In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de NoRain lijn van Sportful juist voor ín de regen. Eigenlijk moeten we duidelijker zijn. De NoRain lijn van deze broek is ook van de Fiandre lijn en ‘Fiandre’ is Italiaans voor Vlaanderen, de lijn voor de echte “Flandrien” die fietst door weer en wind. Wij kregen de Fiandre NoRain Bibtight opgestuurd, een lange wielrenbroek voor het slechte weer.

Looks
De broek is overwegend zwart met bij de bretels rode biezen. De rug is grotendeels bedekt en de voorkant loopt lekker hoog door (tot je navel ongeveer). Vanaf de navel is de stof naar boven gemaakt van een soort mesh.  Bij de enkels zit een ritsje zodat je de broek makkelijker over je voeten krijgt. Ook zit er een brede antislip-rand die ervoor zorgt dat de onderkant ook onderaan blijft zitten.

Op de rechter broekspijp staat ter hoogte van je knie een kleine S, het Sportful logo. Op de linker broekspijp staat “norain” met daaronder in het klein “nanotechnology water repellent”. Omdat dit alles in het zwart op de zwarte broek staat is het bijna niet te lezen. Na een paar keer rijden kwam ik er pas achter dat er wat op de linker broekspijp stond. De zeem die in deze broek zit is de TC PRO. Deze zeem is vooral voor sportieve rijders. Hij is iets minder dik dan de Total Comfort zeem. De dikte van de TC PRO verschilt per plek, maar zit tussen de 9mm en de 14mm.

Dan op de plek van je achterste, daar zit een rode verticale streep met het Sportful logo en tekst Fiandre. Dit is allemaal onderdeel van een flap die over je achterste heen zit. Dit zit wel zo strak dat je het in eerste instantie niet eens doorhebt. Maar deze flap moet het water en de vuil extra tegenhouden. De flap is niet vastgestikt waardoor je minder naden hebt. Want naden zijn maar lastig wanneer je een kledingstuk waterdicht wil hebben.

In de regen
En daar gaan we dan, fietsen in de regen. Door de dikke stof die goed om je benen sluit en aan de binnenkant lekker zacht voelt, begin je lekker warm aan je fietstocht. Het aantrekken gaat wel ietsje stroef en je hoort de wat naden kraken bij de eerste paar keer aantrekken. Maar niks is stuk gegaan in de tijd dat wij ermee gereden hebben. De hoge voorkant zorgt voor een warme onderbuik wat zeker in de regen en de kou die daar vaak bij hoort, erg fijn is. De broek is water repellent of waterafstotend in het Nederlands. Dit zorgt het water ook erg moeilijk er doorheen komt. We hebben dit getest door de stof in een kommetje water te leggen en er komt geen water doorheen. Toch erg vreemd, omdat wanneer je de stof uitrekt, je er met een beetje moeite doorheen kan kijken?!? En toch komt er geen water door wanneer je hem in een kommetje water legt. Bizar, maar dat zal die nanotechnologie wel zijn. De plekken op je boven benen en de knieën hebben een dubbele laag en werken erg goed tegen de regen. Je bovenbenen blijven lekker droog. Het opspattende water dat je achterkant van je onderbeen raakt zorgt dat dit wel wat koel wordt, hier wordt maar 1 laag gebruikt. Maar op de een of andere manier heb je hier geen last van, je benen blijven lekker warm en trappen lekker door.

Door het ritsje bij de enkels kun je broek inderdaad makkelijk aantrekken. Het reflecterende stukje stof heeft in de praktijk weinig zin omdat je tijdens de momenten dat je met deze broek gaat fietsen, je vaak ook overschoenen aan zult hebben. Deze overschoenen zitten dan over het grootste gedeelte van het reflecterende gedeelte. De zeem zit prima en ook na wat langere afstanden houd hij zich goed. Het is niet de dikste zeem, maar voelt lekker sportief. Het flapje bij je achterste valt helemaal niet op. Het enige wat wel opvalt is dat je achterste er iets platter uitziet dan bij andere wielerbroeken en dan moet je goed kijken om te zien dat dit komt doordat er nog een extra flapje overheen zit. Dit houdt vooral het opspattende water tegenhoudt. Erg goed gedaan.

Details
Sportful Fiandre Norain Bibtight
Adviesprijs EUR 149,-
Verkrijgbaar in maten XS tot 3XL, getest in L
Meer info op Sportful

Plus
+ lekker warm
+ echt waterafstotend

Min
– bij warmer weer is hoge voorkant snel aan de warme kant

Conclusie
Een lekkere winter/voorjaar/herfst broek voor een erg scherpe prijs. €149,- voor een broek die ook echt waterafstotend is. De afwerking van deze Sportful broek is prima. Geen grote logo’s en de broek is heerlijk warm. Ook na een paar uur in de regen te hebben gefietst, blijft het gemakkelijk fietsen met deze Fiandre NoRain. Wanneer de temperatuur weer wat hoger wordt is de broek snel te warm, mede door de hoge voorkant die daardoor met lage temperaturen juist weer lekker warm is. Het is of het een of het ander.

sportful-norain-bib8 sportful-norain-bib7 sportful-norain-bib6 sportful-norain-bib4 sportful-norain-bib3 sportful-norain-bib2 sportful-norain-bibsportful-norain-bib9

Tags: