Wielerwedstrijden lenen zich niet altijd even goed om te kijken. Het peloton is alweer voorbij voor je er erg in hebt. Op de baan zijn ze binnen de minuut weer terug! We waren bij de Zesdaagse van Amsterdam in het Velodrome.

Elke jaar is het weer jammer als het wegseizoen ten einde komt. Het weer wordt minder en Il Lombardia komt alsmaar dichterbij. Dan weet je dat het erop zit. Maar hoe leuk is het als je je bedenkt dat de Zesdaagse evenementen er dan weer aankomen! Baanwielrennen is leuk om te doen, maar minstens ook zo leuk om naar te kijken.

Ook als je geen wielerfan in hart en nieren bent, zul je een leuk avond hebben. Zes dagen lang staat elke avond volledig vol met de verschillende onderdelen. Die zes dagen vormen eigenlijk één grote wedstrijd waarbij teams bestaande uit twee renners (koppels) tegen elkaar strijden. Deze koppels zijn niet zes dagen alleen maar rondjes tegen elkaar aan het rijden. Er zijn meerdere onderdelen waarmee punten (en premiegeld!) te verdienen zijn die ook meetellen. Tactiek is dus erg belangrijk gedurende de zes dagen. Je kan niet op elke onderdeel alsmaar voluit blijven gaan, je moet je krachten goed weten te verdelen en toeslaan op de juiste momenten.

Het koppel Kenny De Ketele/Gijs Van Hoecke won deze 21e editie van de Amsterdam Zesdaagse. Tweede het koppel Leif Lampater/Raymond Kreder en derde Jens Mouris/Wim Stroetinga.

Elke avond tijdens een dergelijke Zesdaagse is volledig gevuld met onderdelen. Je hoeft je geen moment te vervelen. Met het programma in de hand, de spreker die aangevuld met muziek (van Hazes via Armin van Buren tot Duitse schlager) alles aan elkaar praat en de renners op de baan die je geheel kunt overzien is alles heel goed te volgen. Er is ook geen reden om dorst te hebben, er zijn meerdere barretjes te vinden verspreid over de tribunes (en eronder). Met name door de week is het niet heel druk en kan je makkelijk bewegen over de tribunes en kan je bijvoorbeeld ook via het tunneltje op de binnenplaats komen waar je dichtbij de renners kan komen. Het is vooral leuk om de hokjes te zien waar de renners zich ophouden tussen de onderdelen door. Hier fietsen ze nog even warm op de rollen, doen de soigneurs hun werk en zijn de mecaniciens in de weer met het lijmen van tubes.

Als je niet bij de Zesdaagse van Amsterdam geweest bent, moet je ook zeker proberen om naar Gent of dichterbij, Rotterdam te gaan. In Rotterdam zal in ieder geval Niki Terpstra meedoen om zijn titel te verdedigen en gaan geluiden de ronde over Mark Cavendish. Of hij ook daadwerkelijk mee gaat is nog niet bekend.

 

Start_PA250911 Soigneur_DSC02203 Gang_DSC02194 Bocht_DSC02188 Sprint_DSC02140 zesdaagse-ams-2013