De LR werd al eerder aangekondigd tijdens Eurobike afgelopen jaar, maar het leveren liet nog even op zich wachten. In januari is dit alsnog ingezet. In eerste instantie was het met een Stages vermogensmeter enkel mogelijk om het vermogen via de linker crankarm te meten. Met de komst van de nieuwe Shimano Ultegra en Shimano Dura-Ace crankstellen, komt Stages op hun beurt met de Power R. Voor de rechter crankarm inderdaad.

De vermogensmeters van Stages hebben de afgelopen jaren een enorme populariteit verworven. Niet alleen doordat de renners van team Sky er mee reden, maar ook vanwege de goede prijs kwaliteit verhouding. Ze hebben geen moeilijke benamingen voor de vermogensmeters, maar geeft simpelweg aan waar het vermogen gemeten worden. Met de komst van de Power R, waarbij het vermogen dus rechts aan de aandrijfzijde wordt gemeten, is direct ook de combinatie mogelijk van links en rechts. De Power LR is een koppeling van de bestaande Power L en de nieuwe Power R. Ben je al in het bezit van een Power L van de tweede generatie (we testten de eerste generatie in 2014), kan je met enkel de aanschaf van de Power R het pakket compleet maken. De Power R is echter alleen maar verkrijgbaar in combinatie met de nieuwste Shimano crankstellen, waardoor de combinatie met een oudere Shimano Power L optisch niet het meest fraai is. Uiteraard is de Power L ook beschikbaar voor de nieuwste Shimano crankstellen.

De Power R is, net als de Power L, ook te apart te gebruiken. In eerste instantie vroeg ik me af waarom je een duurdere rechterkant gaat aanschaffen als je het vermogen ‘slechts’ aan een kant wil meten. Echter blijkt dat niet alle frames, zeker in combinatie met een achterrem onder het bracket, compatible zijn met de Power L. In zo’n geval kan je dus overwegen om alleen de R aan te schaffen.

Net als bij de Power L, wordt bij de Power R het vermogen gemeten op de crankarm. Dit heeft als voordeel dat je zelf de kettingbladen kan wisselen. Klinkt misschien raar, maar dit is niet bij alle vermogensmeters mogelijk, waardoor je bij versleten kettingbladen je crankstel eerst moet opsturen alvorens er nieuwe bladen op kunnen. Een ander voordeel hiervan is dat je bij de aanschaf geen kettingbladen hoeft te kopen. Deze kan je zelf van je huidige crank overzetten. De technische eigenschappen van de Power R wat betreft nauwkeurigheid en waterdichtheid zijn gelijk aan zijn linker broertje. Geheel waterdicht en een nauwkeurigheid tot 1%. Beide vermogensmeters werken op een C3032 batterij welke zo’n 175 uur meegaat volgens de specificaties. Het extra gewicht van deze vermogensmeter aan je crank is slechts 35 gram en de gemeten gegevens worden gedeeld via ANT+ of Bluetooth. Uitlezen is dus met vele computers mogelijk, maar Stages heeft ook hun eigen Dash computer om te gebruiken in combinatie met hun vermogensmeters.

De R is iets duurder dan de L, ook omdat de rechtercrank iets meer om het lijf dan de linker. En als je al een L hebt kan je upgraden naar LR door de R erbij aan te schaffen, maar het is voordeliger om de L en R samen aan te schaffen. Dat scheelt in het geval van Dura Ace € 199,- en krijg je er ook nog eens kettingbladen erbij.

Prijzen
De prijzen van de verschillende Stages vermogensmeters voor Shimano Dura-Ace 9100 zijn:
Power L: € 699,-
Power R: € 799,-
Power LR: € 1299,- (inclusief kettingbladen)
De crank is verkrijgbaar vanaf 165 mm tot een maximale lengte van 175 mm.

De Shimano Ultegra R8000 vermogensmeters hebben de volgende prijzen:
Power L: € 629,-
Power R: € 699,-
Power LR: € 999,- (inclusief kettingbladen)
De afmetingen van de cranks is hetzelfde als deze van de Dura-Ace uitvoering.

De oudere varianten van de Stages Power op Shimano zijn nu met 10% korting te verkrijgen via de website en dealers. Daar vind je overigens ook de Stages vermogensmeters voor andere merken zoals Campagnolo, SRAM, Cannondale en FSA.

via Stages

Gerelateerd