Is het een fietstrainer waar je ook op kan hardlopen of andersom? Hoe het ook zij, het ontwerp zal je niet vreemd zijn. En je kan er op hardlopen én fietsen. En hij is groot en duur én sleepte tijdens Bikemotion de (publieks)award voor Innovatie binnen; de Tacx Magnum.

Als je er voor het eerst voorbij loopt ziet het er allemaal niet eens zo bijzonder uit. Je hebt al eens eerder een fietser op een trainer gezien en een loopband is je ook niet vreemd. De combinatie lijkt dan ook best logisch. Toch is niemand eerder op het idee gekomen om de twee samen te brengen voor de consument. Tacx doet dat dus wel met de Magnum. Als je wel eens een vergelijkbare loopband hebt gebruikt zal je een aantal eigenschappen herkennen. Natuurlijk de relatief brede band, maar ook de handgrepen waar je je aan kan vasthouden. Die zouden soms ook erg van pas kunnen komen bij de traditionele rollers, maar dat terzijde! Een ander punt van veiligheid heeft betrekking op de band. Via sensoren die langs de band zitten wordt namelijk de positie van de fietsband gemeten. Ga je te ver naar achteren dan zal de band abrupt stoppen zodat je er niet vanaf kukelt. Ga je een beetje naar achteren dan zal de band iets langzamer gaan. Led-lampjes langs de band zijn door middel van de kleur ook visuele hulpmiddelen of je op de juiste positie op de band zit.

Tacx-Bikemotion-2016-IMG_1712

Wat je misschien ook van de sportschool kent is dat de band omhoog kan tot een bepaald stijgingspercentage. Dat kan de Magnum ook! En daar worden wij erg enthousiast van. De band kan tot een stijgingspercentage van 15% en ik denk dat ik er niet bij hoef te zeggen dat dit flink klimmen is. Bij andere trainers wordt het klimmen nagebootst door meer weerstand te geven, maar dat is bij de Magnum dus veel natuurgetrouwer. Het feit dat je lichaam dan ook dezelfde houding aanneemt als bij een echte klim buiten vinden wij een plus. Je belast je lichaam dan toch op een andere manier dan wanneer je met weerstand in een ‘vlakke’ houding zit. De band kan een snelheid van max 30 km/u aan. Wil je harder, wat dus eigenlijk niet kan, dan zal de band het stijgingspercentage licht laten toenemen zodat je wel meer vermogen kan leveren om de snelheid te compenseren.

Het stijgingspercentage kan je handmatig instellen, maar je kan dit ook automatisch laten doen op basis van een video van een route. Want de Magnum wordt compleet met een kleine computer geleverd (waarbij je kan kiezen tussen Android of Windows OS) en een groot scherm. Hierop is naast video ook informatie af te lezen van je prestaties. Connectiviteit gaat zowel via ANT+ als Bluetooth Smart. Hierdoor kan de Magnum ook bestuurd worden via andere apparaten (afhankelijk van het apparaat). Ook is het mogelijk om gebruik te maken van software van derden, zoals Zwift.

De ontwikkeling van de Magnum heeft vijf jaar geduurd. Een van de proefkonijnen was Robert Gesink die bijna twee jaar geleden al gebruik maakte van een prototype. Zijn eerste foto’s zie je onderaan. Je ziet daarbij ook dat de band uiteindelijk een stuk smaller is geworden. De Magnum vraagt wel een flinke investering van EUR 8.000! Dat je er ook mee kan hardlopen maakt het je misschien makkelijker om het thuis te verantwoorden…

Magnum voor meer info

Tacx-Bikemotion-2016-DSC00235 Tacx-Bikemotion-2016-DSC00072  Tacx-Magnum

https://www.instagram.com/p/yCf0RvIJJM/