Ootmarsum, het decor van de nationale kampioenschappen 2014. Ootmarsum, een stad van nog geen 5000 inwoners waar net als drie jaar geleden het halve dorp wil bijdragen om dit evenement te doen slagen. Het heeft wat (financiële) kopzorgen gekost, maar met behulp van de vele Ootmarsumse vrijwilligers stond het evenement er dan toch! Naast de vrijwilligers was er uiteraard ook hulp nodig van verschillende sponsoren om de begroting sluitend te krijgen.

Knus en gezellig
Het knusse en gezellige Ootmarsum is een stadje van ongeveer 1300 jaar oud dat bekend staat om vakwerkhuizen, galerieën en ateliers. Hoe toepasselijk is het dan dat de kunst op twee wielen neerstrijkt in deze stad. De oude stadskern is voor deze dagen de trekpleister met de vele terrasjes en oude gebouwen. Nadeel van de oude stadskern is ook het plaveisel dat vooroorlogs is, kasseien dus. Rondom de stad ligt een glooiend landschap met veel weiland en open vlaktes. Het parcours dat is uitgestippeld heeft eigenlijk ‘van alles wat’. Kasseien, open vlaktes en hoogteverschil (niet veel, maar het is geen moment vlak). Daags voor de elite-wedstrijd spreken we Laurens ten Dam tijdens zijn parcoursverkenning en hij verwacht een open strijd. Vanwege het ‘van alles wat’-parcours is er geen uitgesproken favoriet maar uiteraard hoopt hij dat Belkin weer eens de trui kan pakken.

Tijdens de wedstrijden van de beloften en dames op zaterdag is het gezellig druk. Helaas geen Belgische taferelen waarbij het peloton door een mensenmassa fietst, maar de knusse straatjes in het dorp zorgen voor een sfeervol geheel. De terrassen zijn gevuld en langs het parcours buiten de stad staan verschillende tenten in weilanden en voortuinen. Er gaat geen 300 meter voorbij of er staat een groep mensen met een hapje en een drankje de renners aan te moedigen.

Elite
Zondag is het dan tijd voor de elite-renners. Het peloton wordt om half 11 op gang geschoten en wanneer we rond het middaguur arriveren staan er mensen langs de kant, maar de echte drukte moet hopelijk nog komen. Wellicht dat voor vele bezoekers het weer roet in het eten gooit, want een hoosbui eind van de ochtend nodigt niet uit om, hoe gezellig ook, buiten te gaan staan. Wat later op de middag neemt de drukte wel toe en net als de zaterdag zijn de terrassen in de stad goed gevuld. De tenten langs het parcours zijn gezellig druk maar een echte mensenmassa is het niet. Net als eerder die ochtend gaan ook de hemelpoorten rond de klok van 3 wagenwijd open en zien we verschillende mensen toch de auto weer opzoeken om thuis voor de TV verder te kijken. Hoe de wedstrijd is verlopen weten we inmiddels en naar mijn idee een waardig kampioen die ondanks zijn kleine ploeg het spel goed heeft gespeeld.

Qua sfeer en decor een prima NK, qua organisatie ook niets op aan te merken maar zowel de renners als de organisatie had naar mijn mening meer bezoekers verdient. Het weer heeft hier zeker een negatief steentje aan bijgedragen, want sfeerverhogend was het niet. Spannend werd het er wel door want recht recht blijven op natte kasseien is ook in Ootmarsum lastig.

Waar gekoerst wordt, wordt gewonnen en zij kregen afgelopen weekend het rood wit blauw om de schouders! Mocht je het gemist hebben:

Beloften: Tim Kerkhof
Vrouwen: Iris Slappendel
Elite: Sebastian Langeveld
—————————————-
Journalisten A: Daan van de Berg
Journalisten B: Sjors Beukeboom
Recreanten: Maarten Nijland

Tags: