Wanneer je veel op de fiets zit, zal je regelmatig bezig zijn met het nodige onderhoud. Na het schoonmaken zijn er de nodige onderdelen die moeten worden gesmeerd voor optimale werking. Niet alleen voor optimale werking maar ook om slijtage tegen te gaan. SKS heeft een lange lijst aan accessoires als het om fietsen gaat. De lijst met o.a. multitools, pompen, spatborden en zadeltasjes is sinds kort verlengd met ‘Bike Liquids’. Vloeibare middelen die de conditie van je fiets optimaliseren.

De producten hebben allemaal een naam die weinig vraagtekens achterlaat. Er staat op wat je er mee moet doen, of wat het product doet. Ze hebben de volgende producten: Wash Your Bike, Save Your Frame, Lube Your Chain en Tune Your Parts. Als laatste hebben ze ook nog een tweetal Tubeless Kits. Net als de Seal Your Tire, niet direct een onderhoudsproduct. Wel vloeibaar en dus past het prima onder het kopje ‘Bike Liquids’.

Zoals gezegd geeft de naam duidelijk aan wat je met het product moet doen. Wash Your Bike spuit je op je fiets en na een minuut wachten spuit je dit, samen met het vuil, van je frame. Mocht je fiets niet heel vuil zijn kan je volgens SKS dit middel ook verdunnen met water. Na deze poetsbeurt zijn er een aantal middelen waarmee je de draaiende en scharnierende delen weer kan insmeren.

Lube Your Chain gebruik je om je ketting in te smeren. SKS heeft een speciale kop ontwikkelt die over de ketting valt. Hierdoor is de kans op morsen minder en zal een potje met 75 ml goed zijn voor 75 keer smeren van de ketting. De olie is ontwikkeld door mensen afkomstig uit de auto-industrie. De toevoeging van teflon vormt een beschermlaag en verminderd wrijving. Hierdoor is er minder slijtage en is de ketting minder gevoelig voor roest, volgens de lab-tests van SKS.

De andere draaiende en scharnierende delen kan je insmeren met Tune Your Parts. Te denken valt aan derailleurwieltjes, derailleur, scharnierpunten van de rem en remhendel. Persoonlijk associeer ik ’tunen’ met het mooier maken van je fiets, maar bij SKS doelen ze op het onderhoud.

Save Your Frame is een wax die een water- en vuilafstotende laag vormt. Als je dit aanbrengt op je frame moet je niet vergeten het met een droge doek uit te poetsen. Je fiets zal, naast dat hij zal gaan glimmen, tevens beschermd zijn tegen verschillende weersinvloeden.

De Tubeless Kits kent twee varianten. Het enige verschil is de breedte van de velgtape. Hierdoor is de ene geschikt voor racevelgen en de ander past in mountainbikevelgen. Verder zit er in een tubeless kit een tweetal ventielen, twee flesjes Seal Your Tire (125 ml), twee plastic buisjes, een reserveventiel en een tooltje om het ventiel los te draaien. De twee plastic buisjes kan je gebruiken om de sealant via het ventiel in de band te laten lopen. Afhankelijk van het soort band, is ook de hoeveelheid sealant die je moet toevoegen. Maar beide tubeless kits bevatten voldoende sealant om een set wielen tubeless te maken. Heb je nadien nog meer sealant nodig zit een flesje Seal Your Tire ook los in het assortiment.

De Bike Liquids van SKS zijn leverbaar vanaf januari 2018 bij de dealers. De prijzen zijn al wel bekend:
SKS Wash Your Bike: € 12,99
SKS Lube Your Chain: € 12,99
SKS Tune Your Parts: € 7,99
SKS Save Your Frame: € 7,99
SKS Tubeless Kit: € 39,99
SKS Seal Your Tire: € 7,99
Meer info en dealers vind je op de site van SKS Germany.