Opeens zie ik meerdere Specialized ambassadrices in mijn omgeving in een glanzend blauw tenue fietsen. Zowel op de weg, als op de mountainbike. Een geometrische print met vele frisse tinten blauw en die ziet er goed uit. Van fietskleding met een goede kleur word ik namelijk enthousiast, want alles is beter dan standaard zwart. Tijd om deze vrolijke kit te testen tijdens mijn trainingen op de weg.

Women’s SL PRO Jersey
Als ik deze jersey dichtrits, voel ik meteen hoe mooi strak hij aansluit van voren. De voorkant van dit shirt is van heel dun en zacht Lycra, zo dun dat het aanvoelt als een tweede huid. Ik denk dat dit is wat ze bedoelen met ‘Form Fit’ dat op het labeltje staat. Door het naadloos aansluiten zit het niet alleen heel fijn, maar ziet het er ook aerodynamisch-voordelig uit. De buitenkant van de mouwen is van hetzelfde materiaal, waardoor de mouwtjes strak aansluiten rond je bovenarmen. Een strakke racefit dus die door de stofkeuze lekker zit. En bovendien glanst het Lycra heel mooi als de zon erop schijnt. Naast dat het goed aanvoelt ziet het er gelikt uit, en dat is altijd mooi meegenomen.

Het halsje is van hetzelfde glanzende Lycra gemaakt, de zachte dunne stof is een goede keuze om een kraagje niet te laten irriteren. Motiverend is ook de tekst aan de binnenkant: ‘Your ride. Your rules’. Toch net wat extra motivatie voor het beginnen van je training of race als je je shirt aantrekt. Alle overige delen van de jersey – dat zijn de oksel-, zij- en rugpanelen zijn gemaakt van een licht geperforeerd materiaal. Als je de jersey tegen het licht houdt kijk je er zelfs een beetje doorheen. Goed om te weten hierbij is dat, ondanks dat de stof licht doorschijnend lijkt, het toch een zonprotectie biedt (UV 30). Deze geperforeerde stof voelt iets ruwer aan dan het materiaal van de voorkant, maar het ademt beter. Na flink trainen merk ik dat het gladde Lycra aan de voorkant van de jersey wat zweterig aanvoelt, terwijl mijn rug een stuk droger is. De stof laat door de gaatjes het zweet goed verdampen. Het voordeel is dat wanneer je losfietst na het trainen, je het niet zo snel koud krijgt op je rug. Het zweet zit namelijk nu niet in de stof geabsorbeerd, maar is eerder al afgevoerd en verdampt. De gladde stof zit fijner en sluit beter aan, maar deze geperforeerde stof kan beter ademen. Ik denk er gekozen is voor de juiste stof op de juiste plek.

Aan de achterzijde is de jersey voorzien van 3 ruime zakjes met een open bovenkant. De zakjes vallen goed op, doordat er gekozen is voor een veel lichtere kleur blauw dan de rest van de jersey. Bovendien pronkt er een grote neon roze S op het middelste zakje. Ik kan er makkelijk mijn banden en pompje in kwijt, en zelfs een bidon. Aan de bovenkant zijn de vakjes voorzien van een elastieken band. Je kan er veel in kwijt doordat er veel rek zit in de stof van de zakjes, maar het elastieken bandje zorgt dat het vakje optimaal gesloten is en er niks uitvalt. Ook zonder vulling sluiten de zakjes mooi straf af, wat wel handig is als je met deze jersey wil racen. De twee buitenste vakken zijn aan de zijkant voorzien van een reflecterend schubbetje. Een klein detail misschien, maar het zorgt wel dat je met de schemering net wat meer opvalt als er autolicht opvalt.
Op het middenvak met de Neon S zit een extra buitenvakje met rits. Deze is aan de binnenkant voorzien van een waterproof binnenkant aan de rugzijde. Er past precies een Iphone 7 in, en dus ook iedere kleinere telefoon. In dit vakje kun je dus prima je telefoon opbergen zonder dat hij nat wordt van het zweet. Er zit een gaatje in de achterwand van dit vak geperforeerd, en op diezelfde plaats ook in de jersey zelf. Zo kun je de kabel van je oortjes onder de jersey door laten lopen over je rug. Zelf vind ik dit heel handig, want dan kun je als je je oortjes uit wil doen ze over het kraagje van je jersey laten hangen. En daarna ook weer makkelijk terugvinden om in te doen. Verfijnde details die erg functioneel zijn. Wat wel goed is om te beseffen is dat de buitenkant van dit vakje niet van waterproof materiaal is. Opspattend water van de weg of een regenbui maakt je telefoon dan wel nat.
Aan de onderkant heeft deze jersey een elastieken band met een fluor roze siliconen binnenkant. Door het elastiek stuit het strak aan, de siliconen houden de jersey goed op zijn plek.

Specialized Women’s SL Pro Jersey
Geteste kleur: Cobra Blue/Geo Fade
Materiaal; Polyester/Lycra
Maten: XS – XL (getest in S)
Prijs: € 109,90

Women’s SL Pro Bib Shorts
De Lycra van deze broek glanst nog mooier dan de voorkant van het shirt. De stof voelt ook wat stugger aan, wat je nog beter merkt als je de broek aan hebt. Doordat de Lycra van de broek wat steviger is, met name de zijpanelen, geeft het daar een fijne compressie. Deze zijpanelen zijn voorzien van de zelfde grafische print als die van de jersey. Doordat de print alleen daar zit, is het niet in overdaad aanwezig. Toch veel kleur, maar door de juiste tinten en panels niet schreeuwerig. Hier en daar zitten op de broek enkele roze specialized S’en. Subtiele roze details, en in mooi contrast met het blauw.

