Er is bijna geen onderdeel aan het fietsen, in welke discipline dan ook, waar Specialized niet iets voor heeft. Ook kleding, en we kunnen na deze review wel zeggen dat ze dit niet even voor erbij doen.

Want ze hebben zoveel verschillende producten voor de fietser. Is het dan niet beter om je op een paar producten te concentreren en daar heel goed in te zijn? Bij sommige merken is dat soms wel een goed idee. Dan zijn ze van origine producent van fietsen, maar dan hebben ze er nog een paar producten bij waar dan ook hun naam op staat. Soms denk je dan dat ze het beter bij de fietsen hadden kunnen laten. “Schoenmaker, blijf je leest.”

Mooie woorden?
We kregen een kledingset van Specialized. Een jersey en bib short uit de SL Pro lijn. In feite hun top-kledingset, want daarboven zit alleen nog het S-Works snelpak. Specialized omschrijft de SL Pro lijn als kleding voor renners die altijd vol gas op de fiets zitten. Hoe uit zich dat dan in de kleding? Als je op hun website kijkt, lees je vooral heel veel marketingtermen. Dat is niet verwonderlijk, merken zoeken altijd naar nieuwe technieken en daar horen nieuwe en flitsende namen bij. Soms is dat een beetje vervelend, maar het is ook wel fijn om te zien wat je dan krijgt voor je geld. Ik ben pas achteraf gaan kijken hoe Specialized de kleding omschrijft, en ik kon meeste features wel terug herleiden naar mijn ervaringen.

De Form Fit bijvoorbeeld. Dat merk je meteen als je de kleding aantrekt. Het zit als gegoten en daarmee heel prettig. Geen compressie of iets dergelijks, maar lekker nauwsluitend. Het voelt snel op de een of andere manier. Het flapt niet in de wind en toch zit het comfortabel. Of je nou boven op het stuur zit, onderin de beugels of staat op de pedalen. Check, klopt dus, die form fit.

VaporRize en Cold Fabric zijn wat minder spannende termen die betrekking hebben op de stof. Het zit dus prettig als het gaat om de pasvorm, maar het voelt ook prettig op je huid als je geen ondershirt aan hebt. Voor de review heb ik bewust een keer zonder ondershirt gereden en ik was positief verrast. Niet elke jersey is even prettig om direct op de huid te dragen namelijk, maar deze dus zeker wel. Het voert zweet ook heel goed af, al moet je niet verwachten dat je helemaal droog blijft bij flink transpireren. Je hebt geen kletsnat stuk stof aan je lichaam vastgeplakt zitten. Dit is dan dus te danken aan de Cold Fabric. Check!

De cuffless mouwen moeten bijdragen aan de aerodynamica en het comfort. Hoewel ik het eerste niet heb gemeten, kan ik wel zeggen dat het lekker zit. Het sluit rondom mijn arm perfect aan, flapt dus niet, en het zit simpelweg heel fijn. Eenvoudig maar effectief dus.

De broek maakt een prima set
Bij de beschrijving van de SL Pro Bib Short zie je veel overeenkomsten met de jersey. Niet heel raar omdat het dezelfde lijn is. Wat betreft uiterlijk is het ook onmiskenbaar een set met de blauwe vlakken. Ook hier de VaporRize en Cold Fabric technologie en de pasvorm is super. Je moet hem even goed omhoog op zijn plek trekken, met name de pijpen vanwege de gripper, maar dan zit hij ook de hele rit goed op zijn plek. Niet te strak, comfortabel. In de ‘manchette’, als je dat zo mag noemen bij een broek, bij de gripper, zitten siliconen verwerkt en die doen hun werk meer dan goed. Klinkt wellicht logisch, maar als je met een broek hebt gereden waarvan de pijpen niet blijven zitten, weet je wel beter.

De bretels zijn dun en rekbaar en daardoor heel prettig. Evenals het deel om je buik. Daar zit een extra ‘stretchy’ paneel dat laag zit en makkelijk is als je even moet plassen. Belangrijker is eigenlijk de zeem, of de Body Geometry SL Pro Chamois. Die moet voor het meeste comfort zorgen en ik kan niet anders zeggen dan dat deze uitermate goed is. Je kan er prima lange dagen mee maken, zonder irritaties of wat dan ook. De pasvorm is ook goed, hij blijft goed op zijn plek zitten.

Ook nog: UV bescherming en zweetproof zakje
Nog het vernoemen waard vind ik de UV 30 ‘Deflect’ bescherming die in de jersey verwerkt zit. Bij de broek is dit zelfs UV 50. In volle zomer, zeker in het buitenland, is dat zeker een plus die je niet moet onderschatten. En zo nauw als het shirt om je lichaam zit, zoveel ruimte bieden de drie zakken op de rug. Groot genoeg om alle essentiële zaken mee te nemen en dan is ook het derde afsluitbare en ‘zweetvrije’ zakje. Niet waterdicht, maar het houdt het zweet tegen aan de binnenkant. Groot genoeg voor de grotere smartphones, zoals een iPhone 7 Plus bijvoorbeeld.

Details
Specialized SL Pro Jersey en Bib Short
Beide getest in maat L
SL Pro Bib Short – weegt 211 gram – adviesprijs € 169,90
SL Pro Jersey – weegt 178 gram – adviesprijs € 119,90

Conclusie
Niet veel merken die ooit begonnen zijn met het maken van fietsen slagen erin om ook andere goede producten voor de fietser te maken. Met de SL Pro Jersey en Bib Shorts bewijst Specialized dat dit wel kan. Je zal na het lezen gemerkt hebben dat ik behoorlijk enthousiast ben over de set, maar dat komt omdat het mijn verwachtingen overtrof. De set komt met stip binnen in mijn lade met favoriete fietskleren. Zowel de jersey als de bibs zit erg goed en prettig waardoor je het graag een volgende keer aantrekt. En al gaat mijn voorkeur vrijwel altijd uit naar een zwarte wielerbroek, het ziet er toch wel goed uit als set. De bescheiden branding met maar een paar logo-tjes spreekt mij ook aan. De broek is dan weer minder makkelijk te combineren met een andere jersey, tenzij die een effen kleur heeft, maar dat is niet voor iedereen een struikelblok. De prijs voor de set mag je gerust stevig noemen. Met € 299,80 voor een jersey en bib shorts zitten ze wat betreft prijsstelling duidelijk in het hogere segment. Te duur? Goed zittende kleding waar je je lekker in voelt en je zonder problemen uren mee kan fietsen is mij best wat waard. Naar mijn mening zitten ze met de set wat betreft de kwaliteit ook in het hogere segment. Zeker geen weggegooid geld dus. En bovendien is die glimlach als je de set weer uit kast haalt onbetaalbaar.

 

Gerelateerd