Er zullen weinig wielerliefhebbers in Nederland zijn die ze niet herkennen; de zwarte bidons met oranje dop van Sportvoedingwebshop. De mannen achter deze zwart-oranje bidon timmeren al jaren aan de weg in hun winkel waar ze alle denkbare vormen van sportvoeding verkopen. Naast een webshop is het overigens ook een fysieke winkel waar je langs kan gaan voor tips en adviezen.

Met de kennis en ervaring die zij door de jaren heen hebben opgedaan, hebben ze een jaar of twee geleden de stap durven zetten om een eigen productlijn te lanceren. Dezelfde herkenbare zwart met oranje kleurstelling gevuld met de kennis en ervaring van de sportvoeding-experts tegen een betaalbare prijs. Althans, dat is wat ze zelf zeggen. De reden van deze relatief lage prijs is dat zij zelf de distributie doen. Vanuit de fabriek gaat het rechtstreeks naar de (web)shop en vandaar uit naar de klant. In tegenstelling tot veel andere merken, waarbij de extra schakel van importeur/distributeur ertussen zit en dat moet logischerwijs ook bekostigd worden. Ze bieden een ruim assortiment met onder andere energy bars, energy gels, recovery drinks, carb loader en electrolyte tabletten.

Energy bar
De energy bar van Sportvoedingwebshop hebben ze in drie verschillende smaken nl; Strawberry/Banana, Lemon en Salty Electrolyte. Voor alle repen geldt dat er geen kleur en smaakstoffen zijn toegevoegd en dat de smaak die je proeft op een natuurlijke manier tot stand is gekomen. De Strawberry/Banana is een ‘droge’ reep met een yoghurtlaagje. Het ‘easy to eat’ zoals op de verpakking staat klopt zeker. De smaak neigt wat meer naar Strawberry dan banana maar ik vind ‘m lekker. De smaak is overigens niet overheersend zoet of sterk; wat dat betreft is het een neutrale reep die niet als een blok op de maag valt.

De Lemon en Salty Electrolyte zijn beiden een ‘kleffe’ reep, al klinkt dat wat negatief, maar dat is zeker niet zo bedoeld. Deze hebben geen ‘easy to eat’ vermelding, en het kost inderdaad iets meer moeite om deze weg te happen. Misschien een klein nadeel, echter staat daar wel tegenover dat beide repen niet smelten. Dit in tegenstelling tot het yoghurtlaagje dat om de Strawberry/banana zit. Qua smaak zijn deze repen ook neutraal en niet overheersend. Persoonlijk ben ik niet zo’n limoen-fan, maar dit maakt wel dat er wat te kiezen valt qua smaak. De Salty Electrolyte is qua smaak wat lastiger te omschrijven. Het is overgenis niet zo dat hij ook daadwerkelijk naar zout smaakt, maar vult wel je zout en electrolyten aan die je met name bij warm weer veel verliest. Hij smaakt wat mij betreft beter dan de Lemon. Doordat eigenlijk alle repen een neutrale smaak hebben zal deze reep je niet snel tegen gaan staan, maar je kan uiteraard je voorkeur kiezen.

Energy gel
Bij de energy gel, de kleine in dit geval, geldt eigenlijk hetzelfde als voor de energy bars als het om de smaak gaat. Niet overheersend, maar een lichte smaak die je naar voorkeur kan kiezen. Echter zit er tussen de energy gels wel het verschil dat de Lemon variant ook cafeïne bevat. De toevoeging van cafeïne zorgt ervoor dat je weer scherp en gefocust bent in de finale. Net als een kop koffie als je je duf voelt. Beide gels, Orange en Lemon, zijn samengesteld uit snelle ‘carbohydrates’. Zo voorzien deze gels je van koolhydraten, maar ook de suikers glucose en fructose. Deze energy gels zijn dus voor korte inspanningen en hebben een werking van maximaal 45 minuten. In het assortiment vindt je ook een long energy drink voor langzame koolhydraten tijdens langere inspanningen.

De energy gels zitten in een zakje waarvan je het topje moet afscheuren. Dit gaat vrij eenvoudig wanneer je het topje tussen de tanden klemt en met een hand de gel vasthoudt. Let er wel even op dat je dan niet te hard in de gel knijpt, om gesmeer te voorkomen. De gels zijn waterig waardoor je na nuttigen in principe niet hoeft te drinken. Ideaal wanneer je een finale ingaat of nog een half uurtje moet voordat je de top van een klim bereikt. Je merkt vrijwel direct dat de voedingsstoffen worden opgenomen in je lichaam. Naast smaak moet je hierbij ook de keuze maken of je wel of geen toegevoegde cafeïne wilt.

Prijs
Energy bar: €1,29 (verkrijgbaar in de smaken Strawberry/Banana, Lemon en Salty Electrolyte)
Energy gel Orange: €1,29
Energy gel Lemon (met cafeïne): €1,39
Sportvoedingwebshop

Conclusie
Voor alle bovenstaande producten uit het assortiment van sportvoedingwebshop geldt dat de smaak niet overheersend is. Het valt niet zwaar op de maag en door de verschillende smaken kan je naar eigen voorkeur kiezen. Misschien een mooie aanvulling voor in de toekomst dat er ook energy gels komen die wel caffeine bevatten in andere smaken dan Lemon, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Het ontbreken van de schakel importeur/distributeur zorgt voor een scherpe prijs. Qua kwaliteit kan het wat mij betreft prima op tegen vergelijkbare merken waarbij je toch vrij snel 40/50 cent meer betaalt voor een reep of energy gel. Wellicht dat je hierdoor je reepje of gelletje net even wat lekkerder wegwerkt tijdens de inspanning.

sportvoeding-gel sportvoeding-reep2 sportvoeding-reep3