Zoveel fietsers, zoveel smaken. Het is best moeilijk kleding te ontwerpen en maken die en een groot publiek aanspreekt én de connaisseurs ook kan bevredigen. Het is een kwestie van de gevoelige balans vinden tussen design en functie… en om maar meteen met een eerste conclusie in huis te vallen: dat lukt het Italiaanse Sportful best aardig.

Bodyfit Pro Classic Jersey- Gesoigneerd
Want waar sommige kleding uit het land waar fietsen gelijk staat aan passie een soms beetje over de top gaat, daar kiest Sportful voor subtiele en strakke lijnen. De set die ik test bestaat uit de Bodyfit Pro Classic jersey en Total Comfort bibshort. Het shirt is een fraaie combi van lichtgrijs en fluorescerend geel terwijl de broek gaat voor klassiek zwart met reflecterende details. Het valt me op dat ik complimenten krijg uit heel verschillende hoeken. Van op en top gesoigneerde weekendfietsers tot snelle racers, ze reageren vrijwel allemaal positief op de set. Dat is alvast mooi meegenomen.

Want hoewel stijl belangrijk is (misschien wel het allerbelangrijkste want zou je in een set rondrijden die je echt lelijk vindt?) waarderen we functionaliteit ook. Het fietsshirt scoort meteen punten door de moderne (lees iets langere mouwen) snit zonder té racey te zijn. Alles sluit lekker aan, maar zonder te klemmen of te snijden als je de fietshouding aanneemt. Het is geen op en top zomershirt, daar is het materiaal net iets te dik voor en het shirt heeft nergens gaas-stof of iets dergelijks. Sportful heeft daarvoor de Pro Light Jersey, als je hiernaar op zoek bent. Groot pluspunt vind ik de rits die wat grover is uitgevoerd dan je normaal gesproken gewend bent van een wielershirt. Hierdoor kun je ‘m echt in elke positie met één hand bedienen, en dat is zeker tijdens een klim of afdaling een lekker gevoel. Wat ik mis is een zakje met rits achterop, ik vind het toch altijd een fijn gevoel om daar je sleutels veilig in op te kunnen bergen. Ook zijn de naden niet plat afgewerkt, maar ik voel ze niet, dus misschien is het bij een shirt zoals deze, dat niet supernauw aansluit, niet echt een probleem. En om dan toch nog terug te komen op het uiterlijk, de kleurcombinatie werkt goed, en is een goede mix van strakke vormgeving en functionaliteit. De verhoogde zichtbaarheid is in deze kleurstelling een fijne bonus.

Sportful Bodyfit Pro Classic Jersey
Adviesprijs: € 100,-

Total Comfort Bibshort – Strakke details
De Total Comfort broek bevalt ook goed. De ietwat mat zwarte kleur en subtiele details zijn zeker stijlvol. Maar ook hierbij kun je pas echt een oordeel vellen als je er mee gereden hebt. De broek sluit wat keuzes in model perfect aan bij het shirt. Het zit sportief, maar heeft geen race fit. De compressie is dus subtiel, maar de broek blijft wel heel prima op zijn plek zitten zonder te schuren of vervelend aan te voelen. Sterker nog, Sportful kiest voor een iets dikkere zeem (18mm) dan veel andere merken… en dat merk je. Vooral tijdens langere ritten (lees: boven de 120 kilometer) is de broek opvallend comfortabel. De zeem dempt alles goed zonder dat je het gevoel krijgt dat je op een kussen rijdt en contact met je zadel verliest. Mooi detail: de heupen hebben geen naad hebben maar zijn strak gesneden en voorzien van een soort van gripper-blokjes aan de binnenkant op de schouderstukken. Hierdoor voel je het bovenstuk van de broek nauwelijks en blijft deze heel fijn op zijn plek zitten zonder te strak aan te voelen. Ze hebben er zelfs een mooie video met uitleg over gemaakt. (zie helemaal onderaan).

Sportful Total Comfort Bibshort
Adviesprijs: € 150,-

Overall ben ik onder de indruk van de Sportful jersey en bibshort. Zowel in stijl als functionaliteit maken ze bij Sportful een aantal duidelijke keuzes die volgens mij veel fietsers aan zullen spreken. De set oogt modern en van nu, is comfortabel (vooral tijdens langere ritten merk je dat) en is mede door de fluorescerende details ook nog veilig. Enige is wel dat je even goed op de maatvoering moet letten, die is ook lekker Italiaans. Waar ik normaal gesproken een small of medium draag, moet ik hier uitwijken naar een L voor broek en jersey. Iets waar je bij het passen/bestellen even bewust van moet zijn.

Pluspunten:
– modern uiterlijk
– functionaliteit en comfort
– goede pasvorm

Minpunten:
afwerking naden shirt binnenkant kan netter

Conclusie
Deze Sportful kleding set is een goede keuze als je in de markt bent voor kleding voor langere ritten die je op veel momenten behalve op de allerwarmste dagen aan kan. Houd je van strak en modern en functie boven vorm, dan is Sportful sowieso een merk waar je eens naar moet kijken. Behalve dat ze kledingsponsor zijn van Peter Sagan, die erg blij is met het merk, maken ze veel verschillende kleding die niet misstaat in de kast van de serieuze en stijlbewuste wielrenner.

Meer info bij Sportful