Bij wielen van Syntace denk je in eerste instantie misschien aan de dikke wielen waarmee het Team Maloja Pushbikers op rijdt. Maar de wielset die wij kregen is iets minder opvallend.

De W21 R wielset is namelijk niet zo “dik”. Maar dat is ook niet het uitgangspunt van Syntace. Het doel was om een lichte wielset te maken die ook nog eens redelijk betaalbaar is. Ze hebben gekozen voor 21mm hoge velgen van aluminium. Ook de spaken zijn van aluminium. Wat opvalt is dat de remrand veel minder hoog is dan je gewend bent. De naaf die is gebruikt, is hun eigen HiTorque RS naaf met een MicroAdjust mogelijkheid. De wielen zijn geschikt voor max 110 kg.

Dan nu maar direct door naar de twee belangrijke vragen: Hoe licht is de set en wat kost deze? Volgens Syntace weegt de set 1300 gram. Wij hebben het zelf nagemeten en komen aan 1386 gram (inclusief velglint). De prijs voor de set is € 698,- Dat klinkt zeker niet verkeerd, maar hoe fietsen de wielen.

Dat de wielen erg licht fietsen is geen verrassing. 1386 gram is gewoon echt licht. Natuurlijk zijn er wielsets te vinden die nog wat lichter zijn, maar dan heb je het meestal niet meer over € 698,-. De verstelbare naaf is even wennen wanneer je nog nooit met zo’n naaf hebt gefietst. Wanneer de naaf eenmaal goed is afgesteld, dan hoef je er niet meer aan te zitten. Maar wanneer je ze zelf wil afstellen dan luistert best wel nauw. Je draait de kleine inbus los, draait met de hand het geheel met de klok mee vast, en daarna komt het belangrijke. Hierna draai je de inbus niet vast, maar draai je het geheel minimaal terug en daarna draai je de inbus pas vast. Dit komt omdat het beter is om iets speling te hebben dan dat je het geheel te vast hebt gedraaid waardoor de naaf weerstand geeft bij het ronddraaien. In de praktijk komt het erop neer dat je echt minimaal iets speling kan voelen maar ook niet meer dan dat. Zoals gezegd voelt dit een beetje vreemd als je niet echt van sleutelen houdt en er wat minder gevoel bij hebt. In principe wordt de naaf goed afgeleverd, en mocht je twijfelen dan kan je het ook de fietsenmaker een keertje laten doen.

syntace-w21r-2

Tijdens het fietsen gaat niet alleen het rollen erg licht, ook het sturen gaat heel direct. Dat was ook een beetje onze verwachting omdat je minder massa hoeft te bewegen tijdens het sturen. Maar het snelle sturen voelt erg prettig. Wanneer je een basis wielset hebt en die vervangt met deze W21R set, dan krijgt je fiets opeens een ander karakter. Veel meer een gooi en smijt fiets wordt het daardoor, erg racy. De aluminium remrand vertraagt prima ondanks dat de rand iets dunner is dan je normaal ziet. De wielset ziet er niet heel spectaculair uit, helemaal niet als je het vergelijkt met zijn grote broer, maar wielsets die gemaakt zijn om zo licht mogelijk te zijn, doen vaak water bij de wijn qua uiterlijk want dat is hij in eerste instantie niet voor gemaakt.

Plus
+ zeer licht
+ goeie prijs voor gewicht

Min
– vastdraaien naaf is voor beginner lastig

Conclusie
Een erg lichte wielset voor een goeie prijs, dat is wat het doel was van Syntace met deze W21R. En dat is zeker gelukt! De wielen rollen heerlijk en voelen in een fiets ook erg licht aan. Sturen gaat erg direct. De naaf die gekozen is vanwege het gewicht, is wanneer je eraan wil sleutelen wat lastig voor mensen die niet zo veel sleutelen aan een fiets. Maar eenmaal goed afgesteld (in principe is hij goed afgesteld vanuit de doos) hoef je er niet meer aan te zitten. Het is niet een opvallende wielset, maar alles ziet er strak en bescheiden uit en gelukkig zonder veel stickers.
Meer info via Syntace.

syntace-w21r-4 syntace-w21r-5 syntace-w21r-6 syntace-w21r-7 syntace-w21r-3