Na een kleine pol onder onze lezers blijkt dat Shimano nog steeds de belangrijkste groep is op de racefiets.

Zo’n 67 % van de racefietsen is afgemonteerd met Shimano. Daarna komt met 21 % Campagnolo gevolgd door SRAM met maar 9 % aandeel. Tot slot heeft 3 % geen van deze groepen maar een ander merk.

Natuurlijk is dit een globaal overzicht maar deze lijn is op de weg inderdaad op deze manier terug te zien. Heel veel Shimano, minder Campagnolo (vaak toch iets meer voor de italiaanse racefietspuristen) en SRAM. Waarom de verschillen?

Tja dat wordt gissen want omdat de redenen voor iedereen verschilt. Campagnolo is vaak iets duurder dan Shimano, SRAM is toch nog minder bekend en wordt daardoor, onterecht trouwens (op de schakelfout van Schleck na) onbetrouwbaarder gevonden. Status is toch ook wel iets wat bij veel renners meespeelt. Zo horen we elke week wel reacties als: “op een Italiaanse racefiets hoort Campagnolo en niet Aziatische Shimano.

Uiteindelijk blijft het beste om een proefritje te maken, kijken hoe het bevalt en daarna een keuze maken.

Ook de vraag waar wij bij racefietsblog als kritische rijders dan zelf op rijden wordt vaak gesteld (los van de incidentele testrit op nieuw materiaal). Nou bij deze:

  • Shimano Ultegra 2012
  • Shimano Dura Ace 2011
  • SRAM Red 2012

Met zoveel meningen als fietsers blijft het natuurlijk een eeuwige discussie… (maar wel altijd vermakelijk).