Na de nieuwe Dura Ace en Ultegra groepen kon het natuurlijk niet lang uitblijven: de nieuwe 105 groep. Vandaag laat Shimano de groep voor het eerst zien.

Uiteraard valt meteen op dat het design van de twee grote broers gebruikt is voor de nieuwe 105 groep. Dat zie je met name goed aan de cranks die nu ook de wat dikkere crankarm hebben. Waar Ultegra een beetje grijs/blauw van kleur is, heeft de 105 groep het zwart van Dura Ace meegekregen, al heeft die laatste wat meer glossy meegekregen. De 105 zal overigens wederom ook in het zilver leverbaar zijn. Maar naast het uiterlijk is de techniek ook behoorlijk veel veranderd.

Het meest vernieuwende is de ‘eigen’ schijfremmen. De ST-R7020 shifters van de hydraulische schijfremmen hebben nu hetzelfde ontwerp als de Ultegra shifters, waarbij de de hydraulische en mechanische uitvoering voor het oog nauwelijks uit elkaar te houden zijn. Bij de vorige 5800 lijn was dit wel anders. Er waren ook al schijfremmen, maar daar ging het om de RS-505 shifters. Die werkten prima, maar ze waren groot en dik terwijl dat tegenwoordig veel beter kan. De nieuwe shifters hebben hetzelfde ontwerp als Ultegra en daarmee ook de mogelijkheden om de shifters aan te passen naar je handen. Maar ze hebben ook nog de ST-R7025 shifters die nog wat dichter bij het stuur komen voor de kleine handen. Daarbij heeft de groep nieuwe flat-mount BR-R7070 remklauwen die gebruik maken van Shimano’s ICE technologie in combinatie met de bestaande SM-RT70 rotors.

Het schakelen zelf is ook onder handen genomen. Het moet lichter en sneller gaan waarbij een kortere slag met de shifter nodig is in vergelijking met zijn voorganger. De voorderailleur heeft een compact design, vergelijkbaar met Ultegra, met geïntegreerde kabelspanner. Als je kiest voor de achterderailleur met lange kooi kan je cassette tot 11-34 gebruiken voor als het echt steil wordt. Het Shimano Shadow low profile ontwerp zorgt ervoor dat de derailleur meer ‘weggestopt’ zit onder de cassette en de liggende achtervork.

Alles bij elkaar dus veel vernieuwingen, niet alleen voor het oog, maar juist ook bij de techniek. Natuurlijk wil je dan ook weten of er ook nieuwe prijs zal zijn, maar daar is helaas nog niets over bekend. Wel dat de groep in juni beschikbaar zal zijn.

Gerelateerd

Tags: