Velen denken bij de naam Rotor aan de ovalen kettingbladen met de naam Q-Rings, maar ze hebben ook een powermeter, een hydraulische schakelgroep en complete cranksets. Naast de racefiets produceren ze deze ook voor de baanfiets, triatlonfiets, cyclocross fiets en de mountainbike.

Met de Rotor Vegast hebben ze nu een nieuwe crankset in het assortiment die, zoals ze zelf zeggen, profiteert van de technieken van de duurdere ALDHU 3D+ uitvoering. De naam Vegast is een afgeleide van de drie bergen waarop er heroische overwinningen zijn behaald met Rotor onderdelen. Uit elke grote ronde een overwinning. VE komt van Pico Veleta, een berg in de Spaanse Sierra Nevada. GA komt van de Galibier in Frankrijk en ST staat voor de Stelvio in het Italië.

Licht en stijf
De spider van de crank bestaat uit een geheel waardoor deze niet alleen licht is, maar ook stijf. De as is voorzien van kleine tandjes welke overeenkomen met de spider. Hiermee kan je bij het monteren de spider in de ‘Optimal Chainring Position’ zetten. Deze positie is van belang wanneer je met de ovalen Q-rings tandwielen rijdt. Je kan de crank ook gebruiken met normale (ronde) tandwielen. Naast de keuze uit rond of ovaal, kan je met de Vegast crank ook kiezen voor een enkel of dubbel blad. Daarbij is er ook uiteraard nog weer de keuze uit een compact, semi-compact of dubbel als het op de grootte van de tandwielen aankomt. Hierdoor is er voor iedereen een geschikte combinatie te vinden met een Rotor crankset.

6082 aluminium
De crankarm heeft drie holle buizen aan de binnenkant, welke in de lengte zijn geplaatst. Dit bespaart materiaal (en dus ook gewicht) maar de crankarm behoudt zijn stijfheid. De crank is verkrijgbaar in verschillende lengtes: 165 mm, 170 mm, 172,5 mm en 175 mm. Het verschil is dat de Vegast crank is gemaakt van 6082 aluminium in tegenstelling tot zijn duurdere evenknie die is gemaakt van 7075 aluminium. Door gebruik van dezelfde technieken en afmetingen passen de onderdelen uit de verschillende series wel op elkaar. Een complete crankset uit de Vegast serie kost ongeveer € 380,- en is daarmee ruim € 100,- goedkoper dan de ALDHU 3D+ uitvoering.

via Rotor

Tags: