Het hoofd koel houden is altijd belangrijk. Maar veiligheid en snelheid ook. Spiuk biedt uitkomst met hun nieuwe Dharma helm.

Zoals met alles in de fietswereld moet innovatie hoog in het vaandel staan om mee te blijven tellen. Spiuk blijft hierin niet achter. Hun collectie helmen wordt voor 2014 namelijk uitgebreid met de Dharma. Een volledig nieuw model welke meegaat met de laatste ontwikkelingen op helmgebied; Aero! Geen luchtgaten maar een gesloten schaal wat moet resulteren in minder luchtweerstand. Dat is heel mooi allemaal natuurlijk, maar het voordeel dat daaruit gehaald wordt zal voor ons niet-profs niet of nauwelijks merkbaar zijn. En tóch blijft deze helm ‘voor ons’ erg interessant, en wel om de volgende redenen;

Aero
De helm is aero, maar dat  hoeft niet! Dit is absoluut de meest kenmerkende eigenschap van de Dharma; de aero schaal kan namelijk verwijderd worden waardoor je ‘normale’ helm over houdt. En eigenlijk moet je het ook andersom zien; het is een reguliere helm met ventilatiegaten die je óók als aero helm kan gebruiken. En is het niet om de luchtweerstand te verminderen, dan wel om de elementen te trotseren.  Dankzij de gesloten schaal wordt je hoofd bij koude dagen beschermd tegen de wind en bij natte dagen tegen de regen! Is het heel warm? Dan laat de schaal thuis en heb je goede ventilatie door de luchtgaten.

Vormgeving
Geen ‘gladde eierschaal’ op je hoofd maar duidelijk de vorm en kenmerken van een reguliere helm, maar dan met gesloten gaten. Een gladde aero helm is natuurlijk ook goed, maar daardoor wel echt opvallend en niet iedereen kan een dergelijk ontwerp waarderen. Aero is bij Spiuk wat meer bescheiden, het zal vermoedelijk een grotere groep aanspreken.

Veiligheid
Het Supercage systeem is een polyamide schaal die voor extra stevigheid, meer comfort en een lager gewicht zorgt en toch genoeg ruimte voor goede ventilatie over laat.

Gewicht
Slechts 250 gram. Dit is net zo licht als veel top-helmen van de gevestigde merken. En ja het kan inderdaad nóg lichter, maar lees dan even het volgende punt;

Prijs
Die verwacht je niet na al het voorgaande; EUR 129,95! Hiermee is de helm meer dan 100 euro goedkoper dan vrijwel elk andere helm in het top-segment.

Met de aero schaal en het geheel aan bovenstaande kenmerken springt de Dharma er dus echt tussenuit. Helemaal als je gaat kijken naar helmen met een vergelijkbare prijs. Dit terwijl de Dharma wat betreft eigenschappen en kwaliteit toch echt in een veel hoger segment thuis hoort.

Andere eigenschappen van de Dharma;

  • Spiuk zal de helm in maar liefst acht verschillende kleurcombinaties op de markt brengen. Dan zit er altijd wel iets van je gading tussen natuurlijk. En wil je nog iets specialers, dan kan je voor slechts 10  euro extra een volledig wit model aanschaffen en naar eigen smaak spuiten. Custom dus!
  • 20 grote ventilatiegaten
  • In hoogte en breedte verstelbaar op het achterhoofd zodat de helm goed op zijn plek blijft zitten
  • Lichte en comfortable straps om de helm onder je kin vast te maken. Leuk detail is dat de straps dezelfde kleur als de schaal hebben
  • Insectennet wordt meegeleverd
  • Comfortable pads aan de binnenkant die eenvoudig vervangen kunnen worden
  • De helm is unisex en geschikt voor zowel weg als mtb

Terwijl Spiuk in Nederland nog relatief onbekend is, zijn ze in Spanje al 20 jaar een grote speler in de fietswereld. Ze vinden het nu tijd dat de rest van de wereld er ook aan moet geloven. Dit doen ze door onderscheidende producten van hoge kwaliteit op de markt te zetten met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Ze hebben een breed assortiment producten voor de sportieve fietser waarbij de schoenen en helmen belangrijke spelers zijn. Onlangs nog een paar fel-groene raceschoenen voorbij zien komen? Grote kans dat het om hun RC15 model gaat. Het model is al even op de markt en een zeer opvallende verschijning. De kleur zal je vaker bij Spiuk terug gaan zien, dus als groen je kleur is, zit je bij hun goed.

De helm zal medio Januari 2014 op de markt verschijnen en verkrijgbaar zijn bij de Nederlandse Spiuk dealers.

Spiuk Dharma
Zal beschikbaar zijn in de maten  S-M (52cm-58cm) en M-L (53cm-61cm)
Onderdeel van de 2014 collectie

spiuk-dharma

spiuk-dharma-green-2 spiuk-dharma-all3 spiuk-dharma-all2 spiuk-dharma4 spiuk-dharma3 spiuk-dharma2

Tags: