Werkplaatsen waar nog echte ambachten beoefend worden zijn al schaars, laat staan als deze hun bestaansrecht aan de wielersport ontlenen. Toch duikt er zo en af toe weer eentje op die al heel lang bestaat, maar die – voor ons althans – al die tijd verborgen is gebleven. Zoals de handgemaakte wielerschoenen van Ribó in Barcelona.

De werkplaats van Ribó zit nog op dezelfde plaats in de Poblenou buurt van Barcelona als toen het werd geopend in 1945 en het is sindsdien onveranderd gebleven. De familie van schoenmakers begonnen met onder meer voetbalschoenen, maar de aandacht ging al snel uit naar wielerschoenen nadat alle grote merken zich met het voetbal gingen bezighouden, aldus Orestes Ribó, die de familielijn doorzet.

Het merk heeft al vele grote renners van schoenen voorzien, zoals Jacques Anquetil, Felice Gimondi en Raymond Poulidor. Ze hebben allemaal de werkplaats in Poblenou een keer bezocht ergens gedurende hun carriere. Eddy Merckx ook bijna, maar de Ribó-familie vond het belangrijker om bij hun principes te blijven dan dat de schoenen met grote orders afgenomen zouden worden dankzij Merckx’ populairiteit, en sloegen zijn aanbod af.

Volgens het verhaal in de video is er nog er nog geen familielid die de traditie voort kan zetten, maar hopelijk gaat het merk daarmee niet verloren.

TomasMontes_Ribo_006 TomasMontes_Ribo_007 TomasMontes_Ribo_008 TomasMontes_Ribo_002 TomasMontes_Ribo_005 TomasMontes_Ribo_010 TomasMontes_Ribo_003 TomasMontes_Ribo_011 TomasMontes_Ribo_009 TomasMontes_Ribo_012 TomasMontes_AdP_Ribo_Hoja-002

De foto’s zijn van Tomás Montes van Arrieredupeloton.com en zijn in opdracht van het Spaanse wielermagazin Volata gemaakt

Gerelateerd

Tags: