Een grote ergernis tijdens het fietsen in de winter is koude handen, vaak nog met handschoenen aan. Het klagen erover begint al van kleins af aan. Dat kan ik me nog herinneren van de ritjes naar school waarbij ik steevast naast m’n moeder, die met me meefietste, half huilend riep, “maar ik heb zulke koude handen”. Nu ik wat ouder ben weet ik dat klagen niet veel zin heeft, maar een hekel aan koude handen heb ik nog steeds.

Elke handschoen beschermt weer net even anders en ook verschilt het wanneer je koude handen krijgt van persoon tot persoon. En als je je handschoenen te klein koopt, wat toch nog veel gebeurd, helpt dit ook niet echt. Maar ik kreeg de Roeckl Verbier om eens te testen. En als je ergens verwacht dat ze weten hoe ze handschoenen moeten maken is dat wel bij Roeckl. Het Duitse bedrijf is namelijk gespecialiseerd in sporthandschoenen. Dus dat beloofd wat. Eerst maar eens iets over de Verbier.

De theorie
De handschoenen zien er voor winterhandschoenen redelijk compact uit. Bij de pols loopt hij lekker lang door en met een klittenbandsluiting kan je de afsluiting bij je pols strakker of losser maken. De voering bestaat uit een dubbele laag PrimaLoft Gold. De buitenkant van de handschoen is gemaakt van Gore Windstopper dat de koude wind gaat tegenhouden en ook nog waterafstotend is. Bij de duim zit een stukje fleece-stof waarmee je makkelijk je neus kan afvegen. Dit gedeelte heeft ook een Windstopper laagje. De pink heeft een stukje materiaal waarmee je je touchscreen moet kunnen bedienen. De logo’s zijn reflecterend. Ook is er overal aan de binnenkant voor extra grip gezorgd zoals de siliconen grip op het handpalm-gedeelte. Voor extra demping moet de schuimpadding aan de binnenkant zorgen. Een paar weegt 146 gram (maat 9). Klinkt allemaal goed, maar hoe gaat het in de praktijk.

Fietsen met warme handen
Voordat er gefietst wordt trek ik de handschoenen voor de eerste keer aan. De voering voelt echt heel erg zacht en sluit overal even goed aan. Ook wanneer je je vingers beweegt, blijft de voering strak tegen je vingers aanzitten. Dat voelt al erg comfortabel. Wel even de labeltjes aan de binnenkant afknippen, als die je irriteren. Daarna naar buiten. De eerste meters krijg je nog geen koude handen omdat ik net van binnen kom. Maar dat is bij elke handschoen. Na een tijdje heb ik nog steeds warme handen, al voel ik dat de koude wind probeert naar binnen te komen. Beetje raar omschreven maar misschien herken je het gevoel dat je nog wel warme handen hebt, maar voelt dat je handschoenen koud beginnen te worden. Het omslagpunt van warm naar koud zeg maar. Maar het lijkt erop dat de handschoen bij dit omslagpunt blijft hangen. Je handen worden dus niet koud. Dit komt natuurlijk door het Windstopper membraan dat daar goed in is. Ik heb verschillende keren met de handschoenen gefietst en elke keer kreeg ik hetzelfde gevoel. Net als je denkt dat je bij het omslagpunt aankomt, blijft hij daar hangen en blijven je handen warm. Anders kan ik het niet verwoorden. Ook al zijn de handschoenen niet waterdicht, regen wordt toch een tijdje tegengehouden. Dus tenzij je de hele dag in de regen fietst, blijven je handen ook droog.

Comfort
De handschoenen voelen erg comfortabel. Dat voel je al bij het aantrekken zoals ik hierboven al vermelde. Ik denk dat dit de meest comfortabele handschoen is van alle handschoenen die ik tot nu toe heb aangehad. De elastische afsluiting bij de polsen zit fijn maar sluit ook goed af. Met de klittenbandsluiting, die je niet per se open hoeft te doen om de handschoen aan te trekken, kan je het geheel nog strak aantrekken. De padding geeft extra demping tijdens het fietsen, maar hij is dun genoeg om soepel te blijven. Bewegen gaat dan ook erg soepel. Dus het gevoel dat de handschoen geeft is echt super.

De siliconen grip is prima. Wanneer je als test je hand vlak op een tafel legt en heen en weer beweegt dan merk je hoeveel grip je hebt. Op je stuur is dat niet anders. Zoals de beschrijving al aangaf heeft de top van de pink een stukje materiaal zodat je je touchscreen van je telefoon kan bedienen. Dat werkt, alleen heb ik een screenprotector op mijn scherm. En met zo’n beschermlaagje werkt het niet. Ik heb dit nog eens met andere telefoons geprobeerd en met hetzelfde resultaat. Zonder screenprotector werkt het wel prima. Het is even wennen om je telefoon met je pink te bedienen, maar omdat het de kleinste vinger is, druk je niet steeds een groep toetsen tegelijk in maar kan je iets specifieker mikken.

Niet goed geld terug
Tijdens het fietsen voelt de handschoen ook niet klam of zweterig en als je de handschoen uittrekt blijft de voering ook netjes zitten. Twee irritatiepuntjes die ik bij andere handschoenen wel eens ben tegengekomen. Doordat ik ook afhankelijk ben van het weer heb ik ze kunnen testen met temperaturen tot 1 graad boven nul. Dus met lagere temperaturen kan ik helaas niets zeggen. Maar blijkbaar zijn ze bij Roeckl zeker van hun zaak want ze hebben nu een actie waarbij je gewoon je gewoon je geld terugkrijgt als je na 14 dagen nog steeds koude handen hebt. Zo kan je eigenlijk heel makkelijk checken of je mijn mening deelt.

Specificaties:
Roeckl Verbier handschoenen
Gewicht: 146 gram (maat 9)
Maten: 6,5 – 12 (normaal draag ik M)
Kleuren: zwart, zwart-rood of zwart-geel
Adviesprijs: € 80,00
Meer info via Roeckl

Conclusie
Ik kan niet anders dan heel enthousiast zijn over deze handschoen. Qua comfort en gevoel staat hij bij mij echt op 1. En niet geheel onbelangrijk de handen blijven warm. Oké, tijdens het testen ben ik ook afhankelijk van het weer en is het niet kouder dan 1 graad boven nul geweest. Maar mijn hoofd en voeten vonden het met de oostenwind toch erg koud, mijn handen niet. De touchscreen bediening werkt helaas alleen als je geen screenprotector gebruikt. Ik ga er nog veel winterkilometers mee rijden en ik denk dat ik als kind minder tegen mijn moeder aan het klagen zou zijn geweest met deze handschoenen 😉