Wil je bij een lekke band weer snel door dan is een CO2-pomp een must. De Airbooster en Micro Airbooster zijn twee nieuwe CO2 pompen van Topeak. Qua pompmechanisme werken de Airbooster en de Micro Airbooster hetzelfde, die Micro is alleen wat compacter.

De kop van deze CO2 pompen is van aluminium en het voorste gedeelte hiervan kan je indrukken. Aan de binnenkant van deze kop zit een rubber ring die moet zorgen voor een luchtdichte verbinding tussen een presta-ventiel en pomp. De Airboosters zijn ook geschikt voor Schrader ventielen. De Micro Airbooster heeft aan het andere uiteinde een moer met drie ‘vleugels’ zodat je hem goed kan vastdraaien op het CO2 patroon. Tussen de kop en het patroon zit een safety spacer. Dit is een kunststof ring die ervoor zorgt dat je patroon en kop wel op elkaar kan draaien zonder dat deze direct wordt doorgeprikt. Je kan ze dan samen vervoeren zonder dat je per ongeluk het patroon doorprikt. Wanneer je een CO2 patroon doorprikt is hij klaar voor gebruik. Bij de kop krijg je een rubber hoesje die je om het patroon doet, zodat je deze bij gebruik kan vasthouden. Een CO2 patroon wordt bij gebruik zo koud dat hij kan vastvriezen aan je handen.

De Airbooster heeft een kopstuk in T-vorm. Het pompmechanisme is identiek aan die van zijn kleine broertje. Voor het meenemen van deze CO2 pomp kan je het patroon in het schroefdraad draaien aan de kant waar ‘store’ staat. Hier kan je het patroon indraaien zonder dat je deze doorprikt. Draai je het patroon aan het andere uiteinde, is het klaar voor gebruik. Dit uiteinde is afgesloten met een rubbertje en er staat ‘engage’ te lezen. Ook bij deze uitvoering komt de rubberen sleeve om je handen te beschermen.

De werking van beide pompkoppen is dus in principe hetzelfde. Het verschil zit ‘m in het vastmaken en meenemen van het patroon. Dankzij de rubberen sleeve heb je goede grip om het patroon in het kopstuk te daaien. De vleugels op de Micro Airbooster kan je tussen duim en vingers klemmen en tijdens het vastdraaien (nadat je de safety spacer hebt verwijderd) ontsnapt er nergens CO2. Als ik de Micro Airbooster op het losgedraaide ventiel druk begint deze direct al te band op te blazen (klinkt wat gek, maar echt pompen is het ook niet). Ook de verbinding tussen de Micro Airbooster en het ventiel is goed en ook hier ontsnapt er nergens lucht. Na gebruik is het handig om de safety spacer weer tussen de kop en het patroon te draaien. Het is een klein onderdeeltje dat je makkelijk vergeet als je weer op pad gaat na een lekke band. Zonder deze safety spacer is de Micro Airbooster wel bruikbaar maar zal je het patroon apart moeten meenemen.

De Airbooster kan je, dankzij de T-vorm, ook makkelijk vasthouden als je deze op het patroon draait. Even het rubbertje opzij doen en het patroon van de store-kant afdraaien en op de engage-kant draaien. Zoals gezegd is de werking van de pomp koppen hetzelfde en ook hier ontsnapt er tijdens het gebruik geen CO2. De rubberen sleeve zorgt naast de grip ook voor goede bescherming tijdens het gebruik. Het storage-uiteinde bij deze pompt zorgt ervoor dat er geen safety spacer nodig is voor het vervoer. Wel is de kop iets groter en bij het opbergen in je jersey of zadeltasje is de T-vorm soms wat lastig. Een aantal keer blijft de uitstekende kant net even haken achter m’n portemonnee of de rand van m’n jersey.

Specificaties
Airbooster en Micro Airbooster aluminium
Geschikt voor Presta en Schrader ventiel (getest op Presta ventiel)
Adviesprijs: Airbooster € 22,95 en Micro Airbooster € 19,95

Pluspunten
+ Sluit goed af (er ontsnapt geen lucht)
+ Beschermende rubberen sleeve voor je handen
+ Compact (Micro Airbooster)
+ Eenvoudig in gebruik
+ Storage uiteinde (Airbooster)

Minpunten
– Safety spacer raak je makkelijk kwijt (Micro Airbooster)
– T-vorm kan onhandig zijn in je achterzak (Airbooster)

Conclusie
De werking van de beide Airboosters is top en ze zijn erg eenvoudig in gebruik. De aansluiting van patroon op de pompkop is, net als de aansluiting op het ventiel, prima. Nergens ontsnapt er lucht. De rubberen sleeve zorgt voor een goede grip en houdt tijdens het gebruik je handen vrij van de kou. De Micro Airbooster is erg compact en kan daardoor makkelijk worden opgeborgen. Tijdens het opbergen moet je wel zorgen dat je de safety spacer er tussen hebt. Het storage-uiteinde van de Airbooster vind ik een prettigere manier om het patroon mee te nemen. Nadeel hiervan is dat de T-vorm ervoor zorgt dat het opbergen soms iets lastiger is. Wat dat betreft is het kiezen wat je persoonlijke voorkeur is, want qua werking zijn zowel de Airbooster als de Micro Airbooster degelijk, simpel en goede CO2 pompen.

Gerelateerd