SWAT-bevestigingspunten. Wat dat precies inhoudt, kan je lezen in eerdergenoemde review.

Het verschil
Maar waar zit het verschil dan wel in? Het Power Arc zadel is ronder. Wanneer je de zadels naast elkaar ziet, valt op dat de randen van de Arc meer naar beneden lopen. Ook het middengedeelte is iets smaller. Het zadel gaat wat sneller van een brede achterkant naar de smalle (en korte) punt. Dit in combinatie met de rondere vorm zorgt voor meer comfort en ruimte ter hoogte van je lies bij de trapbeweging.

Om dit goed met elkaar te kunnen vergelijken heb ik meerdere (zowel korte als lange ritten) met beide zadels gemaakt. Wat betreft het Power zadel ben ik het eens met Hendrik als het op comfort aankomt, maar wanneer je dan je achterwerk op het Power Arc zadel zet merk je dat het nog beter kan. De rondere vorm van de bovenkant van het zadel maakt dat je wat meer contact hebt met het zadel. Hierdoor verhoogd het wat mij betreft niet alleen het comfort maar ook de controle met de fiets. Zeker bij het cyclocrossen iets wat goed van pas komt. Het smallere middengedeelte biedt net wat meer ruimte zonder dat je de feeling met de fiets verliest. Bij een rit/wedstrijd waarbij er veel hobbels in de ondergrond zaten had ik met het Power zadel af en toe last van schuurplekjes in m’n lies. Dat is met het Power Arc zadel nog niet voorgekomen.

De eerste indruk van het Power Arc zadel is een zeer positieve wat mij betreft. Maar zoals al vaker opgemerkt is een zadel erg persoonlijk en afhankelijk van het achterwerk dus eerst zelf even passen.

Meer info bij Specialized

 

Gerelateerd