Een naam die iets heel anders doet vermoeden, maar het is stiekem een van de grootste sportbrillenmerken die er is; Tifosi. We kregen de Wasp opgestuurd om te proberen. Een sportbril met verwisselbare lenzen die goed betaalbaar is.

Je denkt in eerste instantie aan Italiaanse voetbal- of wielrenfans en niet aan een Amerikaans stel uit Watkinsville, Georgia, maar niets is minder waar. Na het verschepen van hun eerste bril in 2003 is het hard gegaan voor Joe en Elizabeth Earley en zijn ze nu één van de grootste sportbrillenmerken. Hun speerpunten zijn kwaliteit, stijl, functie en een goede prijs/kwaliteit verhouding. Eigenlijk allemaal kenmerken die heel goed bij de Wasp passen.

Eerst even kijken
No-nonsense, dat is misschien wel een goede beschrijving die bij deze Wasp past. Je zou het een klassiek model kunnen noemen. Twee aparte lenzen, terwijl één grote lens tegenwoordig de standaard lijkt te zijn. Een doorzichtig montuur dat alleen boven de lenzen langs loopt. Bescheiden van uiterlijk verder. Niet groot, niet klein. Het is geen ‘schreeuwer’. Maar het heeft wel een paar belangrijke kenmerken die we graag zien in een sportbril. Zowel het neusstuk als de poten zijn verstelbaar en kan je buigen tot ze voor jou goed staan. Daarnaast komt de bril met 3 sets lenzen voor zonnig tot zeer bewolkt weer en zijn ze geventileerd waardoor de kans op beslaan kleiner is.

Sportbril
Klinkt misschien raar, maar omdat ik contactlenzen draag heb ik altijd ook een bril op. Met fietsen althans. Mijn ogen gaan snel tranen en dan wordt het risico wat groter dat er een lens niet goed gaat zitten of dat ik er een kwijtraak. Het is voor mij dus naast een bescherming tegen de zon ook een bescherming tegen de wind. Misschien komt het door de trend van de laatste tijd dat brillen groot moeten zijn, maar in eerste instantie doet de Wasp wat klein aan als ik ermee ga fietsen. De lenzen althans, het montuur past verder goed om mijn hoofd. Maar ik merk dat de wind makkelijk langs de bril gaat, om het zo te zeggen. Niet meteen hinderlijk, maar ik ben betere “bescherming” gewend, zoveel is wel duidelijk.

Wat ik wel meteen als prettig ervaar is het lage gewicht en het comfort van de bril. Er is natuurlijk wel enige samenhang tussen die twee, maar het zijn wel twee belangrijke eigenschappen. Je wil niet met je bril of iets anders dan het fietsen bezig zijn als je op pad bent. De meegeleverde lenzen zijn gevarieerd genoeg elk soort weer of licht. Is het erg zonnig dan gebruik je donkerste ‘Smoke’ lenzen, is het bewolkt de oranje lenzen die meer licht doorlaten, maar ook een hoger contrast bieden en als het heel erg bewolkt en/of er weinig licht is dan gebruik je nagenoeg heldere lenzen.

Op veel vlakken een prima sportbril, de Wasp, maar er valt ook wat op aan te merken. De beperkte grootte van de bril kan hem wat minder geschikt maken als je diep in de beugels zit. Dan zit de bovenkant van het montuur toch iets in de weg met het naar voren kijken. In alle andere situaties heb ik hier geen enkele last van gehad. Daarmee wil ik maar zeggen dat de bril prima geschikt is voor wielrenners, maar als je vaak diep zit kan je dit als hinderlijk ervaren. Het verwisselen van de lenzen gaat met beleid eigenlijk heel makkelijk. Je hoeft alleen het frame een beetje te buigen bij het eruit halen van de lenzen. De truc is om zo min mogelijk vette vingers achter te laten op de lenzen, maar daar krijg je snel handigheid in.

Details
Tifosi Wasp
incl. 3 sets verwisselbare lenzen
Gemeten gewicht: 25 gram
Adviesprijs: vanaf EUR 74,95
Tifosioptics.com

Plus
+ Laag gewicht
+ Lenzen meegeleverd voor elk weertype
+ Comfortabel: zowel neus- als oorstukken zijn makkelijk bij te stellen

Min
– Bovenkant montuur kan zicht beetje in de weg zitten bij diepe zit
– relatief kleine lenzen

Conclusie
De Tifosi Wasp is een lekker lichte fietsbril met een bescheiden uiterlijk waarmee je in één voordelige koop klaar bent voor elk seizoen. Maar daarmee is hij nog niet perfect. Het montuur blokkeert het zicht een beetje als je diep in de beugels zit. De één zit wat dieper dan de ander, maar het is wel iets even te testen. En het gaat wat ver om twee losse lenzen achterhaald te noemen, maar ik had liever een lens uit één stuk gezien. Het komt vaak het zicht ten goede en zit er wat sneller uit, al blijft dat subjectief natuurlijk. Maar daar heeft Tifosi de Talos of de Vogel weer voor.  Dat gezegd hebbende, de Wasp is licht, komt met 3 sets verwisselbare lenzen voor vrijwel elke lichtsituatie en zit goed op je hoofd. Heb je het wisselen van de lenzen snel in de vingers, zit je niet continu heel diep en wil je een beetje op je centen letten dan is de Tifosi Wasp een goede keuze.

Tifosi-Wasp-02 Tifosi-Wasp-03 Tifosi-Wasp-04 Tifosi-Wasp-05 Tifosi-Wasp-06 Tifosi-Wasp-07 Tifosi-Wasp-08 Tifosi-Wasp-09

Gerelateerd

  • Bas

    voor die prijs kan je er net zo goed twee kopen, hoef je niet meer te wisselen van lens (hoe je het wend of keert na tig keer gaat het demonteren ook wel eens spontaan te makkelijk) en houd je een setje lenzen over voor mocht er een kras in komen.

    Overigens kleine tip: ik heb onlangs een akkefietje gehad met mijn alleraardigste brillenwinkel, net op het moment dat je denkt “nou nieuw neusvleugeltje, nieuwe lens en ik kan er weer een paar jaar tegenaan”. Heeft Adidas de onderdelen niet meer op voorraad want dat hoeven ze slechts 5 jaar van de EU.
    Koop dus bij een nieuwe bril meteen wat reserve onderdelen want tegen die tijd dat jij ze wilt vervangen en niet op je montuur uitgekeken bent, is het niet meer verkrijgbaar en wordt je gedwongen een nieuwe te kopen.