De broek is voorzien van een super zachte zeem die vrouw specifiek gevormd is. Er zit dikkere padding op de contactpunten met het zadel. Met name waar je zitbotjes op het zadel drukken zit een extra dikke laag. En blijkbaar zit die verdikking precies op de goede plek van de zeem, want hij zit echt heel lekker. De padding aan de voorkant is perfect van dikte, aan de achterkant had het van mij wel iets dunner gemogen. Ik heb liever iets meer contactgevoel met met mijn zadel als ik aan het trainen ben of een koers rijd. Voordeel is wel dat je ook op langere ritten erg comfortabel zijn met deze broek.

Deze bibshort heeft nog een detail waarmee duidelijk wordt dat hij ook prima geschikt is voor een duurrit. Een leuke gadget is namelijk dat hij op de rug voorzien is van een snufje waardoor je een plaspauze kan inlassen zonder dat je al je bovenkleding moet uitdoen. Dit is de derde damesbroek die ik aan heb die dat kan, maar weer op een andere manier dan de vorige twee. Deze keer met een kliksysteem laag op de onderrug, welke je blindelings kan open- en dichtklikken door de magneet die erin verwerkt zit. Hierdoor heb je nog steeds twee banden om je schouders waaraan de broek blijft hangen zoals ik gewend bent. Dat werkt erg prettig.

Wel moet je opletten dat je geen grote spullen in het middenvakje van je jersey doet die daar wat uitsteken. Die drukken dan precies op het kliksysteem dat midden op je ruggengraat zit. Ik merkte dat toen ik mijn pompje in het middenvak had, waardoor de magneetsluiting begon te irriteren op mijn rug. Spullen van die grootte dus in een van de twee andere vakken, en dan is dat ook geen probleem. De bretels van deze broek zijn flinterdun, het lijkt wel papier maar voelt toch stevig aan. Ze hebben eenzelfde soort perforatie als de stof op de jersey. Heel luchtig en ademend dus ook weer, en doordat het zo dun is sluit dit ook weer volkomen aan. Wat me opviel was dat er een over de witte band zigzaggend enkele grijze draden lopen, wat carbon vezel blijkt te zijn. Waarschijnlijk is het het carbon dat zorgt dat het dunne materiaal toch stevig is. En daarnaast vind ik het ook gewoon cool, carbonvezels in je fietskleding.

Liever een hoge voorkant dan een over de rand piepende buik
Wat ik echt een pluspunt vind aan de broek is de manier waarop hij aan de buikzijde is afgewerkt. Lekker hoog, waardoor hij makkelijk tot over je navel valt. Liever wat aan de hoge kant als het aan mij ligt, dan een buik die telkens net wat over de rand piept. De hoge dubbelgeslagen rand in een overlappende V vorm zorgt voor extra versteviging bij je onderbuik. Ik moet toegeven dat hij met een adviesprijs van € 169,90 niet goedkoop is, maar de pasvorm is subliem en het geld waard.

Aan de onderkant sluit de broek op de benen aan met een ultra dunne gripper. Deze is aan de binnenkant voorzien van vele siliconen bolletjes, die de beenbanden op de plek houden. Bij het aantrekken voelt het wat stroef aan op de huid door de siliconen die een beetje blijven plakken. Maar als de band zo hebt zitten als je wilt, blijft ie ook waar die zit. Goed aansluitend, en ook nog eens gegarandeerd haarscherpe zonnelijntjes. En terwijl sommige dames broeken nog wel eens wat aan de korte kant kunnen zijn, heeft deze een ideale lengte naar mijn mening.

Specialized Women’s SL Pro Bib Shorts
Geteste kleur: Cobra Blue/Geo Fade
Materiaal; Polyester, Lycra, Nylon.
Maten: XS – XL (getest in S)
Prijs: € 169,90

Conclusie
Deze kit is ideaal voor trainingen en koersen, door de strakke race fit. Er is tevens gekozen voor lichtgewicht en ademende materialen, ook zeer geschikt voor warme zomerse ritten. De materialen stralen kwaliteit uit en zo voelt het ook. Op de plekken waar de broek aansluit op het lichaam, is gekozen voor flinterdunne stoffen. De elastische beenbanden en de bretels waar carbon in zit verwerkt sluiten naadloos aan. Aan de voorkant zit de broek hoog en geeft extra versteviging door de V-vormige afwerking. De pasvorm van deze kit is hierdoor echt fijn. Deze kledingset is tevens geschikt voor langere ritten. Dit door de zeem die op sommige plekken extra padding heeft, maar met name door het magneet kliksysteem achter op de bretels waardoor je makkelijk een plaspauze kan inlassen. Er is gekozen voor frisse kleuren en een gave print op zowel de jersey als broek. Een vrolijke outfit die zware trainingen toch net wat leuker maakt. Voor de nieuwe collectie hebben ze de kleuren vernieuwd, dus moet je even kijken bij Specialized welke kleur jouw voorkeur heeft.

Meer info bij Specialized