Shimano pakt flink uit voor 2018 en dan hebben we het niet over de fiets of het schakelen, maar over de fietser. Van top tot teen hebben ze nieuwe producten.

De schakelgroepen van Shimano zijn een knap staaltje technologie waar – uiteraard – goed over wordt nagedacht. Met hun soft goods, dat is eigenlijk alles dat geen onderdeel van je fiets is in dit geval, gebruiken ze een vergelijkbare filosofie onder de naam Fusion Concept: het naadloos integreren van ‘head-to-toe’, top tot teen, oplossingen voor de fietser. En dat vertaalt zich dan weer in nieuwe performance zomerkleding, rugzakken, race- en casualbrillen en schoenen.

Wat ons daar direct bij opvalt is dat Shimano duidelijk verder gaat met de stijl die we bij de S-Phyre lijn begin dit jaar ook al zagen. Effen kleuren, strak en stijlvol. We zullen een paar dingen van de nieuwe collectie laten zien, te beginnen met de Performance kleding. Hier zie je de invloeden van de S-Phyre lijn duidelijk naar voren komen, al is deze meer gericht op comfort. De kleding heeft zoomloze naden en reflectie-elementen. Het shirt heeft een UPF van 50+, dus je bent goed beschermd tegen de zon. Opvallend bij de broek is het extra zakje aan de zijkant. Dit hebben ze toegevoegd om repen en andere kleine voorwerpen in mee te nemen. Best slim omdat je er makkelijk bij kan, al zullen zelf waarschijnlijk toch liever de achterzak blijven gebruiken. Maar altijd goed om iets nieuws te proberen.

Begin dit jaar waren er uit de S-Phyre collectie ook schoenen. Die hebben invloed gehad op de nieuwe RP modellen. Waar de S-Phyres echt gericht zijn op prestatie hebben de RP schoenen ook aandacht voor comfort. We deden al eens een review van de topschoenen uit de lijn, de RP9, en daar waren we behoorlijk enthousiast over. Hieronder zie je drie nieuwe uitvoeringen van de RP9 in zwart, navy en blauw. Rechtsonder is de RP7 voor vrouwen. Nieuw is de Boa draaisluiting waar eerder nog een ratelsluiting zat. Als de nieuwe uitvoering het minstens zo goed doet als de oude, dan zit het wel goed.

Shimano heeft ook een aantal nieuwe brillen gemaakt. De Spark (hieronder linksboven) en de Aerolite (rechtsboven) zijn daar de echte prestatiemodellen van voor op de weg. Beide brillen zorgen voor een ruim zichtveld. De Aerolite heeft zowel onder als boven geen frame langs de lens lopen waardoor je in elke positie maximaal zicht hebt. Helemaal nieuw ook zijn de wat meer casual brillen Tokyo en  Meteor

Dit is nog maar een greep uit de gehele collectie. Zo is de Transit collectie, voor de urban fietsers ook vernieuwd. De schoenen zullen aan het einde van dit jaar beschikbaar zijn, de rest begin van 2018. Prijzen zijn op dit moment nog niet bekend gemaakt.

Tags: