De groei die Zwift de laatste jaren doormaakt is op z’n zachts gezegd behoorlijk te noemen. Waar ze drie jaar geleden nog in de kinderschoenen stond, en wij de Zwift Island beta versie mochten testen, kan er tegenwoordig al gestreden worden voor prof-contracten en WK tickets.

Watopia, Richmond en Londen zijn de virtuele decors van vele kilometers en zweetdruppels op veel zolderkamers. Richmond en Londen zijn gebaseerd op de werkelijkheid, waar Watopia een virtuele fantasie wereld is. Zo kon je al fietsen in de jungle en klimmen op de vulkaan maar een echte berg met meer dan 1000 hoogtemeters, die was er nog niet op het virtuele eiland. Er waren al een tijdje de nodige geruchten die de ronde deden, en de Strava-testrit die Zwift-CEO Eric Min afgelopen zondag uploadde maakte hier een eind aan. Althans, er was geen discussie meer over hoe deze berg eruit zou gaan zien maar nu was de vraag wanneer deze virtuele bergpas open zou gaan. Donderdag 29 maart is de virtuele slagboom geopend en de Alpe du Zwift is een feit. Met 1036 hoogtemeters en een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5% over 12 kilometer is het met recht een ‘Hors-categorie’ beklimming. De 21 haarspeldbochten en de route van de beklimming zijn een hele dikke knipoog naar de bekende Franse alpenreus Alp d’Huez, maar dan met het virtuele Zwift sausje.

Aangezien ik een voorliefde heb voor klimmen en dat in het platte Nederland niet echt haalbaar is, was ik direct enthousiast! Dat enthousiasme werd snel minder toen bleek dat je minimaal level 12 bereikt moet hebben alvorens je toegang krijgt tot de Alpe du Zwift. Nu vind ik Zwift al een betere oplossing om binnen te trainen dan enkel voor je uit kijken, maar level 12 heb ik nog lang niet bereikt. Een van de voorwaarden om level 12 te bereiken is dat je 1150 kilometer met Zwift moet hebben afgelegd. Voor de fanatieke Zwifter zal dit geen probleem zijn. En dat er fanatieke Zwifters zijn, blijkt wel uit het feit dat het Strava segment van Alpe du Zwift al ruim 500 keer is verreden in de eerste 2,5 uur nadat deze gepresenteerd werd.

De Alpe du Zwift is te vinden in de virtuele Watopia wereld en zal in drie routes terug komen. De Four Horsemen (89,3 km en 2112 hm), de Road to Sky (19,9 km en 1144 hm) en de Tour of Fire and Ice (25,1 km en 1166 hm). Mocht je geen level 12 hebben en toch graag de Alpe du Zwift willen bedwingen zijn er twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is deelnemen aan een event waarin de Alpe du Zwift wordt beklommen. Dit kan ongeacht welk level je hebt, echter is er voorlopig nog geen event aangekondigd waarin de Alpe du Zwift voorkomt. De tweede optie is om een ‘Ride with a friend’ te doen, waarbij je vriend level 12 of hoger heeft. Met de laatste twee opties is de Alpe du Zwift voor elke Zwifter toch te beklimmen.

Alpe Du Zwift has Arrived!

It’s time to climb! Check out Alpe Du Zwift, an iconic ascent with 1036m of climbing over 21 hairpin turns. Zwifters at Level 12+ can zigzag up the new Watopia route for jaw dropping views and dazzling sights. Allez, Allez, Allez!

Geplaatst door Zwift op donderdag 29 maart 2018

 

Tags: