Rogers Bespoke is een bedrijf uit Australië dat, zoals de naam al doet vermoeden, custom-made fietsen maakt. James Alderson wist zich lange tijd te vermaken met het opknappen en opbouwen van oude stalen frames. Zo’n vijf jaar geleden heeft hij een fiets ongeluk gehad. De herstelperiode was lang en gaf hem veel tijd en stof tot nadenken waarna hij uiteindelijk de knoop heeft doorgehakt. Hij ging zelf aan de slag met het maken van stalen frames. Het begin van Rogers Bespoke was een feit.

Sam Songailo is een artiest. Met een opvallende eigen stijl beschildert hij openbare ruimten en grote oppervlakten. Geen doek of fiets. Toch wilde Alderson, die al jaren fan was van zijn werk, graag een Rogers frame met de kenmerkende stijl van hem. Na wat wikken en wegen stemde laatstgenoemde er mee in en zo ontstond de samenwerking voor de Songailo CX. Nu is Songailo een artiest die, zoals gezegd, werkt met grote oppervlakten en ruimten en een fiets is toch wel erg klein en gedetailleerd. Gezien het perfectionisme van Songailo gingen ze voor plan B: Het design van het frame komt van de hand van Songailo, maar het is gespoten door de vaste spuiter van Rogers Bespoke.

Het uiteindelijke resultaat is de, naar mijn mening, schitterende Songailo CX. Een Bespoke frame met Chris King headset en Enve carbon vork. De vork had wat mij betreft ook wel in het design mogen worden gespoten. Stuur, stuurpen en zadelpen zijn eveneens van Enve. De wielen bestaan uit een set Curve carbon velgen met Tune naven die dezelfde kleurcode hebben als het groen van het frame. Deze kleur keert ook weer terug op de snelspanners waarmee de wielen zijn gemonteerd. De eigenaar gebruikt de fiets waar deze ook voor bedoeld is, en rijdt er naast trainingen ook cyclocross wedstrijden mee. ‘Een fiets is een gebruiksvoorwerp, en niet om aan de muur te hangen’, Aldus James Alderson.

via Rogers Bespoke